Specialiteit van de tempel:
Specialiteit van de tempel:


De presiderende godheid Aabathsahayeswarar is een Swayambulinga Murthy in de tempel. Lord Dakshinamurthy aanbad aangezien Guru Baghwan een speciaal belang heeft in de tempel en daarom wordt de plaats beschouwd als Dakshinamurthy Sthala. Sage Vishvamitra, keizer Mushukunda en Veerabadra hadden op deze plaats aanbeden. Moeder Parvathi heeft hier boete gedaan om Shiva te krijgen, aangezien littekens van mazelen worden gevonden in het idool van Sint Sudarar.

Heer

Rahu God

Symbool

Punarvasu - Bow

Dierenriem

Dierenriem Kataka

Moolavar

Aabathsahayeswarar, Kasi Aaranyeswarar

Amman / Thayar

Sri Elaalakaambaal

Oud jaar

1000-2000 jaar oud

Stad

Alangudi

Wijk

Thanjavur

Staat

Tamil Nadu

Nakshatra

Godheid

Aditi


ADRES:

Sri Abathsahayeswarar-tempel, Alangudi post– 612 801,

Kumbakonam Taluk, Thanjavur district.

Telefoon: +91-4374-269 407

Openingstijd:

De tempel is open van 6.00 uur tot 11.00 uur en van 16.00 uur. tot 20.30 uur.

Festivals:

Chithirai Brahmmotsavam in april-mei, Mahashivrathri in februari-maart en Margazhi Tiruvadhirai in december-januari worden groots gevierd in de tempel. Speciale abishek en puja's worden uitgevoerd in de Abathsahayeswarar-tempel voor Guru Dakshinamurthy op donderdagen in de maand Masi-februari-maart. Getrouwde vrouwen veranderen hun Mangalsutra-draad. Vrouwen met gunstige Guru-Jupiter-aspecten hebben geluk met een lang getrouwd leven. Masi-donderdag wordt als erg belangrijk beschouwd voor de aanbidding van de Guru. Deze dag heeft een grotere betekenis in Jupiter-Guru-gerelateerde zaken dan zijn transitdagen.

Tempel Histroy:

Terwijl de heilige Sundarar in de overstromingen terechtkwam terwijl hij naar Alangudi kwam, kwam Lord Shiva Zelf hem te hulp in een boot en Lord Vinayaka beschermde de boot tegen kapseizen en wordt daarom Kalangamal Katha Vinayaka (Vinayaka die beschermde tegen de angst voor het kapseizen van de boot) genoemd.

Grootsheid van de tempel

Aangezien er hier geen direct Jupiter-heiligdom is, Heer Dakshminamurthy, wordt de autoriteit voor de planeet hier zeer devotionele aanbeden. Dakshinamurthy vereert hier met vier Sanakathi-rishi's. Salie Vishvamitra wordt hier ook aanbeden.

Alangudian:Aalam in Tamil en Sanskriet betekent gif van de hoogste intensiteit dat de hele wereld zou verbranden die als eerste opkwam terwijl de melkoceaan karnend. Toen de hele wereld - aarde, pathala de wereld beneden en die boven de aarde - beefde van angst voor totale vernietiging, kwam Lord Shiva naar voren en verteerde het om het universum te beschermen. Lord Shiva dronk de Aalam, vandaar de naam Aalangudian. De reputatie van de plaats is ook te danken aan het feit dat niemand hier last heeft van een gifprobleem. Omdat de heilige boom de zwarte poolai-plant is, wordt de plaats Tiruirumpoolai genoemd en ook als Alangudi zoals de Heer de wereld beschermde door het Alam-gif te consumeren terwijl de melkoceaan wordt gekarnd.

Alangudi wordt beschouwd als een van de Pancha Aranya Sthalas -Pancha -vijf, Aranya-bos bedekt). Van de verschillende hulptempels die worden toegeschreven aan Tiruvidaimarudur Lord Mahalainga Peruman, is Alangudi er één. Degenen die op donderdag in deze tempel aanbidden, zijn gezegend met alle welzijn in het leven. Degenen die last hebben van aspecten van slangenplaneten krijgen hier verlichting. Dit is de enige tempel waar Lord Dakshinamurthy in een autostoet wordt meegenomen. Er is ook een standbeeld van Daksha, de vader van Moeder Parvathi, met een geitenkop.

Het idool van Lord Sundarar is klein en lijkt een beetje beschadigd. Dit werd ooit door een koning naar Tiruvarur gebracht. Het idool is echter door een priester teruggebracht naar Alangudi. Om onderweg aan de agenten te ontsnappen, vertelde de priester hen dat hij zijn kind dat aan de mazelen leed, meenam. Verrassend genoeg vond de priester, toen hij het idool ontvouwde nadat hij de Alangudi-tempel had bereikt, ook pokkenlittekens op het beeld die zelfs nu nog zichtbaar zijn.

Vrijdag (Sukravar) wordt toegeschreven aan de aanbidding van Moeder-Godin. Met dezelfde naam vereert Sukravara Ambica vanuit een apart heiligdom. De andere betekenis van de tempel is dat de structuur doet denken aan de Matha (Moeder) Pitha (Vader) en Guru (Leraar) filosofie. Als we de tempel binnengaan, ontmoeten we eerst Moeder-Ambica-schrijn, gevolgd door de presiderende godheid en vervolgens Guru -Dakshinamurthy.