Krittika

De kwaliteiten van Krittika

Krittika betekent letterlijk "de snijder" en de symbolen zijn een vlam, een scheermes, een bijl of een ander scherp wapen. Deze Nkshatra vertegenwoordigt de kracht om te branden (dahana shakti). Agni, de Vedische God van het vuur, in het bijzonder het heilige of rituele vuur, de geest die in de stof verborgen zit, regeert erover.

Innerlijk staat dit Vedische vuur voor de vlam van bewustzijn en opmerkzaamheid. Het duidt op brandstof, vuur, koken van voedsel en zuivering. Pleiaden bevinden zich in Krittika en markeren de vrouwelijke krachten. Hier wordt Scanda (grote goddelijke krijger), heersende godheid van de planeet Mars, geboren. Krittika is een baarmoeder van de vuurgod, voornamelijk gelegen in het passieve veld van Stier. Het heeft het vermogen om het licht te voeden en te baren. Devine Mother als moeder van krijger wordt hier ook voorgesteld als Durga of Uma.Krittika wordt geregeerd door Sun. Het toont licht, creativiteit en persoonlijke groei, in het bijzonder zoals gericht op de materiële wereld, hetzij om zich verder te manifesteren, hetzij om er goddelijke energie in te brengen. Krittika is ook de plaats van verheerlijking voor de maan. Hier baart het maanprincipe de god van het vuur, de geest 9manas0 baart een diepere waarneming. Maankwaliteiten van waarnemingsvermogen en openheid werken hier het beste, niet voor zelfverloochening maar om een hogere macht voort te brengen.

Nakshatra Shatabhishak


Deze Nakshatra wordt beschouwd als brahmana varna, natuur, - rakshasa (demon), dierensymbool, - schapen, guna's (op 3 niveaus), - rajas / rajas / sattwa. Het heeft een vrouwelijke kwaliteit en heeft Kama als een primair levensdoel. Het komt overeen met een noordelijke richting. "Taittiriya Brahmana" beschrijft de vruchten van aanbidding, als "Iemand die passende offers brengt aan Agni, aan Krittika, wordt een eter van voedsel voor stervelingen".