Specialiteit van de tempel:
Specialiteit van de tempel:


Dit is een Swayambu Jupiter-tempel.

Heer

Boeddha God

Symbool

Drums

Dierenriem

Dierenriem Vissen

Moolavar

Sri Vyaghrapureeswarar

Amman / Thayar

Sri Poongodinayagi

Oud jaar

1000-2000 jaar oud

Stad

Karukudi

Wijk

Mayiladuthurai

Staat

Tamil Nadu

Nakshatra

Godheid

Pushan


ADRES:

Sri Pranava Vyakrapureeswarar-tempel, Omapuliyur, district Cuddalore.

Telefoon: +91- 4144-264 845

Openingstijd:

De tempel is open van 6.00 uur tot 12.00 uur en van 16.00 uur. tot 20.00 uur

Festivals:

Jupiter-overgangsdag wordt jaarlijks gevierd in de tempel.

Tempelgeschiedenis

Wijze Vyakrapada kwam naar Omapuliyur en bad tot de Heer om hem dansdarshan te geven in Chidambaram. Met betekenis voor het bezoek en gebed van de wijze, wordt de Heer Pranava Vyakrapureeswara genoemd. Moeder wordt geprezen als Poongodi. Een koning Sadananda, een trouwe Shiva-aanhanger liet zijn melaatsheid genezen met een duik in de heilige Varadanan-tank hier.

Er wordt ook gezegd van twee maagden uit de hemelse wereld die als zwijnen en als mens naar de aarde kwamen vanwege de vloek van de wijze Durvasa. Ze werden achtervolgd door een tijger. Ze renden om te ontsnappen en bereikten Gowri Theertha. Een vrouw was na een bad in de tank haar haar aan het drogen. Een paar druppels water uit haar haar vielen op de maagden en herstelden ze in hun oorspronkelijke vorm.

Grootsheid van de tempel

Moeder Uma luisterde naar Lord Shiva over de Pranava Mantra-lering. Toen haar aandacht werd afgeleid, vervloekte Lord Shiva Haar om als mens op aarde geboren te worden. Na zware boetedoening kwam de Heer naar haar toe als Dakshinamurthy en voltooide het onderricht. Daarom heeft de plaats Guru (Jupiter) belang. Ook is er geen Navagraha (9 planeten) heiligdom in de tempel. Traditioneel bevindt het Guru-heiligdom zich in de prakaras op het zuiden. In deze tempel vereert Guru-Dakshinamurthy zittend in een Maha Mandap tussen de heiligdommen van de Heer en de Moeder.