Specialiteit van de tempel:
Specialiteit van de tempel:


Lord Jambukeswarar is een swayambumurthy. Van de Panchabudha's - Water, Vuur, Aarde, Lucht en Ruimte waarop wereld bestaat, behoort de tempel tot Waterbelang - Appu sthala.

Heer

Rahu God

Symbool

Tarwe Spruit

Dierenriem

Dierenriem Tula

Moolavar

Sri Sri Jambukeswarar

Amman / Thayar

Sri Akilandeswari

Oud jaar

1000-2000 jaar oud

Stad

Tiru Aanaikkaa (Tiruvanaikaval)

Wijk

Tiruchirapalli

Staat

Tamil Nadu

Nakshatra

Swati

Swaathi (in het Sanskriet en Tamil)

Chothi (in Malayalam)

Godheid

Ahir Budhyana


ADRES:

Sri Jambukeswarar-Akhilandeswari-tempel,

Tiruvanaikaval–620 005, Trichy-district

Telefoon: 91-431- 2230 257.

Openingstijd:

De tempel is geopend van 5.30 uur tot 01.00 uur en van 15.00 uur. tot 20.30 uur.

Festivals:

Panguni Brahmmotsavam in maart-april en Aadi Pooram en vrijdag in juli-augustus zijn de festivals die uitgebreid worden gevierd in de tempel.

Tempelgeschiedenis:

Moeder Ambica werd geboren als een mens zoals geregisseerd door Lord Shiva. Ze maakte een Shiva Linga met het water van de rivier de Cauvery. De Heer verscheen op de Linga en verleende darshan aan Moeder. Van de Pancha Bhuda's werd de plaats Appu sthala-water sthala.

Een wijze Jambu met zijn naam deed op deze plaats boete op Lord Shiva. Lord verleende darshan aan de wijze en bood Naaval-fruit (braambes genaamd) aan als Prasad. Terwijl hij de Prasad at, slikte de wijze de zaden ook door, omdat hij het zonde vond om de zaden uit te spugen. Toen ze de maag van de Rishi bereikten, begonnen de zaden uit te groeien tot een boom en doorboorden zijn hoofd, wat leidde tot zijn redding. Naaval wordt in het Sanskriet Jambu genoemd. Onder deze boom bevindt zich de Water Linga van Moeder Ambica. Zoals Heer redding schonk aan Wijze Jambu, wordt Hij geprezen als Jambukeswarar.

Grootsheid van de tempel:

Brahmma de Schepper hield ooit van een vrouw die hij Zelf had geschapen, waardoor hij Sthree Dosha opliep. Hij benaderde Lord Shiva voor verlichting. Om Brahmma te helpen, verliet de Heer de berg Kailas, toen Moeder Ambica haar verlangen uitte om Hem te vergezellen. Lord vertelde Moeder dat Brahmma zwak is tegenover vrouwen en adviseerde Haar om terug te blijven. Moeder suggereerde dat Ze in Zijn gedaante zou komen met mannenkleding en dat de Heer in Haar gedaante zou volgen. Instemmend met de suggestie, beide uiteengezet in vermomming. Ze verleenden darshan en gratie aan Brahmma.

Tijdens de Brahmmotsavam wordt dit evenement gevierd aan de oevers van Brahmma Theertham. Omdat het tijd is van Brahmma's gebed tot Heer en moeder, wordt er geen hymne gespeeld. Moeder Ambica wordt geprezen als Akhilandeswari - Heerser en Beschermer van de wereld. Deze plaats is een van de Shakthi Peetas. Er wordt gezegd dat Ambica tijdens de middag een puja voor de Heer uitvoert. De priester die op dat moment de puja voor moeder uitvoert, kleedt zichzelf in sari en draagt ​​de kroon van Ambica, komt naar het heiligdom van de Heer met muziek om de middagpuja uit te voeren en toont zo Ambica zelf biddend tot de Heer. Hij voert abishek uit voor Lord en Gomatha (koe) en keert terug naar het Ambica-heiligdom. Toegewijden aanbidden de priester op dit moment en beschouwen hem als Ambica Zelf.

Er wordt ook gezegd dat Moeder Ambica hier boete deed op Lord in de maand Aadi-juli-augustus, vandaar dat de vrijdagen in Aadi groots worden gevierd. Op deze vrijdag is de tempel doorlopend open van 02.00 uur tot 12.00 uur. Moeder vereert als Mahalakshmi in de ochtend, als Parvathi in de middag en als Saraswathi in de avond. Omdat Heer een leraar-goeroe was en moeder een student in de plaats, zijn er meer toegewijde studenten in de tempel.

Er zijn geen deuren in het sanctum sanctorum van Lord Jambukeswara, maar een stenen raam met negen gaten. Toegewijden moeten de Heer alleen door deze gaten aanbidden. De negen gaten van het raam vertegenwoordigen de negen uitlaten in het menselijk lichaam die we onder controle moeten houden terwijl we Lord Shiva aanbidden. Terwijl traditioneel Annabishek wordt uitgevoerd op de dag van de volle maan in Aipasi-oktober-november, wordt het ritueel hier gevolgd op de dag van de volle maan in Vaikasi-mei-juni. Het is ook opmerkelijk dat er een meerjarige lente is in het heiligdom van Lord Shiva. Er zal meer water zijn in het heiligdom in het regenseizoen in Aipasi-oktober-november. Omdat Annabishek op dit moment niet mogelijk is, wordt hetzelfde uitgevoerd in Vaikasi wanneer de vloer alleen maar nat is. Op de Aipasi Poornima-dag met volle maan is de Heer bedekt met heilige as.

Van de Shiva Ganas die de Heer in Kailash diende, begonnen twee van hen, Pushpadanda en Maliavan, met elkaar te vechten om hun rang in dienst van de Heer te bepalen. Op een bepaald moment vervloekten ze elkaar om als spin en olifant geboren te worden. Maliavan werd geboren als spin en Pushpadanda de olifant. Beiden baden hier om verlichting, maar niet zonder met elkaar te vechten. De spin ging het oor van de olifant binnen om het te doden. Lord Shiva schonk alleen de olifant redding en zorgde ervoor dat de spin opnieuw werd geboren voor zijn poging tot moord.

Spider werd geboren uit Chola koning Subaveda en koningin Kamalavathi. Hij was toen de Chola-koning als Kochengat Chozhan. Hij bouwde Mada-tempels voor Lord Shiva waar olifanten niet naar binnen kunnen. Hij renoveerde ook deze tempel om te voorkomen dat olifanten binnenkwamen. Er is een heiligdom voor deze koning in de tempel. Het is ook opmerkelijk dat het Wedding Festival (Tiru Kalyanam) niet in de tempel wordt gevierd. Lord Shiva verleende darshan aan Ambica toen ze hier boetedoening had, maar trouwde niet met haar. Als zodanig is er geen Palli Arai Puja, hoewel de Palli Arai wel bestaat. Lord Chokkanatha en Moeder Meenakshi in de tempel worden 's nachts naar dit heiligdom gebracht.

Een brahmaan bad tot moeder Akhilandeswari om hem te zegenen om een ​​bekend dichter te worden. Om hem te zegenen verscheen Ambica voor hem als een gewone vrouw die op betelbladeren kauwde. Ze vroeg hem of ze het betelsap in zijn mond mocht spugen zoals ze niet in de slaap kon spugen. De brahmaan werd boos. Tegelijkertijd kwam een ​​andere toegewijde, Varadhan genaamd, naar de tempel. Hij was erg kieskeurig over reinheid in de tempel. Moeder benaderde deze man. Hij zei blij dat ze het heel goed kan en opende zijn mond. Hij werd een beroemde dichter die later als Kalamegam werd gevierd. Op basis van deze gebeurtenis bieden degenen die ambitieus zijn om geleerden te worden, Thamboolam (betelnoten en noten) als nivedhana aan moeder aan.

Heer Muruga verschijnt woedend aan de oevers van Jambu Theertha met een demon onder Zijn voeten. Saint Arunagiriar bad tot Hem dat hij beschermd zou worden tegen gedachten van lust enz. Heer Muruga heeft dus een demon onder Zijn voeten die lust verpersoonlijkt. Dit is een zeer zeldzame vorm van Lord Muruga in deze tempel.