Specialiteit van Tempel:
Specialiteit van Tempel:


De tempel ligt op de heuvel die rood van kleur is. Je moet 1206 stappen nemen om de top van de heuvel te bereiken om de Heer Shiva-Ardhanareeswarar te aanbidden. Auto's en taxi's zijn beschikbaar om de tempel te bereiken. De Rajagopuram heeft vijf niveaus; 260' lang en 160' oost-west adem. De periode van de tempel dateert uit de sangam-periode en werd gerenoveerd tijdens de periodes van cholas, pandyas en nayak-koningen. Een Britse officier, Davis, repareerde enkele delen van de tempel. Tirugnanasambandar schreef 'Tiruneelakanta Pathigam' en Arunagirinathar zou in deze tempel 'Tiruppugalh' hebben geschreven. Je kunt de lange roodgekleurde slang van 60 meter niet missen die langs de trappen is uitgehouwen. Mensen aanbidden Adi Seshan – de slang. Het pad heeft 11 mandapams die onderdak bieden aan mensen die de heuvel op gaan.

Heer

Rahu God

Symbool

Lege cirkel

Dierenriem

Dierenriem Waterman

Moolavar

Sri Agneeswarar

Amman / Thayar

Sri Karundhazh Kuzhali

Oud jaar

1000-2000 jaar oud

Stad

Thiruchengode

Wijk

Namakkal

Staat

Tamil Nadu

Nakshatra

Satabisha

Shatataraka

Shathabhisha (in het Sanskriet)

Sadayam (in het Tamil)

Chathayam (in het Malayalam)

Godheid

Varuna


ADRES:

Ardhanareeswarar-tempel, Tiruchengode

Telefoon: +91-4288-255 925, 93642 29181

Openingstijd:

De tempel is geopend van 06.00 uur tot 12.00 uur en van 16.00 uur. tot 21.00 uur

Festivals:

Puja's worden in deze tijd uitgevoerd volgens agama's. De middagpuja-Utchi kala puja is beroemd. De dorpelingen rond de stad konden de tempel alleen overdag bereiken met verse bloemen, melk, boter en ander fruit. Dit gebeurde toen er nog geen snelweg of weg was. Toch is deze puja erg belangrijk in deze tempel.

Nieuwe Maan-dagen en Volle Maan-dagen trekken meer toegewijden naar de tempel. Vaikasi is hier een belangrijke maand. Ardhanareeswarar komt naar de stad beneden. De stad ziet er feestelijk uit en mensen komen tijdens deze dagen uit de hele Kongu-regio samen voor de darshan van de Heer. Alle maanden zijn er echter festivals vanwege de aanwezigheid van andere goden zoals Adi Kesava Perumal, Sengottuvelan, Sakthi en Pandeeswaran. Girivalam is ook erg beroemd.

Tempelgeschiedenis:

Eens droeg Heer Adi Kesava Perumal de Godin Sakthi op om boete te doen om de eenheid met Heer Shiva te bereiken. Op Kedara Gowri-dag kwam de wens uit. Lord Shiva verscheen als Umai Oru Bagan, waardoor godin Sakthi het linkerdeel van hem werd.

Een ander verhaal gaat over Vayu en Adi Seshan. Adi seshan lag in het Meru-gebergte. Er begon een gevecht tussen Vayu – de heer van Lucht en Adi Seshan – de slang van de heer. Vayu probeerde de berg weg te blazen. In de hevige oorlog blies Vayu met succes een deel van Meru op. Dit deel viel in de Kongu-regio, terwijl Adiseshan zich er pijn en bloedend aan vastklampte. Dat is de reden dat de kleur van de 60 voet slang rood is. De heuvel is ook rood en geel gekleurd.

Grootheid van de tempel:

Er is een klein heiligdom voor Pandeeswarar op de heuvel. Mensen bieden wiegen aan en geloven dat ze kinderen kunnen krijgen. Op weg naar de tempel wordt de zestigste stap beschouwd als een stap van eerlijkheid en waarheid: dat is sathiyappadi. Wanneer mensen problemen en rechtszaken onder zich hebben, werd aangenomen dat iemand die bereid was om vanaf deze plek de waarheid te vertellen, de ware en eerlijke was; zijn bewijsmateriaal speelde in die tijd een cruciale rol bij het brengen van gerechtigheid.

De Pasuvan Swami trekt veel boeren en dorpelingen. Ze offeren melk, boter en kwark aan Lord in de overtuiging dat dit overvloedig en rijkelijk teruggegeven zou worden. Veel mensen die Nagadosham hebben, bieden abishegams aan Adiseshan aan met kurkuma en kumkum. Algemeen wordt aangenomen dat ze binnenkort gezegend zullen worden met een huwelijk.