Specialiteit van de tempel:
Specialiteit van de tempel:


Heer Nataraja in een apart heiligdom in de tempel lijkt klaar om Zijn haar te kleden voor Zijn kosmische dansvoorstelling.

Heer

Goeroe God

Symbool

Truimph Arch

Dierenriem

Dierenriem Tula

Moolavar

Sri Brahma Pureeswarar

Amman / Thayar

Sri Brahma Vidyaambigai

Oud jaar

500-1000 jaar oud

Stad

Keezhapungudi

Wijk

Sivaganga

Staat

Tamil Nadu

Nakshatra

Vishakha

Vishaakha (in het Sanskriet)

Visaakam (in het Tamil, Malayalam)

Godheid

Visvedevas, universele goden


ADRES:

Sri Brahmmapureeswarar (Meenakshi Sundareswarar) Tempel,

Poongudi – 630 552, Sivaganga-district.

Telefoon: +91 99436 59071, 99466 59072

Openingstijd:

De tempel is geopend van 7.00 uur tot 11.00 uur en van 17.00 uur. tot 20.00 uur

Festivals:

Chithirai Tirukalayanam-huwelijksfestival in april-mei, Vaikasi Visakam in mei-juni, Purattasi Navarathri in september-oktober, Skanda Sashti en Deepavali in oktober-november, Abishek met conches op Karthikai-maandags in november-december en Tiruoodara Margazhi December-januari, Thai Poosam in januari-februari, Masi Magam en Shivrathri in februari-maart en Panguni Uthiram in maart-april zijn de festivals die in de tempel worden gevierd.

Tempelgeschiedenis:

Volgens de geschriften had Brahama vijf hoofden als en gelijk aan Lord Shiva. Omdat Brhama ook met de Schepping omging, dacht Hij dat Hij superieur was aan Lord Shiva. Om Hem een lesje te leren, nam Lord Shiva een van Brahama's hoofd af. Nadat hij Lord Shiva onrecht had aangedaan, dwaalde Brahmma naar alle Shiva-tempels voor genezing, inclusief deze tempel. Terwijl Brahmma Shiva hier aanbad, wordt de Heer geprezen als Brahmmapureeswara. Moeder wordt geprezen als Brahmmavidyambikai en ook als Poongudiyal. De oorspronkelijke tempel werd in de loop van de tijd tot een ruïne teruggebracht en werd volledig opnieuw gebouwd. Heer en Moeder werden respectievelijk Sundareswarar en Meenakshi genoemd.

Grootsheid van de tempel:

Adam betekent dat wat eerst bestond. Van de 27 sterren is Uthiradam de oudste ster. Vandaar dat alle goden van andere 26 sterren Padapuja-aanbidding uitvoeren voor de voeten van Poongudiyal die de Uthiradam-ster leidt. De nakshtra-inboorlingen wordt geadviseerd om hier op deze dagen te bidden. Speciale abisheks worden uitgevoerd voor Lord Shiva.

Speciale puja's worden uitgevoerd voor Lord Shiva op Poornima-dagen - volle maan-dagen. Panchamurthis worden deze dag in processie genomen. Ook Homas worden vroeg in de ochtend opgevoerd. Het huwelijksfeest wordt in deze tempel gevierd, op dezelfde dag waarop Meenakshi Kalyanam wordt gevierd in Madurai. Op Margazhi Tiruvadhirai-dag worden 's nachts puja's uitgevoerd met hopen bloemen. Dit is een tempel met een toren met vijf verdiepingen. De tank staat tegenover de tempel.

Puja's worden uitgevoerd voor Lord Bhairava op Ashtami die veertien dagen bij nieuwe maan valt. Speciale puja's worden uitgevoerd voor Lingodhbava achter het Shiva-heiligdom op Karthika-dag en op het derde deel van de nacht van Shivrathri.