Specialiteit van Tempel:Lord Shiva in de tempel is een swayambumurthy. Er zijn twee godinnen in de tempel tegen één die normaal gesproken in Shiva-tempels wordt gezien. Ze bevinden zich in afzonderlijke heiligdommen. Er is een gat in het lichaam van Shivalinga gemaakt door een Karkadam -Kreeft (Nandu in Tamil), een zeedier en een letsellitteken veroorzaakt door Indira.


Heer

Surya (zon)

Dierenriem

Simha

Moolavar

Vanchinadeswarar

Verheven Planeet

Chandra (maan)

Amman/Thayar

Mangala Nayaki, Vazha Vandha Nayaki

Oud jaar

1000-2000 jaar oud

Type

Sthira (vast)

Tattva (Element)

Tejas (Vuur)

Theertham

Gupta Ganga, Ema Theertham

Stad

Sri Vanchiam

Wijk

Tiruvarur

Staat

Tamil Nadu

Nakshatra

Magha, Purva Phalguni, Uttara Phalguni (1)

Godheid

Brahma


Adres:

Sri Vanchinatha Swami-tempel, Sri Vanchiam-610 110, district Tiruvarur.

Telefoon: +91-4366 291 305, 94424 03926, 93606 02973.

Openingstijd:

De tempel is geopend van 06.00 uur tot 12.00 uur en van 15.00 uur. tot 20.00 uur

Festivals:

Traditiegetrouw wordt Theerthavari alleen uitgevoerd op de laatste dag van Brahmmotsavam in Shiva-tempels. Hier wordt het op de tweede dag uitgevoerd in de tempeltank zelf tijdens de Masi Magam-festivals in februari-maart. Lord Vanchinathaswami komt in processie op de Ema Vahan. Op de laatste dag worden puja's opgedragen aan Heer Muruga. Theerthavari wordt ook gevierd op Karthikai-zondagen in november-december. Een 10-daags festival wordt ook gevierd na Aadi Pooram in juli-augustus. Op zondag worden speciale Aradhanas en abisheks uitgevoerd.

Tempelgeschiedenis:

Yama, de God van de Dood, voelde zich erg verdrietig dat hem de taak werd toegewezen om mensen van het leven te beroven, terwijl er veel banen van gelukkige aard zijn. Hij ging naar Tiruvarur en vertelde zijn verdriet aan de Heer. Heer Shiva gaf hem de opdracht om naar Sri Vanchiam te gaan en daar te bidden. Yama voerde boete uit. Tevreden over zijn boetedoening verscheen Lord Vanchinadheswarar voor hem op de Masi-maand Bharani Star-dag in februari-maart en vroeg wat hij wenste.

Yama zei dat hem de taak was toegewezen om mensen van het leven te beroven, waardoor hij hun haat en harde kritiek op de hals haalde, en dat hij leed aan de Brahmmahati-dosha die werd veroorzaakt door zijn werkplicht. Heer Shiva verzekerde hem door te zeggen dat mensen in de toekomst de doodsoorzaak zouden toeschrijven aan ziekten, leeftijd en ongelukken en dat ze hem niet de schuld zouden geven. Heer instrueerde Yama ook dat hij alleen degenen moest toelaten die minder zondaars zijn en dat zij geen wedergeboorte mochten hebben. Lord benadrukte ook dat Yama hun einde vreedzaam moest maken. Hij verleende hem ook de status van Kshetra Palaka en de toegewijden aanbaden hem eerst en daarna alleen de Heer. Dienovereenkomstig wordt de eerste puja elke dag alleen in deze tempel aan Yama opgedragen.

Grootheid van de tempel:

Ook tijdens de eclipstijden zijn de deuren van de tempel open, hoewel ze volgens traditie in andere Shiva-tempels gesloten zijn. Gedurende deze tijd wordt een speciale abishek uitgevoerd voor de Heer van Sri Vanchiam.

Moeder Ganga zocht ooit een oplossing bij de Heer om Zichzelf te reinigen van de zonden die Haar waren nagelaten door degenen die zich in de rivier baadden. De Heer droeg haar op om te bidden op een plaats waar zelfs Yama, de God van de Dood, door Hem werd gezegend. Dienovereenkomstig liet Ganga slechts een kleine kracht van Haar achter in de oorspronkelijke Ganga en fuseerde met de heilige bron hier met de resterende 999 delen van Haar heiligheid. Daarom wordt de Theertha Gupta Ganga genoemd. Er wordt nog steeds aangenomen dat ze in het geheim in de theertha verblijft. Deze Theertha wordt als heiliger beschouwd dan Ganga. Momenteel staat het bekend als Muni Theertha. Tijdens Masi Magam wordt ook in deze Theertha een festival gevierd.

Om degenen te straffen die deelnamen aan Daksha' Yagna waarvoor Hij niet was uitgenodigd met een motief om Hem te beledigen, stuurde Heer Shiva Veerabadra om de Yajna te vernietigen. Sun-Surya was een van de deelnemers. Door de woede van de Heer verloor hij zijn glans en smeekte om vergeving voor verlichting. Hij voerde hier rigoureuze boetedoening uit en herwon zijn helderheid met de zegeningen van Heer Shiva.

Heer Vishnu verlangend (Vaanchithal in Tamil) van Mahalakshmi (Sri) zocht de hulp van Heer Shiva om Zijn wens te verwezenlijken, vandaar dat de plaats bekend werd als Sri Vaanchiam. Omdat Heer Shiva helemaal dominant is in de tempel, is er geen heiligdom voor Navagrahas of de negen planeten. Yama en zijn assistent Chitra Gupta bevinden zich in hetzelfde heiligdom in de zuidoosthoek - Agni-hoek - in de tempel. Toegewijden aanbidden Yama met slingers gemaakt van Vada, een populair gerecht uit Tamilnadu. Mensen houden in het heiligdom ook hun verjaardagspuja's en homa's, op zoek naar een lang leven. Moeder Mahishasuramardhi zegent met Haar acht handen de toegewijden in de tempel.