Specialiteit van de tempel:
Specialiteit van de tempel:


De Vimana in het heiligdom van Sundareswarar is geschonken door Indira, de koning van de Deva's. Hij was op bedevaart naar verschillende Shiva-tempels om zichzelf te reinigen van een dodelijke zonde. Zijn zonden verdwenen toen hij op deze plek een prachtige Swayambulinga vond, geprezen als Kadamba Vanam – een bos vol met Kadamba-bomen. Er wordt gezegd dat hij als blijk van zijn dankbaarheid aan Lord Shiva deze tempel bouwde met Indira Vimana. Deze tempel geniet een bijzonder belang onder de 51 Shakti Peetas in het land, genaamd Rajamadhangi Shyamala Peetam.

Het idool van Moeder Meenakshi is gemaakt van pure smaragdsteen – Maragatham-steen. Dit is ook het land van Sundaranandar, een van de 18 Siddha's. Dit is de eerste tempel van de 366 Shiva-tempels in Tamilnadu op naam van Meenakshi Sundareswar. Het land-Madurai- wordt vereerd als Kailash op aarde –Bhooloka Kailasam. Het chanten van de naam van Madurai verzekert redding voor de toegewijde..

Heer

Ketu God

Symbool

Gehurkte leeuw

Dierenriem

Dierenriem Boogschutter

Moolavar

Sundareswarar, Chokkanathar

Amman / Thayar

Meenakshi, Angayarkanni

Oud jaar

2000-3000 jaar oud

Stad

Madurai

Wijk

Madurai

Staat

Tamil Nadu

Nakshatra

Godheid

Nirrti

ADRES:

Sri Meenakshi Sundareswarar-tempel, Madurai – 625 001.

Telefoon: +91- 452-234 9868, 234 4360

Openingstijd:

De Madurai Meenakshi-tempel is geopend van 5.00 uur tot 12.30 uur. en vanaf 16.00 uur tot 22.00 uur

Festivals:

De beroemde Chithirai Tiruvizha in april en mei heeft de bruiloft van moeder Meenakshi met Lord Shiva, haar kroning en autofestivals. Navaratri in september-oktober, Aavani Moola-festival in augustus-september, Thai float-festival in januari-februari, Aadi Pooram in juli-augustus, Pongal in januari-februari, Deepavali, Tamil en Engelse nieuwjaarsdagen, Vinayaka Chaturthi zijn andere festivals die worden gevierd in deze tempel. Er zijn ook maandelijkse speciale puja's. Bijna elke dag is een feestdag in de tempel.

Tempelgeschiedenis:

Koning Malayadwaja Pandya en zijn koningin Kanchanamala voerden Puthrakameshti Yaga uit op zoek naar zegen voor kinderen. Moeder Uma verrees als kind met drie borsten uit het Yaga-vuur. Terwijl de koning geschokt stond bij het verschijnen van het kind met drie borsten, zei een stem dat er één zal verdwijnen als hij getrouwd is. Zoals geadviseerd, heette het kind Thadathagai. Ze leerde alle kunsten beheersen.

Na Malayadwaja Pandia besteeg Tadathagi de troon en gaf goed bestuur aan haar volk. Ze bereikte de huwbare leeftijd. Thadathaga ging met haar leger op pad om regio's te veroveren, waaronder de berg Kailash, waar ze ook met Shiva vocht toen een van haar borsten verdween. Ze begreep dat de Heer haar echtgenoot was. Het huwelijk werd geregeld. Heer Vishnu, deva's, Rishi's woonden de goddelijke bruiloft bij. Brahmma de Schepper leidde het huwelijk volgens de Vedische regels. Lord Shiva legde de huwelijksknoop aan moeder op Panguni Uthira-sterrendag – Maart-april. Lord Shiva nam de leiding over de regering op zich. De Bull Flag werd vervangen door een vlag met het Vissymbool. Hij nam de naam Soma Sundara aan – Soundara Pandya.

Grootsheid van de tempel:

De Madurai Meenakshi-tempel is wereldwijd beroemd. De religieuze en politieke geschiedenis van Tamilnadu begint vanaf hier. Dit is het heilige land waar Lord Shiva danste terwijl hij zijn benen veranderde. Indira en Varuna worden hier aanbeden. Aangezien dit de eerste van de 64 Shakti Peetas in het land is, zijn alle puja's eerst opgedragen aan Moeder Meenakshi en vervolgens aan Lord Shiva.

Dit is de plaats waar een verhitte discussie plaatsvond aan het hof van koning Shenbaga Pandiyan over de betekenis van een gedicht, de Heer die de dichter Tharumi verdedigde en hem de gouden beurs gaf. Dit is de plaats waar de vrijheid van meningsuiting werd gerespecteerd door dichter Nakkererar die de Heer van aangezicht tot aangezicht vertelde dat een poëtische fout niet kan worden gerechtvaardigd door Zijn oog op het voorhoofd te tonen en zo zijn recht te bedreigen.

Madurai is de plaats waar Saivite Saint Tirugnanasambandar de glorie van het Saivism vestigde door de Jains te verslaan door middel van water- en vuurproeven (Punal Vadam en Aunal Vadam). Lord kwam een oude dame Vandhi te hulp als haar koelie om de bres in Vaigai te dichten en ontving de stokslagen van koning Arimardhana Pandian.

De tempel heeft vijf ingangen en 14 torens, waarvan de zuidelijke toren de hoogste is. De Thousand Pillared Mahamandap bevindt zich in de buurt van de noordelijke toren. Er zijn vijf muzikale pijlers. Er zijn 985 pilaren. Het idool van Lord Nataraja staat in het centrum van de Mandap. Lord Shiva is een swayambumurthy. Van de vijf Sabha's waar de Heer Zijn kosmische dans uitvoerde, staat Madurai Sabha bekend als Rajatha (zilveren) sabha waar de Heer de benen veranderde. Deze dans heet Sandhya Thandavam. De 7 voet hoge Mukkuruni Pillayar & ndash; Lord Vinayaka werd gevonden uit de Mariamman Teppakulam & ndash;-tank. Er zijn geen vissen of waterwezens in de Pottramarai-tank, vanwege een zegen die door Lord Shiva aan een kraan is verleend.

Pottramarai Kulam – Tank van Gouden Lotus: Dit werd gecreëerd door Lord Shiva door de aarde te raken met Zijn drietand in antwoord op het verzoek van Nandhi en andere Deva's. Dit is de eerste van de heilige bronnen van de tempel, ook wel Shiva Ganga genoemd. Indira kreeg de gouden lotus hier alleen voor zijn Shiva-puja. De toegewijde zal al zijn wensen vervullen als hij / zij een duik in de tank neemt, vooral op heilige dagen als nieuwe maandag, de eerste dag van de Tamil-maanden en de eclipsdag en de Heer aanbidt. Alle 64 incidenten met betrekking tot Lord Shiva's genade aan Zijn toegewijden zijn op de muren rond de tank geschilderd.