Specialiteit van Tempel:

Presiderende godheid Tirumoola Nathar is een swayambumurthi. Toch is Heer Nataraja de heersende godheid. Van de panchabhoodha sthalas (plaatsen) behoort Chidambaram tot Akasha. De hymnen gezongen door Gnanasambandar, Tirunavukkarasar en Sundarar zijn alleen in deze tempel gevonden.


Heer

Sani (Saturnus)

Dierenriem

Makara

Moolavar

Sabanayagar

Amman / Thayar

Umayambikai – Sivakama Sundari

Verzwakte planeet

Goeroe (Jupiter)

Oud jaar

1000-2000 jaar oud

Type

Chara (beweegbaar)

Tattva (Element)

Vayu (lucht)

Stala Maram

Thillai

Theertham

Brahmma Theertham

Stad

Chidambaram

Wijk

Cuddalore

Staat

Tamil Nadu

Nakshatra

Uthrashaada (2,3,4), Shraavan, Dhanishta (1,2)


Adres:

Sri Thillai Natarajar-tempel, Chidambaram-608 001, district Cuddalore.

Telefoon: +91 9349944261,+91 9443635280.

Openingstijd:

De tempel is geopend van 06.00 uur tot 12.30 uur. en vanaf 16.30 uur tot 22.00 uur

Festivals:

Het 10-daagse Margazhi-festival in december en januari begint op de dag voorafgaand aan de Tiruvadhirai-sterrendag met het hijsen van de vlag. Het belang van het festival is dat het is opgedragen aan Saivite Saint Manickavasagar. Tijdens de avondpuja's van het festival wordt de heilige naar het belangrijkste heiligdom gebracht, waar Arati aan de Heer wordt geofferd met het zingen van Tiruvempavai-liederen geschreven door de heilige. Tijdens de ochtendpuja's wordt de heilige geëerd met Arati.

Een evenement genaamd Vidayathi-festival wordt gevierd zowel voor de Heer als voor de heilige. 10 dagen Aani Tirumanjanam begint met het hijsen van de vlag 10 dagen eerder op Uthira-sterrendag. Van dag één tot en met acht worden de goden van de festivalprocessie Somaskanda, Shivananda Nayaki, Vinayaka, Subramania en Chandeswararm (panchamurthis) in processie meegenomen in zilveren en gouden vahans.

Op heilige dagen als Tiruvadhirai-sterrendag in Chithirai (april-mei) en nieuwe maandagen verleent Lord Natarajamurthi darshan aan de oevers van Shiva Ganga theertham en in de daaropvolgende Tamil-maanden ook op deze sterrendag. Nachtfestivals worden in de tempel gevierd in alle maanden - Chithirai tot Panguni (april - mei tot maart - april) op de eerste dag van de maand, Tiruvadhirai- en Karthikai-sterrendagen, nieuwe maan- en volle maandagen, vrijdagen en Pradosha-dagen.

Tempelgeschiedenis:

De wijze Vasishta, vereerd als leider van de Rishi's, had een familielid Madyandinar bij naam. Hij had een zoon genaamd Maadyandinar. De wijze Vasishta adviseerde de jongen de Swayambulinga in de Thillai Vanam-bossen te aanbidden om volledige spirituele wijsheid te verwerven. Zoon Maadyandinar bereikte deze plaats. Hij was verdrietig dat hij zijn puja-tijd verloor bij het plukken van bloemen na zonsopgang en deze bloemen waren niet puur omdat de honing erin door de bijen werd weggenomen.

Hij deed een beroep op Heer Shiva en zei dat hij de bloemen niet in het donker kon plukken vanwege een gebrek aan licht en dat de bloemen ongeschikt worden als ze na zonsopgang worden geplukt. Heer gaf hem handen en benen als die van een tijger om in de boom te klimmen en een helder zicht voor de ogen die goed functioneren, zelfs in totale duisternis. Lord zei ook dat hij voortaan bekend zou staan als Vyakrapada, omdat hij de benen had van een tijger. Vyakrapada was te blij met de zegen en zette zijn aanbidding voort in Thillai.

Grootheid van de tempel:

Lord Shiva is in Chidambaram in drie vormen aanwezig, als zichtbare idoolvorm, vormloos als Akasha of ruimte en vorm als een Spatika Linga.

Wat is Chidambara Rahasyam – geheim?: Er is een kleine ingang nabij Lord Sabanayaka in de Chit Saba. Het scherm wordt verwijderd en er wordt een arati aangeboden. Er zit niets in een vorm binnenin. Maar er hangt een gouden Vilwa-slinger zonder Murthi. Het geheim is dat de Heer hier is als Akasha, die geen begin of einde heeft. Dit kan alleen door ervaring worden begrepen. Van de Panchabhoodha Sthals behoort Chidambaram tot Akasha.

Chit + Ambaram= Chidambaram. Chit betekent wijsheid. Ambaram betekent grote open ruimte die niet meetbaar is. Het was hier in Chidambaram dat de hymnen van de drie grote Saivite heiligen werden ontdekt. Ze zongen duizenden hymnen in de vele Shiva Sthals die ze bezochten. Maar ze waren niet beschikbaar voor de toegewijden.

Tirunarayur Nambiandar Nambi en koning Tirumurai Kanda Chozhan vielen aan de voeten van Heer Polla Pillayar Vinayaka om hen in de zaak te begeleiden. Met de zegeningen van Heer Vinayaka kwamen ze erachter dat al deze grote spirituele literatuur met de handtekeningen van de respectievelijke auteurs in deze tempel verborgen zijn. Ze haastten zich naar Chidambaram en aanbaden de auteurs. Ze vonden dat de palmbladeren bedekt waren met mierenhopen en grotendeels werden verteerd door insecten. Toch hebben ze de beschikbare volle bladeren opgepakt en bewaard. Al deze spirituele literatuur van onschatbare waarde zou totaal verloren zijn gegaan zonder de nauwgezette en vrome arbeid van Nambiandar Nambigal en Tirumurai Kanda Chozhan.

Er wordt gezegd dat de vier Saivite heiligen de tempel binnenkwamen via de vier ingangen van de tempel: Manickavasagar via het oosten, Gnanasambandar vanuit het zuiden, Appar vanuit het westen en Sundarar vanuit het noorden. Appar-Tirunavukkarasar deed zijn Angapradakshina in de autostraat (Ratha Veedhi) van Chidambaram. Sint Manickavasagar genas de stomme dochter van de boeddhistische koning van Lanka met de zegeningen van de Heer in de tempel. Er zijn vijf Sabha's in de tempel Chittrambalam, Ponnambalam, Perambalam, Niruddha Sabha en Rajatha Sabha.

De heiligdommen van Heer Shiva en Heer Vishnu zijn zo gestructureerd dat de toegewijden vanaf één plek in de tempel een dubbele darshan kunnen hebben. Dit is een tempel waar Brahmma, Vishnu en Rudra samen de toegewijden vereren. Sint Arunagirinathar had Heer Muruga van deze tempel geprezen in tien van zijn Tirupugazh-hymnen. Velen geloven dat Heer Nataraja de godheid van deze tempel is. De presiderende godheid is Adhimoola Nathar in de Linga-vorm.

De wijzen Patanjali en Vyakrapada wensten dat ook mensen op deze aarde de kans zouden krijgen om de grote dans van Heer Shiva, uitgevoerd op Mount Kailash, te zien en ervan te genieten. Ze kwamen naar de aarde en gingen met dat doel boetedoening op Adhimoolanathar zitten. Als reactie op hun onbaatzuchtige boetedoening voor het gewone volk, kwam Lord Shiva samen met Tri Sahasra Muniswaras 3000 wijzen naar deze plaats en verleende Zijn dansdarshan in de Thaise maand (januari-februari) op Poosam Star-dag om 12.00 uur. Deze 3000 Muniswaras kwamen toen bekend te staan als Thillai Moovayiravar.

Chidambaram is een heilige plaats die totale redding voor de zielen garandeert. Voor verlossing moet men geboren worden in Tiruvarur of in Kanchi wonen, aan Tiruvannamalai denken of sterven in Kasi. Als iemand de heren Tirumoolanathar en Nataraja in Chidambaram minstens één keer in zijn leven aanbidt, is de verlossing gereserveerd voor de ziel.