Genezende astrologie

Vedische astrologie en genezing

Godheden gerelateerd aan de zon:

Zon symboliseert de Goddelijke Vader vanuit universeel oogpunt. Surya is een heersende godheid van de planeet. Devata is Agni. Avatara van Vishnu, – Ramachandra. Volgens systemen van Jaimini en Harihara is Shiva gerelateerd aan Sun.

Godheden gerelateerd aan de maan:

Maan symboliseert de goddelijke moeder vanuit universeel oogpunt. Apas (of Soma in een ander systeem) is een heersende godheid van de planeet. Devata is Varuna. Avatara van Vishnu, - Krishna. Volgens het systeem van Jamini is de maan verwant aan een Gauri (een van de vormen van Parvati, gemalin van Shiva). Harihara relateert sterke maan met Durga, zwakke maan met Kali, maan in Mars-tekens (Ram en Schorpioen), - Chamundi.

Godheden Vedische astrologie

Godheden gerelateerd aan Mars:

Mars symboliseert de goddelijke zon of krijger vanuit universeel oogpunt. Kuja is een heersende godheid van de planeet (of Bhumi in een ander systeem). Devata is Kartikeya (Scanda), de tweede zoon van Shiva en Parvati. Avatara van Vishnu, - Narasimha. Volgens het systeem van Harihara is Mars, gelegen in vreemde tekens, verwant aan mannelijke goden zoals Kartikeya en Bhairava. Mars in even tekens is gerelateerd aan Chamundi, Bhadrakali en andere vrouwelijke Martiaanse goden.Godheid Vishnu relatie tot de planeten:

Vishnu is ook bekend als een vorm van de zonnegod, - Surya-Narayana. Vishnu vertegenwoordigt de zon als de kracht van behoud, inspiratie en bescherming (zoals Vedic Savitar). Hij is ook een zon als verblijfplaats van de kosmische wateren. Als Shiva de transcendente zon vertegenwoordigt, vertegenwoordigt Vishnu de immanente zon, de zon die betrokken is bij en bevordert in de cycli van het bestaan. Er zijn 10 lila-avatara's van Vishnu, die gecorreleerd zijn met de negen graha's volgens "Brihad Parashara Hora Shastra". De correspondentie is als volgt: Sun, - Ramachandra; Maan, –Krishna; Mars, - Narasimha; Mercurius, - Boeddha Shakyamuni; Jupiter, - Vamana; Venus, - Parashurama; Saturnus, - Kurma; Rahu, - Varaha; Ketu, - Matsya; lagna, - Kalki (avatar van Kali-yuga).

Shiva relatie tot de planeten:

Shiva vertegenwoordigt een transcendente zon, als het oorspronkelijke licht en de uiteindelijke verblijfplaats. Donkere vormen van Shiva, zoals Bhairava en Rudra, zijn verwant aan Ketu. Het aanbidden van deze toornige vormen in tantrische stijl kan de negatieve effecten van Ketu afweren.

Godin relatie tot de planeten:

Er is een wijdverbreide opvatting in Santana Dharma, dat de goddelijke Moeder een oneindig aantal vormen heeft, evenveel als vormen van Shakti in het gemanifesteerde Universum. Vanuit universeel oogpunt zijn er verschillende belangrijke vormen van godin. Goddelijke Moeder wordt geassocieerd met Maan; Godin in toornige vorm (zoals Chandika-devi, Durga) is gerelateerd aan de energie van Rahu; Goddelijke dochter of godin van de liefde, - Venus. Er is ook een late tantrische traditie van Das-Mahavidya met onderstaande correspondentie van beheersende planetaire energieën: Mahavidya Kali, - Saturnus: Mahavidya Tara, - Jupiter; Vidya Bhairavi, - Lagna; Vidya Tripurasundari (Lalita, Shodashi), - Mercurius; Vidya Bhuvaneshvari, - Maan; Vidya Chinnamasta (Chamunda vajrayogini), - Rahu; Siddhi Vidya Dhoomavati, - Ketu; Siddhi Vidya Bagalamukhi (Mangala, Hingula), - Mars; Siddhi Vidya Matangi, - zon; Siddhi Vidya Kamala, - Venus.