Specialiteit van de tempel:
Specialiteit van de tempel:


Van de zes Army Camp-tempels (Aaru Padai Veedu), is dit de enige tempel waar abishek wordt uitgevoerd voor het Vel-wapen van Lord Muruga. Vijf goden – Sathyagiriswarar (Shiva), Pavalakanivai Perumal (Vishnu) Karpaka Vinayaka, Subramaniar en Durgambika – genade van een grottempel.

Heer

Boeddha God

Symbool

Ashlesha - Slang

Dierenriem

Dierenriem kanker

Moolavar

Sri Subramanya Swami

Amman/Thayar

Sri Deivanai

Oud jaar

1000-2000 jaar oud

Stad

Tiruparankundram

Wijk

Madurai

Staat

Tamil Nadu

Nakshatra

Godheid

Ashwini Kumaras


ADRES:

Sri Subramaniaswami-tempel,

Tiruparankundram – 625 005, Madurai-district.

Telefoon: +91- 452- 248 2248, 248 2648, 98653- 70393, 98421- 93244, 94433 - 82946.

Openingstijd:

De tempel is open van 5.30 uur tot 13.00 uur. en 16.00 uur tot 21.00 uur.

Festivals:

Vaikasi Visakam in mei-juni, Aadi Krithikai in juli-augustus, Purattasi Vel festival in september-oktober, Skanda Sashti in oktober-november, Tirukarithikai in november-december, Thai poosam in januari-februari en Panguni-Uthiram; feesten gevierd in de tempel.

Tempelgeschiedenis:

De Deva's deden een beroep op Lord Shiva om hen te beschermen tegen de terreuraanvallen van demon Surapanma. de Heer schiep Muruga uit zes vonken van Zijn voorhoofd derde oog. Lord Muruga vocht tegen Surapanma, vernietigde en maakte van hem een ​​pauw voor zijn voertuig en een haan voor zijn vlag. Indira bood zijn dochter Deivanai aan Muruga ten huwelijk. Het huwelijk vond plaats in Tiruparankundram, bijgewoond door een groot aantal Rishi's, Deva's en Goden. Lord Muruga vereert hier in de huwelijksvorm. Hij heet Subramanya.

Grootsheid van de tempel:

Van de zes legerkamptempels (Aaru Padai Veedu) van Lord Muruga is dit de eerste tempel. Terwijl Lord Muruga in staande gedaante in de andere vijf legerkamptempels siert, siert Hij in zittende huwelijksvorm met Zijn gemalin Deivanai. Maharshi Narada, Indira de koning van de Deva's, Brahmma de Schepper zijn ook om Hem heen. Godin van Wijsheid Saraswathi zonder Haar Veena, en Savithri staan ​​aan Zijn zijde, terwijl Sun, Moon en Gandharvas, een gemeenschap in de bovenwereld die bedreven is in de kunst van muziek, boven Hem staan. De andere voertuigen van Lord Muruga, de schapen en de olifant zijn onder Hem. Alleen een geurpasta genaamd punugu wordt op de Heer aangebracht, aangezien dit een grottempel is.

Abishek wordt alleen uitgevoerd met het Vel-wapen van Lord Muruga, omdat dit een grottempel is. De Vel wordt op de laatste zaterdag van de Purattasi-maand (september-oktober) naar het Kasi Viswanatha-heiligdom in de heuvel gebracht. Dit is de enige tempel waar abishek naar Vel wordt uitgevoerd. Er wordt meer belang gehecht aan Vel toen de Heer zegevierend naar deze plaats kwam na het verslaan van de demon Surpanma met de kracht van dit wapen. Onlangs is er een gouden auto gemaakt voor de tempel.

Nakkeerar-schrijn: Nakkeerar, de gevierde prijswinnaar van de Tamil-dichter aan het hof van Pandya, kwam naar deze heilige plaats om boete te doen omdat hij zichzelf had gereinigd van de zonde van ruzie met Lord Shiva in een wedstrijd. Een blad in de tank was gedeeltelijk in de vorm van een vis en gedeeltelijk in de vorm van een vogel. Toen Nakkerar dit vreemde schepsel zag, werd zijn boetedoening verstoord. Een duivel (Bhoodam) had al 999 van dergelijke personen gevangen genomen wiens concentratie verstoord was tijdens de Shiva-aanbidding. De duivel nam Nakkeerar nu gevangen en maakte de telling tot 1000 rond.

Dichter Nakkeerar zong Tirumurugattrupadai ter ere van Lord Muruga om alle gevangenen van de duivel te redden. Dit is het aanroeplied in Pathupattu (10 nummers), het eerste deel van de 18 werken uit de Sangam-literatuur die zijn bewerkt als Pathinenkeezhkanakku. Lord Muruga verscheen voor de dichter, doodde de duivel, verbrijzelde de grotgevangenis met Zijn Vel. De dichter sprak zijn wens uit om een ​​duik te nemen in de Heilige Ganges om de aanraking van de duivel te wassen. Lord Muruga sprong met Zijn Vel op een rots. Ganga sprong op. Nakkerar was blij. Deze lente, die nooit droog wordt, staat op de top van de heuvel. Kasi Viswanathar & ndash; Visalakshi-schrijn ligt in de buurt van deze lente op het westen. Muruga-schrijn is tegenover dit heiligdom met een plaats naar Nakkeerar. Er zijn sculpturen van vier Shivalingas, één Shiva-idool, Kasi Viswanatha, Subramaniar, Ambica, Bhairava en Karpaga Vinayaka. De Panchakshara-grot waar Nakkeerar door de duivel werd opgesloten en Saravana Poigai ligt in de buurt van dit heiligdom.

9 soldaten: Toen Lord Shiva Muruga schiep uit de vonken van Zijn oog, niet in staat om de hitte te verdragen, rende Moeder Parvathi weg toen haar enkelband brak. Uit de parels kwamen negen Shakti's, Nava Kalis genaamd. Deze vrouwen hielden van Lord Shiva en werden zwanger. Dit wetende, vervloekte Parvathi hen om met hun zwangerschap te leven. De Navakalis deden een beroep op Lord Shiva voor een remedie. Lord Shiva sloot een compromis met Parvathi en zei dat ze moesten leveren voor het welzijn van de wereld en Lord Muruga helpen in zijn oorlog om de demon Surapanma te doden. Parvathi was het daarmee eens. Ze leverden 9 mannelijke kinderen genaamd Veerabagu, Veerakesari, Veera Mahendran, Veera Maheswaran, Veera Rakshan, Veera Marthandan, Veerandhagan, Veeradheeran en Veera Suran. Er is een apart heiligdom voor deze negen helden in de voorhal – mandap in de tempel.

Rudrabishekam aan Lord Dakshinamurthy: Lord Dakshinamurthy vereert met Zijn linkerhand op een slang onder Zijn voeten. Degenen die lijden aan slechte effecten in hun horoscopen, degenen die lijden aan langdurige ziekte bieden Rudrabisheka-aanbidding in het heiligdom. Ze verpersoonlijken Lord Dakshinamurthy in een zilveren pot en schakelen Vedische geleerden in om de krachtige en effectieve Rudra, Chamaha-mantra's te zingen voor verlichting. De aanbidding levert enorme voordelen op voor de toegewijde.

Tijdens de festivaltijden wordt het hijsen van de vlag alleen gedaan voor Lord Shiva, maar Lord Muruga wordt in processie meegenomen. Aangezien Lord Muruga niemand minder is dan Lord Shiva, wordt er gezegd dat deze procedure wordt gevolgd. Lord Muruga is hier ook bekend als Somasubramaniar (Soma & ndash; Shiva, Subramaniar & ndash; Muruga). Lord Muruga vereert als Somaskanda met Shiva en Parvathi in het sanctum sanctorum achter de Shivalinga. Er wordt ook gezegd dat Lord Shiva Durga vereerde en Haar verlichting van een vloek verleende. Omdat deze Shivalinga door Durgadevi is geïnstalleerd, staat de Linga bekend als Devi Lingam. Omdat de Linga wordt behandeld met een pasta genaamd Shantakaram, wordt er geen abishek voor Hem uitgevoerd behalve het aanbieden van olie.

Dit is de tempel die wordt gesierd door vijf goden, Shiva, Pavalakanivai Perumal (Vishnu), Karpaga Vinayaka, Subramaniar en Durga. Moeder Durga ligt in het noorden van de hoofdtoren– Rajagopuram-demon Mahishasura onder Haar voeten. Links van Durga staat Karpagavinayaka met een suikerriet zittend op een lotus met wijzen om zich heen. Rechts van Durga staat Lord Muruga in een huwelijkspose met Deivania naar het noorden gericht. Narada, Indira, Brahmma, Saraswithi zonder Her Veena en SAvithri zijn ook hier aan Muruga's zijde.

Heer Shiva in het sanctum sanctorum is naar het oosten gericht. Wijze Madanga Mahrshi staat aan zijn zijde. Lord Vishnu is in de plaats van Nandhi, het stierenvoertuig van Lord Shiva. Vandaar dat de tempel bekend staat als Mal Vidai (Mal–Vishnu, Vidai–bull) tempel en dit is een zeer zeldzaam ontwerp. Er wordt gezegd dat Heer Vishnu zijn schoonbroer dient.

De presiderende godheid is Lord Shiva in de tempel. Hij siert van een Kundru –Mount, en wordt geprezen als Parankundranathar en de plaats Parankundram. Hij wordt ook geprezen als Sathyagiriswarar. Omdat Lord Muruga hier trouwde met Deivanai, wordt er meer belang gehecht aan Lord Muruga en de tempel werd in de dagen die volgden Muruga-tempel. Op de dag van de volle maan – poornima in Aani maand (juni & ndash; juli) drie vruchten – mango, weegbree en jack – worden met speciale puja's aan de Heer aangeboden.

Nandi met Zijn gemalin: Nandi, het stierenvoertuig van Lord Shiva vereert met Zijn gemalin Kalakandi in de Maha Mandap van de tempel. Er zijn twee Vinayaka's aan Zijn zijde. Hoewel er prakaras-gangen in de tempels zullen zijn met andere goden, is de Tiruparankundram-tempel anders zonder deze formaliteiten. Omdat de berg zelf de vorm heeft van een Linga, is alleen Girivalam mogelijk.