Specialiteit van de tempel:
Specialiteit van de tempel:


De zonnestralen vallen 30 dagen lang op de voeten van de Heer, beginnend op Shivrathri-dag. De stralen vallen 's ochtends op de Heer en 's avonds op Heer Bhairava. Over het algemeen is er maar één godin in tempels. Er zijn twee godinnen in deze tempel die de toegewijden van een enkel heiligdom vereren.

Heer

Ketu God

Symbool

Palanquin

Dierenriem

Dierenriem Leeuw

Moolavar

Sri Mahalingeswarar

Amman / Thayar

Sri Maragathavalli Ammai Sri Kamatchi Amman

Oud jaar

1000-2000 jaar oud

Stad

Tirundudevankudi (Nandankoil)

Wijk

Kumbakonam

Staat

Tamil Nadu

Nakshatra

Godheid

Nirrti


ADRES:

Sri Mahalingeswarar-tempel, Viralipatti, Odukkam Thavasi Medai – 624 304,

Via Sanarpatti, Via Natham, Dindigal district.

Telefoon: +91 95782 11659

Openingstijd:

De tempel is open van 6.00 uur tot 18.00 uur. doorlopend.

Festivals:

Masi Magam festival wordt zeer devotionele gevierd in de tempel in februari-maart.

Tempelgeschiedenis:

Op weg naar Ayodhya vanuit Lanka met Moeder Sita en Lakshmana, ontspande Sri Rama zich in de hermitage van Sage Bharadwaha. Terwijl hij daar voedsel aan het brengen was, trok Sri Rama een lijn over het blad om het met Sri Anjaneya te delen als dank voor alle diensten die hij bewezen had tijdens zijn moeilijke dagen op zoek naar Moeder Sita en in de strijd tegen Ravana. Beiden dineerden op hetzelfde blad en zaten tegenover elkaar. Er wordt gezegd dat sinds het evenement weegbreebladeren begonnen te groeien met deze scheidingslijn. Sage Bharadwaja, wiens reputatie onbeschrijflijk is, aanbad in deze tempel. De wijze is ook een van de vijf wijzen die Moeder Meenakshi in Madurai hebben geïnstalleerd.

Zijn reputatie gaat de kracht van woorden te boven. Ondanks de hoge macht die hij verwierf door intense boetedoening, was de wijze nederig van aard. De twee peetas bij de ingang van de tempel zouden Bharadwaja zelf zijn die daar zat om de voeten van toegewijden op zijn hoofd aan te raken. Geboren in de Magam Star, worden op deze dag speciale puja's in zijn voordeel uitgevoerd. Er wordt aangenomen dat veel nobele zielen en wijzen onzichtbaar deelnemen aan de puja's. Het wordt aangeraden dat degenen die in Magam Star zijn geboren, Sage Bharadwaja als hun Guru nemen en Lord Shiva aanbidden met abisheks en archana's op Magam Star Days, Panchami, Shashti, Ekadasi, Dwadasi, Pradosham en maandelijkse Shivrathri-dagen om een ​​gelukkig en voorspoedig leven te leiden.

Grootsheid van de tempel:

Elke maand worden er speciale puja's gehouden in de tempel voor Sage Bharadwaja op Magam Star Day, aangezien hij tot deze ster behoort. Lord Mahalingeswara genaden op het oosten. De idolen van Ambicas zijn kleiner van formaat. Moeders Maragathavalli en Manickavalli genade van het heiligdom recht op de Heer. Ze zijn vernoemd naar Moeder Meenakshi in Madurai.

Wijze Bharadwaja deed hier intense boetedoening en beheerste zijn zintuigen terwijl hij op een platform zat. Vandaar dat de plaats bekend staat als Odukkam Thavasi Medai, wat het platform betekent waar de wijze zat om boete te doen. Wijzen aanbidden Lord Shiva in een vormloze staat. Daarom, om elke mogelijke onderbreking door vrouwen te voorkomen, zitten de Ambica's in een hoek.

Bhairava-heiligdommen bevinden zich over het algemeen in de noordoostelijke richting in Shiva-tempels. Hier is Hij vlak voor de presiderende godheid. Lord Mahalingeswarar is almachtig. Omdat de toegewijden de kracht tijdens de aanbidding niet kunnen verdragen, staat Bhairava voor Hem om de intensiteit van de kracht te absorberen. Daarom staat Hij bekend als Aadhi Bhairava. Er is een gat achter Bhairav. De toegewijden aanbidden eerst Heer Shiva door dit gat, daarna Bhairava en tenslotte weer de Heer.