RELATIE

Grafiekvergelijking: samengestelde metingen

Relatie en het spirituele leven

Vanuit spiritueel oogpunt is het huwelijk niet per se een goede zaak, en ook niet per se slecht, hoewel het meestal erg traumatisch is. Als een relatie bijdraagt aan de bewuste groei van beide mensen, heeft het zijn waarde. Als het dat na verloop van tijd niet doet, of als het de innerlijke groei belemmert, kan zo'n relatie beter zijn als er een einde aan komt.

Veel relaties kunnen echter succesvol zijn, zelfs als er maar één partner op het spirituele pad is. Dit vereist openheid van de partner die niet op het pad is.Relatie is altijd een individuele kwestie die niet kan worden beoordeeld aan de hand van algemene regels. We moeten onze cliënt helpen bij datgene wat hun aspiraties in het leven bevordert en niet alleen sociale of religieuze normen op hen projecteren. Het huwelijk is beslist een zeer krachtige psychische band die niet onzorgvuldig mag worden aangegaan en die niet kan worden beëindigd zonder veel werk en moeite. Over het algemeen mogen we een huwelijksrelatie alleen beëindigen als deze een echte belemmering voor spirituele groei wordt, vooral als er een patroon van ontrouw naar voren komt.

Als een huwelijk geen kinderen heeft, als het een tweede of derde huwelijk is of maar een korte tijd heeft geduurd, kan het een zwakkere psychische schakel zijn. We moeten de hele structuur onderzoeken en niet alleen vanwege de naam onder een categorie plaatsen.