Specialiteit van de tempel:
Specialiteit van de tempel:


De presiderende godheid is een Swayambumurthi die in de tempel op het oosten staat.

Heer

Sukra God

Symbool

Poorvaphalguni - Voorpoten van bed

Dierenriem

Dierenriem Leeuw

Moolavar

Sri Hara-tirthesvara

Amman / Thayar

Sri Brahadambal

Oud jaar

1000-2000 jaar oud

Stad

Thiruvarangulam

Wijk

Pudukottai

Staat

Tamil Nadu

Nakshatra

Godheid

Aditi


ADRES:

Sri Hari Theertheswarar Temple,

Tiruvarankulam–622 303, Pudukkottai district.

Telefoon: +91 98651 56430,90478 19574,99652 11768

Openingstijd:

De tempel is geopend van 7.00 uur tot 12.00 uur en van 17.00 uur. tot 19.30 uur.

Festivals:

Aadi Pooram-Amman Tirukalyanam (bruiloft) in juli-augustus, Maha Shivrathri in februari-maart, Margazhi Tiruvadhirai in december-januari, Tirukarthikai in november-december en Vaikasi Visakam in mei-juni zijn de festivals die worden gevierd in de tempel.

Tempelgeschiedenis:

Chola-koning Kalmashapadan was erg geïrriteerd omdat hij geen nageslacht had, zelfs niet na lange jaren van huwelijk. Hij voelde dat hij niemand zou hebben om zijn diensten aan de Heer voort te zetten. Hij deed een beroep op Sage Agasthya die hem adviseerde om naar Tiruvarankulam te gaan en de Shivalinga te aanbidden. De koning kwam naar deze plek, maar kon de Shivalinga niet vinden en zocht de hulp van herders. Ze vertelden hem dat puja-materialen die door mensen via die weg werden gedragen, op een bepaalde plek naar beneden vielen. De koning groef de plek waar de aarde begon te bloeden. De Shivalinga was erbij. De koning probeerde zelfmoord te plegen omdat hij de Heer had verwond. De Heer verscheen, weerhield de koning van de poging en bood darshan aan met Moeder Parvathi in Zijn huwelijksvorm. De tempel werd hier toen gebouwd. Het evenement vond plaats op een Pooram-sterrendag. De koning kreeg ook een mannelijk kind.

Er was een gouden palmboom op de buitenste gang van de tempel die gouden vruchten voortbracht. Er wordt gezegd dat de tempel werd gebouwd met de verkoopopbrengst van de gouden vrucht. Er staat nu een pilaar. De tempel werd gebouwd vóór de 12e eeuw en gerenoveerd door Cholas en Pandyas. Omdat de heilige bron uit het hoofd van Hara kwam, wordt het Hara theertham genoemd. De plaats werd bekend als Tiru Haran Kulam & ndash; Tiruvarnkulam.

Grootsheid van de tempel

De wonende godheid Lord Hari Theertheswarar wordt aanbeden als de familiegod van mensen die op plaatsen rond de 150 kilometer van de tempel wonen. Moeder Perianayaki vereert met vier handen naar het zuiden gericht. Er wordt gezegd dat Moeder Godin werd geboren uit een die behoort tot de Kattudayan Chettiar-lijn. Op basis van dit geloof beschouwen vrouwen van deze gemeenschap Lord Shiva als hun schoonzoon en aanbidden ze Hem die hun hoofd bedekt met Sari – Mukkadu.

Poora Theertham is een bron in de wereld van Agni. Er zijn Shiva theertha, Naga theertha, Gnanabrahmma theertha, Indira theertha, Sri theertha, Skanda theertha en Guru theertha – zeven theerthas in het Poora-sterrengebied. De tempel is opgedragen aan de Pooram-ster. Degenen die in deze ster zijn geboren, worden geadviseerd om de tempel zo vaak als ze kunnen te bezoeken, op hun jaarlijkse sterrendag, maandelijkse sterrendagen, trouwdagen en Aadi Pooram-dag.