Tempels specialiteit:
Tempels specialiteit:


Thiruvaiyyaru, de plaats van vijf rivieren, is een zeer heilige plaats. De enorme tempel hier is gewijd aan Lord Shiva, bekend als Sri Ayyaruappan in het Tamil en Sri Panchanadeeswarar in het Sanskriet, wat de Heer van de 5 rivieren betekent. De naam van de Devi is Sri Parvathi en bevindt zich in een aparte tempel op hetzelfde terrein.

Alleen al de naam Thiruvaiyyaru doet denken aan carnatische muziek sinds de heilige Sri Thiagaraja, hoewel geboren in Tiruvarur, feitelijk in Thiruvaiyyaru woonde en alle Kritis componeerde terwijl hij hier was. Zelfs nu elk jaar in de maand januari op de sterfdag van Sri Thiagaraja, komen honderden muzikanten hier en zingen in koor de vijf beroemde Kritis van St. Thiagaraja bekend als de Pancha Rathna Kritis en daarna wordt Aarathi uitgevoerd.

>

De vijf thirthams in deze tempel zijn Surya Pushkarani, Ganga Theertham, Chandra Pushkarani, Palaru en Nandhini Theertham. Sage Neymesa bouwde deze tempel in opdracht van Lord Sri Shiva. Er zijn twee heiligdommen in de buurt van Gopuram, bekend als Dakshina Kalasha en Uttara Kalasha. De Mukthi mantapam staat bekend om het uitvoeren van Panchakshara japam. Deze heilige plaats wordt beschouwd als de belangrijkste onder de Saptha Stana Stala's. De andere zes zijn Thiru Pazhanam, Thiruvan chottu Thurai, Thiruvadai Kudi, Thirukandiyur, Thirupanthurai en Thiruvai thanam.Heer

Shani God

Symbool

Achterpoten van sterfbed

Dierenriem

Zodiak Meena

Moolavar

Sri Panchanathiswarar

Amman / Thayar

Sri Aramvalartha Nayaki

Oud jaar

1000-2000 jaar oud

Stad

Theeyatur

Wijk

Pudukottai

Staat

Tamil Nadu

Nakshatra

Uttarabhadrapada

Uthrabhadra (in het Sanskriet)

Uthirattathi (in het Tamil)

Uthrattathi (in Malayalam)

Godheid

Ahir Budhyana


ADRES:

Sri Aiyarappan-tempel, Tiruvaiyaru-613 204, district Thanjavur.

Telefoon: +91-436 -2260 332, 94430 08104

Openingstijd:

De tempel is geopend van 06.00 uur tot 11.00 uur en van 16.00 uur tot 11.00 uur. tot 20.30 uur

Festivals:

Maha Shivratri wordt in februari-maart zeer devotie gevierd in de tempel.

Tempelgeschiedenis:

Nandeeswarar is het stierenvoertuig van Lord Shiva, gewoonlijk Nandhi genoemd. Nandikesar is de grondlegger van de Tiru Kayilaya Parampara-dynastie. Dharumapuram Adheenam en Tiru Avaduthurai Adheenam behoren tot dit erfgoed.

Nandikesar werd geboren uit Sage Siladha met vier handen. De wijze plaatste het kind in een doos en maakte die toen open. Het was een prachtig kind met twee handen. Hij liet het kind achter in Tiruvaiyaru. Lord Shiva voerde abishek uit voor het kind met de moedermelk van Moeder Ambica, het schuim uit Nandhi's mond, nectar-amirtha- Saiva Theertham en Surya Pushkarini Theertham – totaal vijf items – vandaar dat de Heer van de tempel wordt geprezen als Aiyarappan – Heer van vijf theertha's.

Grootsheid van de tempel:

Moedergodin in de tempel wordt geprezen als Aram Valartha Nayaki in het Tamil en Dharma Samvardhini in het Sanskriet, wat moeder betekent die Dharma hooghoudt. Om te benadrukken dat elke dag een goede dag is, wordt het bruiloftsfeest voor moeder gehouden op Ashtami-avonden. Over het algemeen wordt aangenomen dat Ashtami – achtste dag van nieuwe maan of volle maan veertien dagen is geen gunstige dag.

Een priester van de tempel kon niet op tijd aanwezig zijn voor zijn puja-plicht. Het werd gemeld aan de koning. Hij haastte zich naar de tempel om te controleren, maar was verbaasd toen hij zag dat de dienstdoende priester abishek deed voor Lord. De priester keerde pas de volgende dag terug naar de plaats van zijn Kasi-pelgrimstocht. De koning en het volk waren meer verrast toen ze de waarheid hoorden en begrepen dat het Lord Aiyarappar was, in de vorm van de priester, die puja's voor Zichzelf leidde.

Het is opmerkelijk dat de vrome Saivite Saint Appar – Tirunavukkarasar aanbad hier en had de Mount Kailash darshan vanaf hier. Hij had zijn heilige bad in de Manasa Sarovar in Kailash en keerde terug van de Tiruvaiyaru-tank. Deze Surya Pushkarini Theertha is helemaal heilig. Moeder Dharma Samvardhini wordt op deze plek geprezen als Heer Mahavishnu. Daarom zijn er geen Vishnu-tempels in de buurt van deze plaats.

Lord Shiva in de tempel is een swayambumurthy. Er wordt aangenomen dat Zijn lange en dikke graszoden verspreid liggen over de plaats achter het heiligdom. Aangezien een toegewijde het zich niet kan veroorloven om op de Jatamudi van Heer te treden, is omlopen verboden. Lord Dakshinamurthi in de prakara heeft een speciale betekenis. Heer Vishnu had Hem aanbeden. Hij is de enige goeroe in Tamilnadu die wordt aanbeden door Perumal-Vishnu. Hij wordt geprezen als Soouru Hari Shivayoga Dakshinamurthy. In de plaats van Muyalagan – symbool van onwetendheid – we zien gewoonlijk onder Zijn voeten een schildpad.

De architectonische vaardigheid van de tempel is zodanig dat er meerdere echo's te horen zijn als iemand luid Aiyarappa roept terwijl hij op een bepaalde plaats staat. Buitenlandse ingenieurs hadden geprobeerd dit wonder te ontdekken, maar konden tot op de dag van vandaag niet slagen. Van het Navagraha-belang behoort de plaats toe aan Sun. Hij kijkt naar het westen. De tempel heeft vijf gangen-prakara's. Toegewijden kiezen de gebedsruimte (Mukthi Mandap) voor mentale rust en meditatie.