Specialiteit van Tempel:De Heer in de tempel is een swayambumurthy. Heer Aadhi Mayuranathar siert vanuit een apart heiligdom in de prakara. Terwijl de presiderende godheid de vorm heeft van een Shivalinga, verschijnt Ambica als een pauw die de Heer aanbidt. Heer Muruga in de prakara wordt geprezen door de heilige Arunagiriar in zijn Tirupugazh-hymnen.


Heer

Goeroe (Jupiter)

Dierenriem

Dhanus

Moolavar

Mayuranathar

Amman/Thayar

Anjal Nayaki

Oud jaar

500 jaar oud

Type

Dwisvabhava (dubbel)

Tattva (Element)

Tejas (Vuur)

Theertham

Idabam, Brahmma en Agasthya

Historische naam

Mayiladuthurai

Thala Virutcham

Mangoboom

Stad

Mayiladuthurai

Wijk

Nagapattinam

Staat

Tamil Nadu

Nakshatra

Moola, Poorvashaada, Utharashada (1)

Godheid

Rudra


Adres:

Sri Mayuranathaswami-tempel, Mayiladuthurai-609 001. District Nagapattinam.

Telefoon: +91- 4364 -222 345, 223 779, 93451 49412.

Openingstijd:

De tempel is geopend van 05.30 uur tot 12.00 uur en van 16.00 uur. tot 20.30 uur

Festivals:

Vaikasi Brahmmotsavam in mei-juni, Aipasi Thula Snanam (baden in Cauvery) in oktober-november en Laksha Deepam op de laatste vrijdag van de Aadi-maand-juli-augustus zijn de festivals die in de tempel worden gevierd.

Tempelgeschiedenis:

Daksha, de vader van Moeder Parvathi, leidde een yajna, maar slaagde er opzettelijk niet in Heer Shiva uit te nodigen om Hem te vernederen. Heer Shiva wilde niet dat Parvathi ook de yajna zou bijwonen. Maar met de bedoeling haar vader te corrigeren, woonde Parvathi de bijeenkomst bij, maar werd vernederd door Daksha. Lord Shiva nam de Veerabadra-vorm aan en vernietigde de yajna.

Een pauw die voor de rituelen werd gebruikt, zocht asiel aan de voeten van Moeder Parvathi. Omdat ze het advies van de Heer negeerde, werd ze vervloekt om een pauw te worden. Ze kwam naar deze plek als een pauw en voerde zware boetedoening uit om Haar Heer terug te krijgen. Tevreden met Haar boetedoening verscheen Heer Shiva hier eerder als een Pauw zelf en danste als een pauw - Mayura Thandavam. Ambica werd hersteld in haar oorspronkelijke vorm. Zoals de Heer hier kwam als een pauw – Mayura, wordt Hij geprezen als Mayuranathar.

Grootheid van de tempel:

De Gouri Thandavam-dansvoorstelling van de Heer wordt hier gevierd als Mayura Thandavam – Mayura-pauw. Heer Nataraja siert vanuit een apart heiligdom. De eerste puja in de avond is opgedragen aan Heer Nataraja. Het Mayilamman-heiligdom ligt tegenover het Nataraja-heiligdom, waar zowel de Heer als de Moeder genade ontvangen in de vorm van een pauw.

Twee pauwen en twee apen zijn afgebeeld in de banyanboom boven het Lord Dakshinamurthy-beeld in de goshta-muur. Er is ook een Nandhi. Volgens de legende kwamen Nadha Sharma en zijn vrouw Anavidyambikai naar deze plaats voor het Cauvery-bad-Thula Snanam. Voordat ze op de plaats aankomen, is de periode van 30 dagen (Aipasi-maand-oktober-november) verstreken. Helaas bleven ze 's nachts Heer Shiva aanbidden.

De Heer verscheen in hun droom en adviseerde hen om de volgende dag vóór zonsopgang te baden en verzekerde hen dat ze volledig voordeel zouden hebben van het Tula Snanam-bad. Op basis hiervan gaat de beoefening van dit bad zelfs nu nog door, op de eerste dag van de Karthikai-maand. Omdat Lord Shive de badtijd voor zijn toegewijde echtpaar bevroor, wordt dit bad Mudavan Muzhukku genoemd. "Mudakku" betekent in het Tamil bevriezen, "Muzhukku" betekent bad.

Het echtpaar fuseerde toen met de Heer. Deze Linga kijkt naar het westen. De Linga waarmee zijn vrouw Anavidyambikai fuseerde, bevindt zich rechts van het Ambica-heiligdom. Deze Linga is alleen gekleed met Rode Sari. Het geeft ook de eenheid van man en vrouw aan. Heer Dakshinamurthi lijkt enigszins schuin op één kant te staan, met zijn benen gevouwen.

Mother Aadi Poora Ambal graces from a separate shrine in the Veera Shakti form praised as Abhayambikai. She is also brought in procession to the banks of the Cauvery on Aadi Pooram day and Fridays of this month covering July-August. Lord Vinayaka in the prakara appearing earlier from a sandal tree is praised as Agasthya Sandana Vinayaka – Sandanam-Sandal.

Tula Snanam: Er wordt gezegd dat Heer Shiva Nandhi zegende door zijn trots te vernietigen. Deze Nandi ligt midden in Cauvery. Mensen nemen hun heilige bad in de rivier tijdens de Aipasi-maand (oktober-november) en de eerste dag van de volgende Karthikai-maand. De Heer bezoekt Cauvery elke dag gedurende deze periode van 31 dagen. Er wordt ook gezegd dat de zonden van de Heilige Ganga werden weggewassen met een duik in de Heilige Cauvery. Deze dag is Aipasi nieuwe maandag-Deepavali. Een bad in Cauvery op deze dag reinigt de toegewijde van al zijn/haar zonden uit het verleden, volgens de mythologie.

Planeet Saturnus in het Navagraha-heiligdom verschijnt als Jwala Saturnus met Agni-vuur op zijn hoofd. Ook een Saturnus met een normale vorm met zijn kraaivoertuig staat aan de zijkant naar het noorden gericht en voert Shiva puja uit. Dit is een zeer zeldzame vorm van Sani. Degenen die met negatieve aspecten van deze planeet worden geconfronteerd, bidden hier om de intensiteit ervan te verminderen.

Er zijn vijf prakaras in de tempel. Juradeva ligt aan de zijde van Heer Nataraja. Moeder Durga siert de demon Mahisha aan Haar voeten en ook met twee demonen aan beide kanten. Er wordt ook gezegd dat dit een zeldzame vorm van Durga is. Chandikeswara en Tejas Chandikeswara bevinden zich in hetzelfde heiligdom. Lord Mahavishnu die Lord Shiva aanbidt, bevindt zich in een apart heiligdom. Moeders Ashta Lakshmis en Sattainahar zijn in de prakara. Er is ook een heiligdom voor Kudhambai Chithar die hier verlossing bereikte. Mensen bidden tot Kanakkadi Vinayaka om voor hun rekeningen te zorgen. Kanakku betekent rekeningen in het Tamil.