Tithis

Timing in de Vedische astrologie

Tithis: Tithis zijn maannagen, die de kala's of posities van de maan meten. Elke maandag of Tithi is gemiddeld iets korter dan één zonnedag, - 23 uur en 37 minuten. In een normaal jaar zijn er 371 Tithi's. De Tithis hebben echter een onregelmatige lengte omdat de bewegingssnelheid van de Maan onregelmatig is.

Het varieert van 11 tot 15 graden per dag. Dit betekent dat een werkelijke Tithi iets langer of korter kan zijn dan een dag. Als de snelheid van de manen hoog is, kunnen er 2 tienden per dag zijn. Een Tithi kan daarom in de kalender worden overgeslagen (in de Panchanga "kshaya" Tithi genoemd). Wanneer de bewegingssnelheid van de Maan laag is, wat zeldzamer is, kan dezelfde Tithi voorkomen op 2 opeenvolgende dagen ("vriddha" Tithi). Er zijn 15 soorten Tithis, verdeeld in twee groepen ten opzichte van de wassende en afnemende maan, waardoor er in totaal 30 zijn.Het is ontstaan door de invloed van de Vedische siderische astrologie, maar stelt ook dat de oorspronkelijke westerse astrologie een siderisch systeem was. Daarom kunnen we de Vedische astrologie "Oosterse siderische astrologie" noemen.

Tithis


een aantal veelbelovende tienden:

Tithis, die tot de groep "Purna" behoren, zijn over het algemeen erg gunstig (behalve de dag van de nieuwe maan). Ze laten een maximale ontwikkeling toe. Deze groep bestaat uit Panchami (vijfde), Dashami (tiende), Purnima (vijftien). De groepen die tot de groepen Nanda (1, 6, 11) en "Bhadra" (2, 7, 12) behoren, worden in het algemeen als gunstig beschouwd.

enkele ongunstige tienden:

Tienden, die tot de groep "Rikta" behoren, zijn over het algemeen ongunstig en mogen niet worden gebruikt voor belangrijke acties. Deze groep bestaat uit Chaturthi (vierde), Navami (negende), Chaturdashi (veertien). Ook dag van nieuwe maan en dag na nieuwe maan (de eerste) zijn over het algemeen ongunstig. Veel astrologen verwerpen ook de zesde, de acht in het bijzonder en de twaalfde dag voor belangrijke acties. Tienden die beginnen met de twaalfde (Dvadashi) van de donkere helft van de Maan worden over het algemeen vermeden voor belangrijke acties, omdat ze over het algemeen als ongunstig worden beschouwd.

eigenschappen van de vijfde en tiende tiende:

Tithi is een zeer gunstige dag voor alle goede daden: reizen, rijkdom vergaren en geschenken geven, religieuze ceremonies en praktijken uitvoeren, edelstenen aantrekken, meditatie, studie, occulte kennis opdoen, vasten, genezing. Goed voor de aanbidding van Shiva en Shakti, omdat ze de halve maan op hun hoofd dragen. Ook goed voor het leren en de aanbidding van Sarasvati. Niet gunstig voor negatieve acties of acties die geweld vereisen, zoals straf.

Dashami (tiende) Tithi is erg gunstig. Goed voor reizen, het aantrekken van edelstenen of nieuwe kleren, huwelijken, ceremonies en feesten, inkomen, voertuigen en huizen, studie en leren, alle genezende acties, en voor het bezoeken van belangrijke mensen. De heldere Tithi (de tength0 is misschien wel de meest gelukkige van alle Tithi's en is goed voor alle uitgestrekte ondernemingen. Op dit punt bereikt de kosmische mannelijke energie (Shiva) zijn sterkste kracht. Op de donkere Tithi (de 25ste), de kosmische vrouwelijke kracht (shakti0 is het sterkst, en is goed voor de aanbidding van de goddelijke moeder.