Specialiteit van de tempel:
Specialiteit van de tempel:


Het is een zeldzaamste van de zeldzame vorm in deze tempel die de 25 voet lange Heer Krishna vanuit het sanctum sanctorum in een zittende vorm vereert

Heer

Chandra God

Symbool

wagen

Dierenriem

Dierenriem Stier

Moolavar

Pandava Dhoodha Perumal

Amman / Thayar

Satyabama, Rukmini

Oud jaar

1000-2000 jaar oud

Stad

Kancheepuram

Wijk

Kanchipuram

Staat

Tamil Nadu

Nakshatra

Godheid

Brahma


ADRES:

Sri Pandavadhoodha Perumal-tempel, Tirupadagam, 28-B,

Pandava Dhoodha Perumal Koil Street, Kancheepuram, 631-502. Kancheepuram-district.

Telefoon: +91 44-2723 1899

Openingstijd:

De tempel is open van 7.00 uur tot 11.00 uur en van 16.00 uur. tot 19.30 uur.

Tempelgeschiedenis

Darmaputra verloor zijn land aan Duryodhana door te gokken. Volgens een compromis moesten de Pandava's hun deel terugkrijgen na 13 jaar ballingschap waarvan een jaar incognito. Duryodhana weigerde te voldoen aan de voorwaarden van het pact toen Pandava's hun recht claimden nadat ze aan de voorwaarden hadden voldaan. Om vrede te verzekeren en eeuwige vijandschap te vermijden, ging Heer Krishna op missie naar Duryodhana om ten minste vijf huizen voor Pandava's te hebben. Duryodhana was onvermurwbaar en weigerde Krishna's suggestie. Ook, zoals geadviseerd door Sakuni, groef hij een diepe kuil, plaatste worstelaars erin, bedekte de kuil met dekens en plaatste een stoel voor Krishna. Toen Heer Krishna op de stoel zat, zoals verwacht, ging de stoel naar binnen en begonnen de worstelaars te werken. Maar ze waren zelfs collectief niet in staat om het gewicht van Krishna te dragen en werden gedood. Krishna werd groter van woede en openbaarde Zijn woedende Vishwarupa aan de blinde Dritharashtira, de vader van de slechte Duryodhana en waarschuwde hen voor de gevolgen. Zo werd de Heer Pandava Dhooda.

Na de Kurukshetra-oorlog besteeg Pandavas' kleinzoon Pareekshit de troon en smeekte Acharya Vysampayana hem het verhaal van zijn voorouders te vertellen. Sage Vysampayana legde deze Vishwarupa-aflevering uit aan de koning. Hij zocht ook het advies van de wijze om deze darshan van de Heer te krijgen. Hij kwam naar deze plaats, deed boete aan Heer Krishna in Kancheepuram en bereikte zijn wens van de Vishwarupa darshan in dit heilige land.

Grootsheid van de tempel

Heer Krishna nam de taak op zich van een boodschapper voor Pandava's, de vijf broers om met Duryodhana te spreken om hun deel van het land terug te krijgen. Daarom wordt Hij geprezen als Pandava Dhoodha. Hij openbaarde Zijn Vishwarupa darshan aan de blinde Dridharashtira (vader van de slechte Duryodhana broers misleid door hun oom Sakuni) in deze plaats. De epigrafie in de tempel toont de naam van de Heer als Dhoodha Hari. Dit is de plaats waar de Heer Zijn toegewijden vereert met Zijn Viswapadhayoga-krachten die Zijn voeten op aarde drukken. Stap voor stap beloont Angapradakshina de toegewijde met vele voordelen. Heer Krishna is hier 25 voet lang in zittende vorm.

De plaats heeft ook de reputatie van de aanwezigheid van Sri Arulala Perumal Emperumanar Yagnamurthy die Sri Ramanuja uitdaagde voor een debat. Het debat duurde 18 dagen. Hij gaf zich uiteindelijk over aan Sri Ramanuja en werd een Acharya. Rohini Devi aanbad hier de Heer en kreeg de handen van Maangod in het huwelijk. Moon trouwde met Rohini die eerst 'wijsheidskrachten' had, gevolgd door Kruthika (ook een stergod) met Agni (vuur) krachten. Hij trouwde later met andere sterrengoden. Er wordt gezegd dat Rohini Devi de Heer elke dag onzichtbaar aanbidt in deze tempel. Degenen die in de Rohini-ster zijn geboren, worden geadviseerd om in deze tempel te aanbidden op de sterrendagen, woensdagen, zaterdagen, Ashtami-dagen en op de 8e van elke maand.