Huis systeem

Het huissysteem in de Vedische astrologie

De Ascendant:

Ascendant (Udaya lagna in het Sanskriet) is de mate van dierenriem die wordt doorsneden door het oostelijke deel van de horizon op de plaats en het tijdstip van de geboorte van de inheemse. Udaya lagna stelt de aarde voor als een planeet in een kaart.

Midhemel:

Midheaven, - het punt van de dierenriem direct boven ons hoofd. Het is de vooravond van het tiende huis in de Vedische Astrologie.

Huis systeem

Midheaven huissysteem:

Het is een systeem waarbij het verschil tussen Ascendant en Midheaven gelijk verdeeld is. Deze methode wordt gebruikt in het Sripati-systeem en werkt goed in gebieden in de buurt van de evenaar. Voor gebieden die verder naar het noorden liggen (zoals Europa) kan een ander huissysteem als geschikter worden beschouwd.Gelijk huissysteem:

Dit systeem beschouwt Ascendant als een cusp van het eerste huis en plaatst alle andere huisknobbels op een gelijke 30 graden ervan. Het nadeel van een gelijk huissysteem dat het de Midhemel niet voldoende beschouwt. Dit systeem is meer geschikt voor extreme breedtegraden.

Huisknobbels:

Cusp is het belangrijkste en krachtigste punt van huis. Planeten aan de vooravond hebben het sterkste effect en de meest typische betekenis van het huis.

Cusps - verschil in Vedische en westerse astrologie:

Terwijl de westerse astrologie het begin van het huis als een hoek beschouwt, markeert cusp in Jyotish het midden van het huis.

Huizen worden beschouwd vanaf de maan in de Vedische astrologie:

Chandra lagna wordt voornamelijk gebruikt in gelijktekensysteem. Maan als ascendant helpt om de staat van verschillende huizen te verifiëren. Er zijn 2 verschillende benaderingen voor kruisverificatie van bhava. Gebruikt eerst Udaya lagna, Chandra lagna en Surya lagna. Het tweede systeem maakt gebruik van Udaya lagna, Chandra lagna en verificatie in (D-9) Navamsha. Het lezen van Moon op de Rasji-kaart kan ook informatie geven over het astrale lichaam van de cliënt. In gevallen waarin de exacte geboortetijd niet bekend is, kan voorlezen worden gedaan vanaf Chandra lagna.