Tempels specialiteit:De Heer in deze tempel is een swayambumurthi tarpparanyesvar. Net als bij andere Navagraha Sthalams in Tamilnadu, verankert de Sri Darbaranyeswarar-tempel ook Lord Shiva als de belangrijkste godheid. Lord Shiva staat hier bekend als Darbaranyeswarar en godin Parvati Devi als Pranamambika of Bogamartha Poonmulaiammaiar.


Navagraha

Sani

Nakshatra

Pushya, Anuradha en Uttara Bhadrapada Nakshatra

Richting

westen

Metaal

Ijzer

Godheid

Brahma

Edelsteen

Blauwe saffier

Element

Lucht

Kleur

Blauw

Andere namen

Saturnus (in het Engels) Mand, Suryaputra, Asith.

Berg (Vahana)

Kraai

partner

Niladevi

Mahadasha

19 jaar

Seizoen

Alle seizoenen

Voedsel Graan

Sesam

zit voor

Shanivar (zaterdag)

Guna

Tamas

Reglement

Makara (Steenbok) en Kumbha (Waterman)

Verheerlijking

Tula (Weegschaal)

Verzwakking

Mesha (Ram)

Mooltrikona

Kumbha (Waterman)

Heer

Pushya, Anuradha en Uttarabhadrapada

Moolavar

Sri Dharbaranyeswarar

Thala Virutcham

Tharuppai

Theertham

Nala Theertham

Amman / Thayar

Sri Boghamaarthapoonmulaiyaa

Tijdperk van de tempel

1000-2000 jaar oud

Stad

Thirunallar

Wijk

Karaikal

Staat

Tamil Nadu


Adres:

Sri Darbaranyeswarar-tempel, Thirunallar, district Karaikal. Puducherry 606 –609.

Telefoon nr:+91 4368 - 236 530, 236 504, 94422 36504.

Openingstijd:

De tempel is open van 05.00 uur tot 12.00 uur en van 16.30 uur tot 21.00 uur.

Festivals:

Afgezien van de dagelijkse aanbidding, worden er vijf keer per dag diensten gehouden. De Darbaranyeswarar Shani-tempel organiseert het hele jaar door een aantal festivals. Op Tamil nieuwjaarsdag (Tamil Puthandu), (gekenmerkt door de overgang van de zon van Vissen naar Ram volgens het Indiase astrologische systeem) wordt Tyagaraja meegenomen in een processie.

In de Tamil-maand Vaikashi (wanneer de zon in het teken Stier staat) wordt een achttiendaags festival gehouden. Festivals gerelateerd aan Nataraja (de Heer van de Dans) worden gehouden tijdens de maand Aani (Tweelingen). Verschillende speciale diensten worden uitgevoerd aan de Emerald Lingam op de nacht van de volle maan in de maand Purattasi (Leeuw). Trouwens, ook Navaratri, Kartikai Deepam en Panguni Uthiram worden hier met veel toewijding gevierd.

Tempelgeschiedenis:

De Thirunallar-tempel, gelegen aan de zuidelijke oevers van de rivier de Cauveri, heeft een Rajagopuram met vijf niveaus en ligt op het oosten. Het Thyagarajar-heiligdom bevindt zich bij de zuidelijke ingang en ervoor staat de smaragd 'Nakavidangar', geïnstalleerd door Musukunda Chakravarthi. De architectonische kenmerken dateren uit de Chola-periode. Tirunallar is een van de 7 Saptavitanka-stalams van Tyagaraja die verband houden met de Mucukunda Chola-legende. De plaats heette oorspronkelijk Darbaranyam of de plaats in een bos van Kusa-gras (Darbam).

De Tirunallar Shani-tempel wordt in verband gebracht met vele mythen. Volgens een legende werd koning Nala zwaar getroffen door tal van problemen als gevolg van de nadelige effecten van Saneeswaran. Hij nam een duik in de tempeltank Nala Theertham en werd verlost van de kwade effecten.

Grootheid van de tempel:

Het prachtige heiligdom gewijd aan Saneeswarar nabij de binnenste toren staat bekend als 'Kattai Gopuram'. Hij kijkt naar het oosten met 'Abhaya Varada Hastham' en wordt beschouwd als de 'Anugraha Murthi' (iemand die goede dingen schenkt). Zijn idool wordt geplaatst tussen de presiderende goden.

Shani Bhagavan, een van de 9 Navagraha-planeten, staat bekend als zowel een gever als een vernietiger. Saneeswaran is gekleed in zwarte kleur en het graan dat met hem wordt geassocieerd is sesam. Hij kan worden aangeboden met de bloemen – vanni en blauwe kuvalai; en rijst gemengd met sesampoeder. Speciale pooja's en abishekams worden op zaterdag uitgevoerd, aangezien zaterdag als speciaal wordt beschouwd voor Lord Saneeswara.