Specialiteit van de tempel:
Specialiteit van de tempel:


De Heer van deze heilige plaats vereert als 'Swayambu Moorthi'. De Thiruvitaimaruthur Mookambigai van deze plaats is net zo beroemd en geweldig als de Karnataka Kollur Mookambigai. In India, alleen in Kollur en Thiruvitaimaruthur, worden Mookambigai-heiligdommen gezien.

Heer

Sani God

Symbool

Lotus

Zodiac

Dierenriem Schorpioen

Moolavar

Sri Mahalingeswarar

Amman / Thayar

Sri Bruhath Sundarakusaambaal

Oud jaar

1000-2000 jaar oud

Stad

Thiruvitaimaruthur

Wijk

Thanjavur

State

Tamil Nadu

Nakshatra

Anuradha

Anuraadha (in het Hindi)

Anusham (in het Tamil)

Anizham (in Malayalam)


ADRES:

Arulmigu Jothi Mahalinga Swami Tirukkoil,

Thiruvitaimaruthur - 612 104, Thanjavur-district.

Telefoon: +91- 435- 2460660.

Openingstijd:

De tempel is open van 6.00 uur tot 11.00 uur en van 17.00 uur tot 20.00 uur.

Festivals:

In de maand Thai -Thaipoosam - 10 dagen festival- Brahmotsavam. Elke dag is er de processie van de Heer, zowel 's morgens als 's avonds, in verschillende dragers. Op de 10e dag wordt het festival afgesloten met de 'tetherthavaari'.

In Vaikaasi-maand - het grote Vasanthotsavam-festival gedurende 10 dagen - Tirukkalyaanam-festival, Ambaal tapasu, Ambaal 'thannai thaane' gebedsfestivals worden met fanfare gehouden .

IThiruvaathirai, Aaadipooram en Karthigai worden hier ook op een belangrijke manier gevierd. Op de maandelijkse 'pratosha'-dagen verdringen de toegewijden in groten getale de tempel. Op de belangrijke feestdagen zoals Deepavali, Pongal, Tamil-Engelse nieuwjaarsdagen worden speciale pooja's en abishekams uitgevoerd.

Tempelgeschiedenis:

Sage Agasthya, samen met de andere wijzen kwamen naar Itaimaruthur en voerden tapasya uit terwijl ze mediteerden op de godin Umadevi. Godin Uma verscheen ook voor de wijze. De wijzen aanbaden de Godin en vroegen of ze ook de Heer wilden zien. Umadevi ging in het belang van de wijzen naar Sivatapasya. De Heer vervulde Haar wens en verscheen voor de wijzen. Nadat hij voor hen was verschenen, begon de Heer de 'Jothi Lingam' te aanbidden. De verraste Umadevi vroeg de Heer: Waarom aanbid je jezelf? De Heer antwoordde dat deze wijzen zijn vergeten ons te aanbidden, en daarom aanbad hij zichzelf. Vanaf die dag verrichtten de wijzen aanbidding volgens de 'Kaamika-wet' en ontvingen grote voordelen.

Grootsheid van de tempel:

Mookambigai:In deze tempel ligt het heiligdom van Mookambigai aan de zuidkant van het heiligdom van Ambal. Het binnenste heiligdom van deze tempel is gebouwd als de Noord-Indiase tempelstructuur. In dit heiligdom is de krachtigste Maha Meru Srichakram geïnstalleerd.

Moola Linga Sthalam:Lord Mahalinga Swamy blijft de centrale Eerste Godheid in deze tempel, omringd door andere goden. Het zijn: Tiruvalanchuzhi & ndash; Vinayakar, Swamimalai-Murugan, Sejnalur-Chandeswarar, Sooriyanarkoil-Sooriyan en andere negen planeten, Chidambaram-Natarajar, Sirkaali-Bhairavar en Thiruvavaduthurai-Tirunandhi. Dit is een zeer belangrijk kenmerk van de tempel.

Aswamedha Pratakshinam: Het bereiken van de tempel en het omcirkelen van de innerlijke weg van de eerste muur, om de Heer Marudapperumaan te aanbidden, staat bekend als 'Aswamedha pratakshinam'. Wie dit doet, krijgt alle voordelen. Voordat men aan deze heilige oefening begint, moet men Lord Muruga aanbidden. Men moet zijn gebedsduur beperken tot een, halve en kwart mandalam. Het rondgaan moet ook worden aangegeven als honderd acht, vierentwintig, twaalf en zeven cirkels. Er wordt aangenomen dat de toegewijden die rondcirkelen op de Thirukarthigai Deepam-dag en tijdens het Thaise maandfestival enorme voordelen zullen ontvangen. Hiernaast staat de 'Kodumudi prakaaram'. Om deze prakaraam heen gaan is gelijk aan om de berg Kailash heen gaan.

De Heilige Plaats waar Heer Mahalinga Zichzelf aanbad: Deze heilige plaats ligt tussen Mallikaarjunam Sri Sailam in het noorden en Thiruputaimaruthur (Putaarjunam) van het district Tirunelveli in het zuiden, en wordt 'Itaimaruthu' genoemd ( Madhyarjunam). Het Sanskrietwoord 'Arjunam' betekent 'marudaboom'. De heilige boom op al deze drie plaatsen is de maruda-boom. Saturnus en de maan worden hier aanbeden. Aan de wijze Kasyapa, de Heer van Itaimaruthu, is Heer Marudavaanar als kind Krishna verschenen. Er zijn ongeveer 32 theerthams zoals Kaarunayamirtha Theertham en Kavirippoosa Theertham. Voor de 27 sterren of nakshatra's zijn er 27 lingams.

Aan de vier zijden zijn tempels voor Viswanaathar, Aathmanaathar, Rishipureeswarar en Chockanaathar en daarom wordt deze plaats 'Panchalingasthalam' genoemd. Varaguna Pandiyan kwam naar deze heilige plaats en werd ontheven van zijn 'brahmahatthi dosha'. Sinds Pattinathaar, Badragiriyaar, Varaguna Pandiyan, Arunagirinaathar en Karuvoor Thevar de Heer hier hebben aanbeden, is deze plaats behoorlijk bekend geworden. Pattinathaar heeft veel liedjes gezongen om deze plek te vieren. De vier Nayanmaar, Appar, Tirujnanasambandar, Sundarar en Manickvaasagar hebben 'Thevaram'-liederen gecomponeerd die deze tempel inwijden. Arunagirinaatar heeft deze plek gevierd in zijn 'Tiruppugazh'. Degenen met 'Anusha' ster of nakshtra kunnen op deze plek van hun kwalen worden verlost.