Specialiteit van Tempel:De zonnestralen vallen op de Heer op 19, 20 en 21 van de Panguni-maand (maart-april). Er zijn 10 pilaren in de binnengang (prakara) van de tempel die 10 verschillende muzikale geluiden produceren als erop wordt getikt met een droge sandaalstok. Een hal genaamd Sthapana Mandap heeft aan de noordkant een Dwarapalaka-pilaar, met een sculptuur van één hoofd dat zowel een stier als een olifant toont, vanuit verschillende hoeken bekeken. Dit is een sculpturaal wonder.Lord Varaguna Ganapathi siert in de binnengang met vijfkoppige Nagar (slang). Er is ook een Vinayaka-heiligdom in de westelijke hal van de westelijke gang. Heer Muruga genade met zijn gemalinnen Valli en Deivanai die zijn Vel vasthouden. Het Kubera-idool op het visvoertuig in de tempel wordt als zeer belangrijk beschouwd en is te zien op 12 plekken in de tempel die 12 sterrenbeelden vertegenwoordigen.
Heer

Mangal (Mars)

Dierenriem

Vrischika

Moolavar

Ekambareswarar

Verzwakte planeet

Chandra (maan)

Amman/Thayar

Kamakshi

Oud jaar

500 jaar oud

Type

Dwisvabhava (dubbel)

Tattva (Element)

Tejas (Vuur)

Theertham

Sivaganga

Historische naam

Vijayapuram

Thala Virutcham

Vilwa

Stad

Chettikulam

Wijk

Perambalur

Staat

Tamil Nadu

Nakshatra

Vishaakha (4), Anuradha, Jyeshta

Godheid

Rudra


Adres:

Sri Ekambareswarar-tempel, Chettikulam, district Perambalur.

Telefoon: +91 44 2742 0836 , 99441 17450,99768 42058.

Openingstijd:

De tempel is geopend van 06.00 uur tot 11.00 uur en 17.00 uur. tot 20.00 uur

Festivals:

10 dagen Thaipoosam en Brahmmotsavam in januari-februari is het langste en belangrijke festival van de tempel met speciale puja's en de presiderende godheid die in een autoprocessie komt. Op de 9e dag komen Panchamurthis en Moeder Kamakshi in processie in twee afzonderlijke Ratha's in de autostraten van Chettikulam. Aadipooram in juli-augustus, Vinayaka Chaturthi in augustus-september, Navarathri in september-oktober, Surasamharam en Deepavali in oktober-november.

Tirukarthikai in november-december, Margazhi-festival en Tirvadhirai in december-januari, Sivarathri in februari-maart en Chitra Poornima in april-mei zijn andere festivals die in de tempel worden gevierd. Maandelijkse Pradosham-dagen, 13e dag vanaf Nieuwe Maan of Volle Maan, Pongal valt meestal op 14 januari, Tamil- en Engelse nieuwjaarsdagen zijn andere feestelijke dagen van speciale puja's voor de Heer en Moeder die een enorme menigte trekken.

Tempelgeschiedenis:

Vroeger was de plaats een bos van Kadamba-bomen. Een handelaar op doorreis moest hier een nacht blijven. Omstreeks middernacht zag hij een vuurbal die licht splitste, met in het midden een Shivalinga die werd aanbeden door Deva's en Rishi's. De handelaar bracht de Chola-koning op de hoogte van wat hij zag. De Chola-koning snelde naar de plek samen met Kulasekhara Pandiyan, die toen zijn gast was.

Ze zagen daar een oude man lopen met een rood suikerriet als wandelstok. Hij liet de koning de plaats zien waar de Shivalinga zich verstopte en verdween in de vorm van een vuurbal. Toen ze naar de oostelijke richting keken waar de oude man verdween, zagen ze Heer Dhandayuthapani op een heuvel. In extase bouwden de koningen een tempel voor Heer Ekambareswara en een tempel voor Heer Dhandayuthapani, volgens de geschiedenis van de plaats.

Grootheid van de tempel:

De tempel staat bekend om zijn Kubera-beeldhouwwerk dat de Lord of Wealth op zijn visvoertuig toont. Deze is geïnstalleerd op 12 plekken in de tempel die de 12 sterrenbeelden voorstellen. Gezien vanaf een hogere plaats, wordt er gezegd dat de idolen samen lijken op de vorm van een OHM-letter. Mensen verdringen zich in de tempel om Kubera te aanbidden voor rijkdom. Volgens Vedische geleerden uit Tiruvannamalai heeft geen enkele tempel in het land zulke Kubera-installaties.

De zonnestralen vallen op Heer Ekambareswara op 19, 20 en 21 van de Panguni-maand–Maart april. Dit is een oude Shiva-tempel. De hoofdtoren Rajagopuram is 30 meter hoog en zichtbaar tot een afstand van 10 kilometer.

Er is ook een sculpturaal wonder in de tempel op de westelijke Dwarapalaka-pilaar, die met zo'n zeldzame vaardigheid is uitgehouwen dat het vanuit de ene hoek op een stier lijkt en vanuit de andere hoek op een olifant.

Het heiligdom van Moeder Kamakshi bevindt zich aan de noordkant, de Kubera-hoek. In de binnengang staan 10 pilaren die verschillende muzikale geluiden produceren als erop wordt getikt met een droge sandaalstok.