Huis    Indiase astrologie   Tempels voor Rasis   Mithuna-tempel

Specialiteit van Tempel:Het idool van de presiderende godheid Heer Muruga is gemaakt van negen kostbare kruiden, bekend als Navapashana, en geïnstalleerd door een heilige Siddha genaamd Bogar. De processiegod is Muthukumaraswami. Dit is het derde van de zes legerkampen (Padai Veedu) van Lord Muruga.


Heer

Boedha (kwik)

Dierenriem

Mithuna

Moolavar

Tiru Aavinankudi Kuzhandai Velayuthar

Verzwakte planeet

Sani (Saturnus)

Oud jaar

1000-2000 jaar oud

Type

Dwiswabhava (dubbel)

Tattva (Element)

Vayu (lucht)

Stala Maram

Nelli Maram

Theertham

Shanmugha-rivier

Stad

Palani

Wijk

Dindigul

Staat

Tamil Nadu

Nakshatra

Mrigashirsha (1,2), Ardra, Punarvasu (1,2,3)

Godheid

Brahma


Adres:

Sri Dandayuthapani (Kuzhandai Valayuthar) Tempel, Palani- 624 601, Dindigul Dist.

Telefoon:+91-4545 - 242 293, 242 236, 242 493.

Openingstijd:

Tiru Aavinan Kudi, heuveltempel en Perianayaki-tempel, alle drie de tempels zijn geopend van 06.00 uur tot 21.00 uur.

Festivals:

Vaikasi Visakam in mei-juni, Aipasi Skanda Sashti in oktober–November, Tirukarthikai in november-december, Thaipoosam in januari–Februari en Panguni Uthiram in maart-april zijn de festivals die in de tempel worden gevierd.

Temple History:

De geschiedenis van de tempel begint vanaf de berg Kailash met een mangofruit meegebracht door Maharshi Narada. Kind Muruga verliet zijn ouders en kwam naar deze plek omdat hij de mango niet kon krijgen omdat hij niet voldeed aan de voorwaarde om de vrucht te krijgen. Heer Shiva volgde Hem. Heer Muruga stopte op deze plaats. Moeder Parvathi deed haar best om een compromis te bereiken. Maar de Zoon was onverbiddelijk en uitte Zijn verlangen om hier zelf te blijven.

Er ontstond een tempel voor Kuzhandai Velayuthar toen hij nog een kind was (kuzhandhai). De grote Tamil-dichter Avvaiyar, niet alleen bekend om haar poëtische uitmuntendheid maar ook om haar wijsheid, noemde Muruga Pazham Nee en de plaats werd bekend als Pazhani. Pazham betekent in het Tamil fruit en ook rijpe kennis.

Een andere legende gaat als volgt: Idumban droeg twee heuvels, Shivagiri en Shakti Giri, naar Pothigai onder bevel van de wijze Agasthya. Shivagiri heeft de attributen van Lord Shiva en Shaktigiri heeft die van Moeder Parvathi. Idumban plaatste deze steunen hier omdat hij het gewicht niet kon dragen. Heer Muruga stond op Shaktigiri en weigerde naar beneden te komen, ondanks de herhaalde eisen van Idumban. Toen Idumban besloot tegen de Heer te vechten, stortte Hij Zijn genade over hem uit en bleef bij Hem. Terwijl Muruga een Danda-staf vasthield, werd de Heer bekend als Dandayuthapani. Siddha Bogar die hier was, maakte een afgod van Navapashana (negen kruiden) en installeerde deze in de tempel. Hij werd de presiderende godheid van de heuveltempel en werd populair onder de toegewijden.

Dandam betekent ook een stok, een hulpmiddel voor straf. Heer Muruga is hier aanwezig als leraar die de onzekerheden van het leven uitlegt. Als leraar houdt Hij de Danda vast om dwalende leerlingen te corrigeren. In Zijn ascetische gedaante leert Heer Muruga mensen ook om het natuurlijke kwaad van hebzucht, lust, enz. uit hun geest te bannen en vrij te zijn van hartstochten die tot ellende leiden.

Siddha Bogar, die hier toen woonde, behandelde mensen met kruiden. Hij werd bijgestaan door zijn leerling Pulipani. Alle toegewijden zijn dank verschuldigd aan Bogar omdat hij ons Heer Zelf heeft geschonken. Zijn monument bevindt zich in de tempel.

De papegaai op de Danda van Lord Muruga heeft een fascinerend religieus verhaal. Er was een wicketdichter Sambandandan die jaloers was op de heilige dichter Arunagiriar en een wraakplan bedacht om hem te elimineren. Hij gebruikte zijn invloed op koning Prapuda Deva Raya en verzocht hem de heilige dichter te vragen de Parijatha-bloem uit de hemel te halen om zijn suprematie te bewijzen. Arunagiriar vloog de lucht in in de vorm van een papegaai en liet zijn menselijke vorm achter in de Tiruvannamalai-toren. Dit is een oefening genaamd Koodu Vittu Koodu Paithal – de oorspronkelijke lichaamsvorm op een veilige plaats achterlaten en het lichaam van een ander binnengaan – voor nobele doeleinden. Na het voltooien van de missie verlaat de performer het geadopteerde lichaam en keert terug naar zijn eigen lichaam.

Toen Arunagiriar met zijn papegaaienlichaam vertrok op zoek naar de Parijatha-bloem, vond de slechte Sambandandan het menselijke lichaam van de heilige en cremeerde het zodat Arunagiar niet opnieuw in zijn oorspronkelijke lichaam kon terugkeren en in zijn menselijke vorm kon verschijnen en zijn concurrent kon zijn. Toen Arunagiar geschokt was toen hij zag dat zijn lichaam verbrand was, zegende Heer Muruga hem door zijn papegaai in Zijn staf te laten verschijnen.

Grootheid van de tempel:

Muruga is de Heer van de Tamil-taal. De grote vrouwelijke Tamil-dichter Avvaiyar noemt Heer Muruga een Siddha, wat betekent dat iemand wonderen doet. Dit is een plaats waar de oude Chera- en Pandya-koningen de Heer in hun hart hadden.

De Panchamirtham, een bereiding voor Lord Muruga's abishek gemaakt van vijf ingrediënten, is wereldwijd beroemd. De voorbereidingscel is volledig gemoderniseerd met geavanceerde machines.

De tempel heeft een gouden pauw, het voertuig van Lord Muruga en ook een gouden auto-rath. Het trekken van de gouden auto wordt bijna elke dag gevolgd door toegewijden die enorme opbrengsten naar de tempel halen.

Het land heeft de reputatie grote en goddelijke Siddha's als inwoners te hebben, waarvan wordt aangenomen dat de erfgenamen nog steeds in de plaatsen rond de tempelregio wonen. Het is ook opmerkelijk dat dit de eerste tempel in Tamilnadu is, die de regering enorm veel inkomsten oplevert. Nu is er ook een lierfaciliteit beschikbaar voor het gemak van ouderen.

De tempel werd 1300 jaar geleden gebouwd door koning Cheraman Peruman. Tijdens de periode van Tirumalai Naicker werden renovaties uitgevoerd. De tempel wordt rijkelijk geprezen in oude geschriften en Tamil-heldendichten.

Thaise Poosam:Dit is een groot tempelfestival. Heer Nataraja voerde Zijn Ananda Thandava uit op de Margazhi (december-januari) Tiruvadhirai-dag, waarop Moeder Uma graag dicht bij het podium zat. Ze verlangde dat ook zij er een zou uitvoeren die vergelijkbaar was met die van de Heer. Wijzen Vyakrapada, Patanjali en anderen kwamen naar Moeders dans die plaatsvond op de Poosa-sterrendag in de Thaise maand–Januari februari. Dit is het Thaise Poosam-festival. De dag behoort dus toe aan Moeder Uma. Maar het wordt groots gevierd in Palani, de plaats van Lord Muruga.

Moeder Perianayaki vereert in een apart heiligdom met Heer Kailasanathar. De Lord Muruga-tempel ligt tussen de heiligdommen. De hoofdtoren en de vlaggenmast Kodimaram bevinden zich vóór het Muruga-heiligdom. Degenen die de tempel binnengaan, beginnen eerst Muruga te aanbidden. De ceremonie voor het hijsen van de vlag begint alleen vanaf hier en werd zo geassocieerd met de Muruga-traditie. Het Thai Poosam-festival wordt zelfs nu alleen in het Ambica-heiligdom gevierd. Processiegod Muthukumaraswami wordt elke dag door de straten gevoerd. Het autofestival vindt plaats op de zevende dag.