Specialiteit van Tempel:De voornaamste godheid van deze plaats verschijnt als Swayambu Lingam, gericht naar het oosten. Op Chithirai 1, 2 en 3 vallen de zonnestralen op de Lingam. Nabij de zuidelijke tempelmuur is de zon te zien–Wijzerplaat zo'n 700 jaar geleden gerepareerd. Deze klok is zo geconstrueerd dat hij de route van de zon meet vanaf zonsopgang in de ochtend tot zonsondergang in de avond. Er wordt een halve cirkel gemaakt en de cijfers van 's ochtends 6.00 uur tot 's avonds 6.00 uur worden eromheen gesneden. In het midden is een koperen spijker bevestigd. Wanneer het zonlicht op deze spijker valt en op het nummer waar zijn schaduw valt, is dat moment op dat moment. Dit is een uitstekend voorbeeld om aan te tonen dat de Tamils experts waren op het gebied van astronomische wetenschappen.


Heer

Sukra (Venus)

Dierenriem

Rishabha

Moolavar

Sri Yoganandar

Verheven planeet

Chandra (maan)

Amman/Thayar

Sri Shandanayagi

Oud jaar

1000-2000 jaar oud

Type

Sthira (vast)

Tattva (Element)

Prithivi (aarde)

Theertham

Sadaya Theertham

Stad

Thiruvisanallur

Wijk

Thanjavur

Staat

Tamil Nadu

Nakshatra

Krittika (2,3,4), Rohini, Mrigashirsha (1,2)

Godheid

Brahma


Adres:

Arulmigu Yoganandheeswarar Tirukkoil,

Tiruvisanallur – 612 105, Thanjavur-district

Telefoon: +91 44-2723 1899

Openingstijd:

De tempel is geopend van 06.00 uur tot 12.30 uur en van 15.00 uur tot 20.30 uur

Tempelgeschiedenis:

Heer Brahma werd geboren uit ene Vishnu Sharma. Samen met hem werden zes yogi's geboren en hij voerde samen met hen tapasya uit voor Heer Shiva. Op de dag van Sivarathiri verscheen Heer Siva voor hen, maakte ze als zeven lichten en voegde ze samen met Hem. Daarom werd de godheid van deze plaats 'Sivayogi Naathar'. Het lichaam van de Sivalingam heeft hier zeven haren–sloten.

Eens spoorde een persoon die talloze zonden had begaan, de Heer op zijn laatste momenten aan voor deze plek. Heer Siva vroeg Nandhi: 'Wie belt mij?' en Nandhi draaide zich om om erachter te komen. Het was een 'Pratosha-dag' toen de persoon de Heer riep. Al zijn zonden verdwenen toen Nandhi hem zag. Op dat moment moest zijn leven eindigen. Heer Yama kwam daar en Nandhi hield hem tegen. Er ontstond een hevige ruzie tussen hen. Nandhi won Yama en stuurde hem weg, weg van de vlag–na. Meestal zal Nandi in de tempel in de vlag worden gezien–na. Maar hier kunnen we Nandhi zien op deze heilige plaats buiten de vlag–post in een gedraaide positie.

Grootheid van de tempel:

De legende zegt dat deze heilige plaats alle vier yuga's heeft gezien. De godheid wordt aanbeden als Puraathaneswarar in de Kritha Yuga, Vilvaaranyeswarar in de Tretha Yuga, Yoganandeeswarar in de Dwaapara Yuga en Sivayoginaathar in de Kali Yuga. Uyyavantha Devanaayanaar, de auteur van het Siddhanta Sastra-werk Thiruvunthiyaar, werd op deze heilige plaats geboren. Er wordt gezegd dat de wijze Agasthya deze godheid aanbidt op de Sivarathiri-dagen. In sommige Shiva-tempels wordt Perumal alleen gezien; maar hier verschijnt Hij als Lakshmi-Narayanan, samen met zijn echtgenote Lakshmi. Er wordt gezegd dat tijdens de Ramayana-dagen de veer van Jatayu op deze plaats viel, waar nu de 'Jatayu Theertham' is.

Bhairavar op deze plaats heet 'Chaturkaala Bhairavar'. In elk van de yuga manifesteert hij zich als één Bhairava en vereert hij ons. In de buurt van Jnanakaala Bhairavar ligt Dakshinamoorthi, Mahalakshmi ligt in de buurt van Swarnakarshana Bhairavar en Baalasani ligt in de nabijheid van Unmaththa Bhairavar. Uththara Kailaaya Lingam ligt dicht bij Yoga Bhairavar. Het is belangrijk om ze te aanbidden op de ashtami-dag.

Ongeveer 300 jaar geleden voerde een Sridhara Ayyaavaal het jaarlijkse ouderlijke offer (divasam) uit. In die tijd smeekte iemand om een aalmoes vanwege de honger. De traditie is dat er op dat moment geen aalmoezen mogen worden gegeven. Maar hij gaf eten aan die hongerige man. Dus verbannen de dorpelingen hem uit het dorp. Ze zeiden dat hij, om deze zonde te vergeven, een bad in de Ganga moest nemen. Sridhara Ayyaavaal bad tot de godheid van deze plaats en de Ganga stroomde goed zijn huis binnen.