Planetaire perioden

Planetaire perioden :

Dasha (planetaire periode) betekent letterlijk "fase of toestand van het leven" of "grens". In Jyotish geeft Dasha beide condities aan die men in het leven zal ervaren. Het toont de introverte aard van het individu. en de chronologische grenzen van deze stadia.

De dasha's zijn indicatoren dat bepaalde karma's volwassen zijn geworden en klaar zijn om door de inheemse bevolking te worden ervaren. Er zijn 32 verschillende dasha-systemen beschreven in"Brihat Parashara Hora". Vismotary Dasha is de afgelopen eeuwen het meest gebruikt in India.

Mahadasha of Major Planetary-periode:

Vishmottari Dasha kent verschillende invloedsperioden toe aan elk van de negen graha's in een vaste volgorde, waarbij de hele cyclus 120 jaar duurt. Mahadasha, - de tijd die aan elke planeet wordt toegewezen, verschilt voor elke planeet: Ketu, - 7; Venus, - 20; Zo, - 6; Maan, - 10; Mars, - 7; Rahu, - 18; Jupiter, -16; Saturnus, - 19; Mercurius, - 17 jaar. Hoewel de volgorde van Mahadasha's in Vishmottari Dasha vaststaat, hangt het punt waarop de reeks begint in een bepaalde horoscoop meestal af van de Nakshatra-positie van de Maan op het moment van geboorte. De planeet die deze Nakshatra regeert, is de eerste heerser van het leven van de inheemse bevolking en zal blijven regeren gedurende de periode die haar is toegewezen door het Vishmottari Dasha-systeem, een deel dat in verhouding staat tot de afstand die de Maan heeft overgelaten om binnen die Nakshatra te doorkruisen.Bhukti of kleine planetaire periode:

Bhukti komt van het stamwoord "bhuj", betekenis "genieten, meedoen, consumeren". Mahadasha is verdeeld in negen kleine perioden, die elk worden toegewezen aan één graha, in dezelfde volgorde die de dasha kenmerkt. Gebruik de zogenaamde regel van drie om de lengte van Bhukti te bepalen: vermenigvuldig het aantal jaren dat in de Vishmottari Dasha aan de heer uit de belangrijkste periode is toegewezen, met het aantal jaren dat aan de minderjarige heer is toegewezen, deel het vervolgens door tien en koppel de herinnering los. Het antwoord geeft het aantal maanden in de kleine periode aan, en wanneer de herinnering met drie wordt vermenigvuldigd, geeft dat antwoord het aantal dagen aan dat moet worden opgeteld bij het aantal maanden om de totale lengte van de kleine perioden te verkrijgen. Interpretatie op basis van de Mahadasha's helpt bij het evalueren van algemene ervaringspatronen die zich waarschijnlijk zullen ontvouwen, terwijl Bhukti dynamische interpretaties mogelijk maakt die gewoonlijk directer zinvol zijn.