Specialiteit van de tempel:
Specialiteit van de tempel:


Lord genaden in de tempel als swayambumurthy. Tijdens Purattasi (september-oktober), Panguni (maart-april) en enkele dagen in het jaar vallen de zonnestralen op de Heer. Lord Dakshinamurthy op de muur van het sanctum sanctorum vereert met Zijn Veena en een prachtig gebogen been alsof hij danst. Zijn discipelen zijn niet bij hem. Dit is een zeldzame vorm van Lord Dakshinamurthy. Muzikanten aanbidden de Heer met abishek en speciale puja's. Lord Bikshadana is vlakbij.

Heer

Surya Gott

Symbool

Uttaraphalguni - Vier poten van bed

Dierenriem

Dierenriem Simha

Moolavar

Sri Sri Thirumoolanathar

Amman / Thayar

Sri Kunguma Soundari (Kucchiamman)

Oud jaar

1000-2000 jaar oud

Stad

Puvalur

Wijk

Thiruchirapalli

Staat

Tamil Nadu

Nakshatra

Uttaraphalguni

Uthra Phalguni (in het Sanskriet)

Uttara (Telugu)

Uthiram (in het Tamil)

Uthram (auf Malayalam)

Godheid

Aryaman


ADRES:

Sri Adhimooleswarar-tempel, Tirupattrurai, Trichy

Telefoon: +91- 431 - 246 0455.

Openingstijd:

De tempel is open van 7.00 uur tot 12.00 uur en van 16.00 uur. tot 19.00 uur.

Festivals:

Maha Shivarathri in februari-maart, Tirukarthikai in november-december en Margazhi Tiruvadirai zijn de festivals die in de tempel worden gevierd.

Tempelgeschiedenis:

Een Chola-koning die deze regio regeerde, trok ooit door deze plaats tijdens het jagen en wilde rust hebben. Hij zag een witte vogel en met de bedoeling die te hebben, schoot hij een pijl af, maar de vogel ontsnapte. Toen hij de plaats weer bezocht, zag hij de vogel en wachtte hij bij de struiken zoals hij in zijn nest was.

De koning voelde de geur van melk op die plek. Maar de vogel kwam niet terug. De koning verwijderde de struiken en vond een mierenhoop. Toen hij verder groef, kwam er melk uit de plek. De koning, bang voor het incident, keerde gewoon terug. Lord Shiva verscheen in zijn droom en zei dat Hij op die plek was in de vorm van een Linga en gaf hem opdracht een tempel te bouwen. Dus de plaats werd bekend als Pattrurai (Paal+Thurai – Paal in Tamil betekent melk en thurai-plaats, vandaar de naam Pattrurai). De Heer werd Pattrurainathar genoemd toen hij naar buiten kwam van de plaats waar melk opkwam.

Grootsheid van de tempel:

De tempel is gelegen tussen de rivieren Cauvery en Kollidam. Nandhi en de Bali Peeta (een ondersteboven lotusplatform voor het plaatsen van de Nivedhana) bevinden zich buiten de tempel. Omdat men gelooft dat het aanbidden van de godin op het zuiden de wreedheid van Yama, de god van de dood, zou minimaliseren, is de godin in de tempel op het zuiden gericht. Degenen die hun kinderen hebben verloren, voeren een speciale puja uit voor de Godin met gele kleding. Ze hopen nog een kind te krijgen. Deze pooja wordt op alle Poornima (volle maan) dagen in de tempel uitgevoerd. Pasgetrouwde stellen bidden ook tot Godin op zoek naar gezonde en wijze kinderen. Achter het sanctum sanctorum bevindt zich het heiligdom van Sankaranarayana in plaats van Lingoghbava zoals gewoonlijk wordt gevonden in de Shiva-tempel. Er zijn ook Rukmini, Sathyabama en Lord Venugopala in de tempel.