Specialiteit van de tempel:
Specialiteit van de tempel:


Dharbharanyeswaraswamy of Dharbaranyeswarar tempel in Thirunallar is gewijd aan Saneeswaran of Saturnus planeet ook wel Sani Bhagawan genoemd.

Heer

Ketu God

Symbool

Paardenkop

Dierenriem

Dierenriem Ram

Moolavar

Sri Dharbaranyeswarar

Amman/Thayar

Sri Boghamaarthapoonmulaiyaal

Stad

Tirunallar

Wijk

Nagapatinam

Staat

Tamil Nadu

Nakshatra

Godheid

Ashwini Kumaras


ADRES:

Sri Darbaranyeswara Swami Devasthanam, Thirunallar–609607

Telefoon: 04368-236530 or 236504

Openingstijd:

6.00 tot 13.00 uur en van 16.00 tot 20.00 uur. Aangezien zaterdag de speciale dagen zijn voor Saneeswaran, de Saneeswaran sannidhi is zelfs tussen 13.00 en 16.00 uur geopend.

Pooja:

Degenen die Thirunallar bezoeken, moeten eerst een oliebad nemen in de Nala theertham. Na het bad, aanbid de Vinayakar in de kleine tempel in de buurt, breek daar een kokosnoot en ga dan verder naar de Dharbaranyeswarar-tempel, op ongeveer 5 minuten lopen van daar.

Liefhebbers bieden blauwe doek en lichte Gingely olielamp aan. Speciale Poojas worden op zaterdag uitgevoerd, aangezien zaterdag de dag van Saneeswaran of Saturnus is.

Tempelgeschiedenis:

Dharbharanyeswaraswamy of Dharbaranyeswarar tempel in Thirunallar is gewijd aan Saneeswaran of Saturnus. Thirunallar in Karaikal, in het Union Territory of Pondichery, is een van de bekendere en belangrijkere navagraha-tempels. Het ligt op een afstand van 6 km van de stad Karaikal. Dit is een van de parivara sthalams.

Hoewel Saneeswaran hier erg beroemd is, is de presiderende godheid Dharbaranyeswarar. Zijn gemalin is Bogamartha Poon Mulayal of Praanaambikai. De lingam hier is een zelf gemanifesteerde Lingam of Swayambhu. De Sthala vruksham is Dharba of gras. Deze plaats was een bos van Dharba. Dharba is een grassoort en aranyam betekent bos en vandaar de naam Dharbaranyeswaraswamy of Dharbaranyeswarar voor de Heer. Men kan hier de indruk van gras op de lingam zien. Thirunallar is een van de 'Saptha Vidanga Sthalam'. De afgoden in deze tempels beelden Lord Shiva uit die een van Zijn zeven dansvormen uitvoert. Er wordt aangenomen dat Lord Shiva hier de kennis van de Veda's en Shastra's aan Brahma heeft gegeven. Mensen bidden hier tot Swarna Ganapathy om financiƫle problemen te overwinnen.

Heer Surya was getrouwd met Usha of Light. Usha Devi kon de hitte van Surya niet verdragen en liet haar schaduw op Chaya achter met Suryan terwijl ze zelf weg bleef. Saneeswaran is de zoon van Chaya Devi en Suryan. De aanblik van Saneeswaran wordt gevreesd en wordt als destructief beschouwd. Suryan's strijdwagen wordt verondersteld te zijn vernietigd toen Saneeswaran als baby voor het eerst zijn ogen opende en naar Suryan keek. Saneeswaran bereikte na intense boetedoening op Lord Shiva de status van een hemelplaneet.

Er wordt aangenomen dat Saneeswaran kreupel werd toen hij in een vlaag van woede door Lord Yama werd geschopt. Daarom is hij een langzaam bewegende planeet, die er ongeveer twee en een half jaar over doet om van het ene sterrenbeeld naar het andere te gaan. Zo'n doorgang die bekend staat als Sani peyarchi is erg belangrijk en toegewijden van over de hele wereld verdringen zich in de tempel om hun gebeden op te zeggen. Saneeswaran wordt verondersteld een grote invloed te hebben op het verloop van iemands leven en ook op de meest gevreesde planeet. Het unieke aspect hier is dat Saneeswaran in staande houding is met abhayahastha, dat wil zeggen, met de hand zegenend.

Shiva verstopte zich ooit in een afgelegen grot om te mediteren en te ontsnappen aan het effect van Sani. Bij zijn terugkeer kreeg hij van Sani te horen dat de Heer in de eerste plaats was ondergedoken vanwege de invloed van ezharai Sani. Een verbaasde maar tevreden Shiva verklaarde hem Saneeswaran te zijn. Geen enkele andere planeet heeft de tag eswaran aan de naam.

Er wordt gezegd dat koning Nala, onder invloed van ezharai sani (slechte periode van Saturnus), zijn koninkrijk verloor en van zijn vrouw en kinderen werd gescheiden, gezondheidsproblemen had en rondzwierf als een bedelaar. Op advies van Bharadwaja muni aanbad hij Dharbaranyeswarar in Thirunallar, na een duik in de heilige tank hier. Het was toen dat hij werd verlost van de effecten van Sani. Hierna vroeg Shiva Saneeswaran om hier te zijn en al zijn toegewijden te zegenen.