Doorgangen

Timing in de Vedische astrologie

Een transit, of Gochara, is de voortdurende beweging van een planeet die wordt beschouwd als de geboortehoroscoop. De doorvoer van de sterkste planeet of de heer van de Ascendant in de geboortehoroscoop is altijd belangrijk. Speciale aandacht moet worden besteed aan de transits van de planeten die de grote en kleine periodes beheersen, de dasha- en bukti-heren.

Transits hebben ongeveer 1/3 waarde bij het beoordelen van de effecten van de periodes. De rest wordt bepaald door de relaties tussen deze planeten in de geboortekaart.

Doorgangen van Saturnus naar de geboortemaan (Sade Sati) zijn meestal moeilijk:

Gewoonlijk veroorzaakt Sade Sati Chatra Bhanga, het verlies van degenen die ons beschermen. Sade Sati handelt niet geïsoleerd, er moet samenvloeiing bestaan om het te activeren, en geschikte dasha's, Bhukti en Gocharas moeten het ondersteunen. Terwijl in die grafieken waarin Saturnus goede resultaten en slechte resultaten van Sade Sati belooft, soms sterk gewijzigd worden, hangt het effect van Sade Sati in grote mate af van Moon's rashi, en van zijn toestand. Een verzwakte maan, of maan geponeerd in het verzwakkende sterrenbeeld van Saturnus, of in sterrenbeelden die eigendom zijn van de vijanden van Saturnus, heeft de neiging de gevolgen te versterken. Omdat Sade Sati soms ook van toepassing is op de Udaya Lagna, worden de moeilijkheden waarschijnlijk verergerd wanneer de maan het twaalfde, eerste of tweede huis in horoscoop bezet, want dan zullen de beide soorten Sade Sati elkaar overlappen..

Doorgangen van grote en minderjarige heren zijn belangrijk:

Van de dasha-heer wordt aangenomen dat hij een aspect op alle planeten en huizen werpt, maar dubbel zo op degenen die het al in de geboortekaart ziet. Over het algemeen wordt aangenomen dat de Bhukti-heer een aspect op de Mahadasha-heer werpt, waardoor de aard van zijn resultaten wordt gewijzigd. Hoofdstuk 20 van"Paladipika" staten: "Wanneer een planeet wiens Dasha aan het werk is, toevallig langs (onderweg) zijn eigen huis, verhoging of een vriendelijk huis passeert, zal hij de welvaart bevorderen van het huis dat het vertegenwoordigt wanneer het wordt geteld vanaf de Ascendant, op voorwaarde dat de planeet ons met volledige kracht begiftigd is. ook bij de geboorte".