Specialiteit van de tempel:
Specialiteit van de tempel:


Parvathi Devi voerde Tapas uit in deze sthalam om met Shiva te trouwen en trouwde uiteindelijk in deze sthalam en daarom wordt het genoemd als "Thiru Mananchery". Er is nog een andere specialiteit over deze sthalam. Een van de vormen van Lord Shiva is Arulmighu Dhakshina moorthy in Yoga (in diepe tapas) vorm en om hem uit die tapas te krijgen, gooide Manmadhan, de God van liefde een pijl van bloemen op Shiva; Lord Shiva opende zijn derde oog vanaf het voorhoofd en veranderde Manmadhan in Ash; Rathi devi vrouw van Manmadhan verzocht Lord Shiva om haar man terug te krijgen en kreeg hem alleen in deze Thirumanancheri Sthalam. Nog een andere speciale attractie van deze tempel is de houding van Shiva in de vorm van Sri Kalyana Sundarar in de prachtige huwelijkshouding samen met Ambal.

Heer

Sukra God

Symbool

Poorvaphalguni - Voorpoten van bed

Dierenriem

Dierenriem Leeuw

Moolavar

Sri Arulvallalnathar

Amman / Thayar

Sri Kokilambal

Oud jaar

1000-2000 jaar oud

Stad

Tirumanancheri

Wijk

Mayiladuthurai

Staat

Tamil Nadu

Nakshatra

Godheid

Aditi


ADRES:

Sri Kalyanasundarar-tempel

Tirumanancheri in de buurt van Mayiladuturai, Kutralam

Telefoon: 04364 - 235002.

Openingstijd:

De tempel is open van 6.30 uur tot 13.30 uur. en vanaf 15.30 uur tot 20.30 uur.

Festivals:

Hier worden elke dag vier erediensten aangeboden. De Tirukkalyanam wordt gevierd in de maand Chittirai; Ook Kartikai Deepam, Arudra Darisanam en Navaratri worden hier gevierd.

Tempelgeschiedenis:

Dit is een 10e-eeuwse Chola-tempel. Er is een gracht rond de tempel. Er was eens dat Parvathy met Shiva wilde trouwen in een aards huwelijk met alle religieuze riten op aarde; Brahma, Vishnu en Indira kwamen naar de aarde als acharya in Thiruvaduthurai; tijdens het spelen van chokkattan (vergelijkbaar met Thaayam), won Vishnu en zijn zus Parvathy lachte hardop; Lord Shiva was boos en zei: "Ada pasuve!" en Parvathy werd als een koe op aarde geboren; Vishnu werd haar herder in Therazhundur; Barathamuni had geen kinderen en hij bad tot de Heer; hij kreeg toestemming om haar vloek te verwijderen en dus veranderde hij haar koevorm in een vrouwelijke figuur bij Thiruvavaduthurai; ze groeide op in Kuthalam alias Thiruthuruthi in het huis van Bharathamuni; Lord Shiva kwam met haar trouwen zoals eerder beloofd en Barathamuni ontving hem in Ethirkolpadi; Shiva voerde vóór het huwelijk alle huwelijksrituelen uit in Velvikkudi; toen trouwde hij met Parvathy in Thirumanancheri. Shiva krijgt daarom de naam 'Pasupathy'.

Er wordt ook gezegd dat twee meisjes elkaar beloofden dat hun zoon en dochter in de toekomst zouden trouwen; de een kreeg een mooi meisje, terwijl de ander het leven schonk aan een jongen in de vorm van een schildpad; de eerste weigerde het huwelijk; de laatste deed een beroep op de Heer; hij veranderde de schildpad in een knappe jongeman; het huwelijk liep goed af; zo gaat het verhaal; vandaar de overtuiging dat de lichamelijke handicaps van de echtgenoot ofwel door de Heer gecorrigeerd zullen worden of door de andere echtgenoot over het hoofd zullen worden gezien; daarom zouden de huwelijksobstakels worden verwijderd als je eenmaal in deze tempel komt bidden.

Om de vrome menigte op aarde te zegenen, trouwden Lord Shiva en Parvathi in vijf verschillende soorten. De hemelse bruiloft die op deze heilige plek plaatsvond, werd uitgevoerd volgens de sastra's die door mensen werden gevolgd. Toen Shiva en Parvathi in een gelukkige stemming waren in hun verblijfplaats op de berg Kailash, kreeg Parvathi een vreemd idee. In plaats van de gebruikelijke ruzie die het paar scheidt, waarna ze in het huwelijk treden, vond Parvathi het juist en logisch om Shiva te vragen nog een keer met haar te trouwen. Parvathi verzocht Shiva opnieuw met haar te trouwen, wat hij met vreugde accepteerde en ook de tijd van hun huwelijk op de hoogte bracht. Parvathi werd ongeduldig omdat het huwelijk vrij lang duurde. Ze werd ongevoelig en koelbloedig tegenover Shiva.

Shiva werd boos Shiva keek naar haar gedrag en in een vlaag van woede vervloekte ze haar om van hem gescheiden te worden en de vorm van een koe aan te nemen. Parvathi incarneerde als een koe en zwierf door de jungle. Ze dacht altijd aan haar echtgenoot terwijl ze rondhing in Asukadau (bos) als de goddelijke koe. Daar zag Parvathi een Lingam en overlaadde hem met melk uit zijn uier. Shiva was dolblij om de toewijding van zijn gemalin te zien.

Een andere legende is dat Bharata Maharishi ooit een yaga dirigeerde en Shiva dacht dat het passend was om Parvathi uit de yaga kundam te laten verschijnen. Een goddelijke jonkvrouw kwam uit de yaga kundam en de wijze Bharata was blij haar te zien en beschouwde haar als een heilig meisje. Hij was bezorgd over het vinden van een geschikte bruidegom voor haar. De Heer verscheen in zijn droom en verzekerde hem dat hij met haar zou trouwen, want zij is niemand minder dan Parvathi. Shiva wenste ook dat de wijze de bruiloft op een grootse manier zou volbrengen. Zo zorgde de Wijze nauwgezet voor de huwelijksarrangementen. De goddelijke bruiloft vond plaats in Thirumananjeri, die werd bijgewoond door hemelse wezens. Aangezien de Thirumanam (bruiloft) plaatsvond in Thirumananjeri, wordt deze plaats Thirumananjeri genoemd.