Tempels specialiteit:Van de Navagraha's– de negen planeten, staat deze tempel bekend om de Ketu-aanbidding.


Navagraha

ketu

Metaal

Mercurius

Dieet

Ganesha

Gem

Kattenoog

Element

Aarde

Kleur

Rokerig

Andere namen

Dhawaj, Dhoom, Mratyuputra, Anil

Mount (Vahana)

Adelaar

partner

Chitralekha

Mahadasha

7 jaar

Moolavar

Naganathar

Thala Virutcham

Bamboe

Theertham

Naga theertham

Amman / Thayar

Soundaryanayaki

Tijdperk van de tempel

2000-3000 jaar oud

Stad

Kilperumpallam

Wijk

Nagapattinam

Staat

Tamil Nadu


Adres:

Sri Naganathaswami-tempel (Ketu-schrijn), Kilperumpallam, Nagapattinam.

Telefoon nr:+91- 4364 275 222, 260 088, 260 424,94435 64642, 95004 16171.

Openingstijd:

De tempel is open van 6.00 uur tot 12.30 uur en van 15.30 uur tot 12.30 uur. tot 20.30 uur

Festivals:

Shivratri in februari - maart; Aippasi Annabishekam in oktober –november en Panguni Vasuki Utsav in maart–april zijn de festivals die in de tempel worden gevierd.

Tempelgeschiedenis:

Tijdens het karnen van de melkoceaan raakte Vasuki, de slang die als touw voor dit doel werd gebruikt, uitgeput en spleet zijn gif. Devas rende naar Lord Shiva voor bescherming tegen de impact van het zich verspreidende gif. Lord slikte het gif in en beschermde de wereld. Vasuki voelde dat Lord Shiva hierdoor zijn gif had ingeslikt en deed boete om de Heer om vergeving te vragen. Lord gaf darshan aan Vasuki en bewonderde het gevoel van opoffering. Vasuki smeekte Lord Shiva om in de plaats te blijven. Lord verplichtte Vasuki en bleef hier en daarom is deze tempel vernoemd naar de slang –Naga – Naganathar.

Grootheid van de tempel:

Puja's worden uitgevoerd op de planeet Kethu in de tijden van Rahukalas en Yemakanda Kala. Onder deze tijden vallen 90 minuten per dag. Er zullen 16 soorten abishek en homas zijn met een neivedhana gemaakt van grampoeder, zout en peper in rijst. Vastra's worden aangeboden in verschillende kleuren. Pelgrims steken lampen aan met voorzichtige olie. De neivedhana moet in de tempel worden uitgedeeld aan bezoekers en mag niet mee naar huis worden genomen.

Kethu-aanbidding wordt gevolgd op maandag en geboortesterdagen. Mensen bidden tot de planeet Kethu voor algemeen welzijn en voorspoed van het gezin, succes bij rechtszaken, vooruitgang in de handel, het vermijden van ongevallen, vrijheid van angst voor de dood enz.

Vasuki (de slang die wordt gebruikt als touw om de melkoceaan te karnen) festival wordt gevierd in Panguni (maart-april). Op de derde dag van het festival wordt gevierd dat Lord Shiva Darshan aan Kethu schenkt. Planeet Kethu komt op deze dag en op de Rahu–Kethu-overgangsdagen in processie. Op de Rahu-Kethu-overgangsdag wordt een speciale Homa georganiseerd door de Archakas–priesters–van de tempel. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname aan de puja.

Volgens de numerologie behoort nr. 7 tot Kethu. (16 soorten (1+6=7) puja's worden uitgevoerd terwijl 7 lakh-mantra's worden gezongen. Bereidingen gemaakt van Kollu en zoete balletjes gemaakt van dit graan, pap, vada, choornam, rijst, pudding & ndash; pongal & ndash; allemaal gemaakt met kollu worden aangeboden in het Homa-vuur. Toegewijden bieden 16 soorten Dhans (aalmoezen) aan brahmanen. Er wordt deze dag ook voedsel gegeven aan duizenden toegewijden. Toegewijden bieden alle dingen die nodig zijn voor deze gelegenheid van tevoren aan de tempel.

Er is geen Navagraha-schrijn in de tempel, aangezien Kethu alle bekendheid heeft. Er zijn echter twee zonnegoden en een Saturnus-idool in de tempel. Puja's worden uitgevoerd voor de ene zon tijdens de Utharayayana Punyakala van januari-februari tot juni-juli en voor de andere zon tijdens de Dakshinayana Punyakala van juli-augustus tot december-januari.