Moola

De kwaliteiten van Moola

De kwaliteiten van Moola: Nirriti, de godin van rampspoed, leugen, dood en vernietiging, die in het koninkrijk van de doden leeft, regeert over deze Nakshatra. Ze staat voor leegte maar ook voor een fundament. Nirriti heeft de macht om te ruïneren, te vernietigen en uiteen te vallen (barhana shakti). Ze wordt ook wel Alakshmi genoemd (ontkenning van Lakshmi, devi van welvaart)

en ook afgebeeld als een Kali met halskettingen van sculls, die de hoofden van onwetendheid vertegenwoordigen. Mula betekent "de wortel". Het symbool van dit Nakshatra is "gebonden bos wortels" en de staart van leeuw (of schorpioen). Mula is een Nakshatra van oordeel, gevaar en overgang, maar op het hoogste niveau heeft het betrekking op nirvana. Het voert ons naar de belangrijkste wortels van de dingen en laat ons ze onderzoeken. Mula kan ons diep opmerkzaam of zelfingenomen maken, afhankelijk van de richting van deze energie van ontkenning.

Kwaliteiten van Nakshatra Moola


Ketu heerst over Mula en het gevaar bestaat onder zijn negatieve invloeden te komen, wat de persoon arrogant kan maken, maar het komt voort uit diepgewortelde twijfel en onzekerheid. Aan de andere kant biedt Mula diepe waarnemingskrachten en het vermogen om verder te gaan dan de dingen, zelfs de wereld te ontkennen. Mula Nakshatra is een tikshna (scherp of vreselijk), die kan worden gerelateerd aan zwarte magie, spreuken, exorcisme en straf. Deze Nakshatra wordt beschouwd als slager kasta, natuur, - rakshasa (demonisch), dierensymbool, - hond, guna's (op 3 niveaus), - sattwa / rajas / rajas. Het heeft een mannelijke kwaliteit en heeft Kama als een primair doel van het leven. Het komt overeen met een westelijke richting (bij sommige tantrische tradities is Nirriti's richting zuidwest). "Taittiriya Brahmana" beschrijft de vruchten van aanbidding als "Iemand die gepaste offers brengt aan Prajapati, aan Mula, verwerft de wortel van nageslacht".