Specialiteit van de tempel:
Specialiteit van de tempel:


De tempel is gebouwd door koning Pandala. Het is opmerkelijk dat tempels van het belang van Lord Aiyappa zoals Ariyangavu, Achankoil, Kulathpuzhai rond deze plaats zijn.

Heer

Goeroe God

Symbool

Truimph Arch

Dierenriem

Dierenriem Tula

Moolavar

Sri Muthukumaraswami

Amman / Thayar

Poonchunai

Oud jaar

500-1000 jaar oud

Stad

Panpozhic

Wijk

Tirunelveli

Staat

Tamil Nadu

Nakshatra

Vishakha

Vishaakha (in het Sanskriet)

Visaakam (in het Tamil, Malayalam)

Godheid

Indra, hoofd van de goden; Agni, god van het vuur


ADRES:

Sri Tirumalai Kumaraswami-tempel, Panmozhi – 627 807,

Sengottai, Tirunelveli district.

Telefoon: +91 4633- 237 131, 237 343, 94435 08082, 94430 87005

Openingstijd:

De tempel is open van 6.00 uur tot 13.00 uur. en vanaf 17.00 uur tot 20.30 uur.

Festivals:

Step festival op de eerste van Chithirai valt meestal op 14 april, Vaikasi Visakam in mei-juni, Skanda Sashti in oktober-november, Karthikai float festival in november-december en Thai Poosam in januari-februari zijn de festivals die in de tempel worden gevierd.

Tempelgeschiedenis:

Er was eens alleen Vel - het wapen van Lord Muruga, in de tempel. De priester van de tempel, Poovan Pattar, voerde puja's uit voor de Vel. Terwijl hij op een dag aan het relaxen was onder een tamarindeboom na de puja, verscheen Lord Muruga in zijn droom en zei dat de heuvel van Hem was en dat Hij in de vorm van een afgodsbeeld was in Kottaithiradu, een beetje weg van de plaats. De Heer vroeg de priester om naar de plaats te gaan waar mieren in een rij zouden bewegen en dat Hij daar was. De priester informeerde de koning. Het idool werd uit de put gehaald en geïnstalleerd. De tempel is gebouwd door de Pandala-koning.

Er wordt aangenomen dat Pithrus (vertrokken voorouders) op de trappen van de heuvel wonen. Daarom zou het uitvoeren van Tarpans op deze plaats de volgende generaties enorm ten goede komen. De toewijding van Sivakami Ammayar met standvastigheid en vastberadenheid die de stenen draagt ​​voor het bouwen van de tempel is een spannend verhaal achter deze tempel.

Grootsheid van de tempel:

Olifanten werden gebruikt om stenen pilaren en balken naar de top van de heuvel te dragen tijdens het bouwen van de tempel. Dat waren de dagen dat er geen sterke touwen beschikbaar waren, ze gebruikten touwen gemaakt van palmvezels en soms gaven ze toe met als gevolg dat ze naar beneden rolden. Toen ze werden afgehakt en naar beneden werden gerold, wordt gezegd dat een ascetische vrouw, Sivakami Ammaiyar, haar leven waagde en de steen met haar hoofd stopte, huilend Muruga, Muruga. Totdat de stenen naar boven werden getrokken, zou ze ze bij het hoofd vasthouden met de kracht die Lord Muruga haar had gegeven. Ze droeg ook stenen op weegbree stengelstroken. Er is een idool van Sivakami Ammaiyar in de tempel.

Poovan Pattar, de priester van deze tempel ging naar een plaats genaamd Kottai Thiradu en groef een plaats op die door Lord Muruga was aangewezen. Tijdens het graven raakte de koevoet de neus van het idool en beschadigde het licht, wat ook schoonheid aan het idool toevoegde. Toen ze dit zagen, noemden de mensen van de plaats de Heer Mookkan. Mookku betekent in het Tamil neus.

Een Sivakami Ammal woonde in deze plaats met haar man Gangaimuthu Thevar. Ze hadden geen kinderen. De vrouw besloot een stenen mandap op te richten in de heuveltempel en droeg stenen en stenen naar de tempel met zo'n vastberadenheid en geloof zoekende zegen voor kinderen. Toch kon ze haar wens niet realiseren. Ene Varadar Masthan, een heilige van de plaats, adviseerde haar om Lord Muruga Zelf als haar zoon te adopteren. De dame accepteerde en schonk al haar bezittingen aan Lord Muruga. Ze klaagde ook sommigen aan die illegaal bezit hadden van eigendommen van de Heer in het dorp Puliarai in de rechtbank van Tiruvananthapuram, waarbij ze epigrafisch bewijsmateriaal produceerde en ze terugvond. Omdat de dame haar hele leven in dienst was van Lord Muruga, werd ze Sivakami Pardesi genoemd.

Er zijn 625 treden om de tempel op de heuveltop te bereiken. Dit wordt ook wel Tirikoodamalai genoemd. Bij de ingang van de heuvel is er een heiligdom voor Lord Vallabha Vinayaka. Er zijn twee Padukas -Voet Symbool. Er is nog een Vinayaka-schrijn in het midden van het heuvelpad, gevolgd door een naar Idumban. De heilige bron op de top van de heuvel heet Ashta Padmakulam. Het heet momenteel Poonjunai. Een bloem genaamd Kuvalai die in de Tamil-literatuur wordt genoemd, bloeide hier. Er zou maar één bloem per dag bloeien. De zeven maagden (Saptha Kannikas) aanbaden Muruga. Hoewel de afgoden van Saptha Kannikas alleen in de Lord Shiva-tempel te vinden zijn, zijn ze ook in deze tempel aan de oevers van de bron geïnstalleerd. De zeven krachten van Moeder Parvathi worden Saptha Kannikas genoemd.

Degenen die geboren zijn uit de Visaka-ster zouden deze tempel minstens één keer in hun leven moeten bezoeken. Op deze heuvel groeiden drie kruidenplanten, Odavalli en Nalamoolika genaamd, die de krachten vertegenwoordigen van de sterren Visaka, Kruthika en Uthara die verband houden met de aanbidding van Lord Muruga. Er wordt aangenomen dat de wortels van deze kruiden werden gebruikt en aanbeden samen met een Dhanakarshana Yantra voor het verwerven van rijkdom. Hoewel deze kruiden nu niet konden worden geïdentificeerd, is het zeker dat een positieve verandering in het leven van degenen die deze tempel bezoeken duidelijk is. De V in Visagam betekent suprematie en Sagam betekent licht. Visagam ster heeft drie lichten erin genaamd Vimala Sagam, Vibhava Sagam en Vipula Sagam. Aangezien al deze drie lichten in deze heuveltempel bestaan, had Siddhas gezegd dat de inboorlingen van Viskam-sterren in deze tempel moesten aanbidden voor grote voordelen.

Er zijn 16 treden naar de Lord Vinayaka-tempel die wordt geprezen als Shodasa Vinayaka. Shodasa betekent in het Sanskriet 16. Het getal staat voor 16 rijkdom zoals opleiding, moed, succes, materiële rijkdom enz.