Tempels specialiteit:

Lord Sun vereert in de tempel op het westen gericht met een Lotus aan beide handen, vergezeld door Zijn gemalinnen Ushadevi aan de linkerkant en Pradhyushadevi aan de rechterkant. De Navagraha's (negen planeten) zijn zonder hun vahans-voertuigen in deze tempel.


Navagraha

Ravi

Richting

Oosten

Metaal

Koper

Godheid

Agni

Edelsteen

Robijn

Element

Vuur

Kleur

Rood

Andere namen

Ravi (in het Sanskriet) Sun (in het Engels) Bhanu, Dinkar, Devakar, Prabhakar, Bhaskar, Aditya

Berg (Vahana)

Strijdwagen getrokken door zeven witte paarden

partner

Saranyu, Ragyi, Prabha en Chhaya

Mahadasha

6 jaar

Seizoen

Zomer

Voedsel Graan

Tarwe

zit voor

Ravivar (zondag)

Guna

Sattva

Reglement

Simha (Leeuw)

Verheerlijking

Mesha (Ram)

Verzwakking

Tula (Weegschaal)

Mooltrikona

Simha (Leeuw)

Heer

Krittika, Uthra Phalguni en Uthrashaada Nakshatra

Moolavar

Siva Suriyan

Thala Virutcham

Vellerukku

Theertham

Suriya theertham

Amman / Thayar

Ushadevi, Chayadevi

Tijdperk van de tempel

1000-2000 jaar oud

Stad

Suriyanarkoil

Wijk

Thanjavur

Staat

Tamil Nadu


Adres:

Sri Suriyanar-tempel, Suriyanarkoil, Thanjavur. Telefoon nr:+91- 435- 2472349.

Openingstijd:

De tempel is geopend van 06.00 uur tot 11.00 uur en van 16.00 uur tot 11.00 uur. 20.00 uur

Festivals:

10 dagen Ratha Sapthami in de Thaise maand (januari-februari) is een zeer belangrijk festival in de tempel. Dit markeert de U-bocht van Lord Sun's Rath–Car van zuid naar noord vanaf het begin van de zes maanden genaamd Utharayanam van Thai naar Aani maand – Juni–juli.

Op de eerste dag van elke Tamil-maand worden speciale puja's en abisheks uitgevoerd voor Lord Suriya–Sun, die aan het hoofd staat van de Zodiac-familie. Dit wordt Maha Abhishek genoemd en trekt een groot aantal toegewijden. Ook de overgangsdagen van Saturnus (Sani) en Jupiter (Guru) worden gevierd met speciale puja's.

Tempelgeschiedenis:

Sage Kalava Muni leed aan ernstige melaatsheid. Hij aanbad alle planeten en smeekte om totale genezing. Alle planeten sierden de Rishi met wat hij wilde, de genezing van melaatsheid. Lord Brahmma maakte sterk bezwaar tegen de reactie van de planeten op Rishi's boetedoening op grond van de bevelen van Lord Shiva.

De planeten moesten de effecten van goede en slechte daden van de individuen geven en dat de planeten deze regel hadden geschonden door rechtstreeks gunsten te geven aan een toegewijde en hen te vervloeken om zelf aan melaatsheid te lijden. De planeten kwamen neer in een witte wilde bloemenjungle (Vellerukku vanam) en voerden boete uit op Lord Shiva voor verlichting. Lord verscheen voor hen en zei dat de plaats van hen was en stond hen toe de toegewijden te vereren die hen aanbaden terwijl ze een verscheidenheid aan ontberingen doorstonden.

Grootheid van de tempel:

Het is opmerkelijk dat er slechts twee tempels in India zijn gewijd aan de zonnegod, een in Konark in het noorden en deze in het zuiden. Er is geen afgodenaanbidding in Konark terwijl deze tempel afgodenaanbidding volgt. Lord Sun genaden van het sanctum sanctorum op het westen met moeder Ushadevi aan de linkerkant en Pradyushadevi (ook bekend als Chayadevi) aan de rechterkant in huwelijksvorm. Hij houdt lotus in beide handen met een lachend gezicht. Omdat de zon bekend staat om zijn verzengende hitte, staat de planeet Guru (Jupiter) om het effect af te koelen recht tegenover het heiligdom, waardoor zijn aanbidding onder een draaglijke temperatuur wordt vergemakkelijkt. Sun's Horse-voertuig staat ook voor hem, zoals Nandhi voor Lord Shiva staat.

Dit is een tempel gewijd aan de negen planeten – Navagra heeft. De toegewijden kunnen alle planeten aanbidden als presiderende godheden. In andere tempels zijn de planeten slechts ondergoden. De specialiteit is de genade van de zonnegod met zijn echtgenoten in huwelijksvorm. Hij is niet woedend maar kalm en gracieus.