Specialiteit van de tempel:
Specialiteit van de tempel:


Lord Shiva vereert als een swayambumurthy in de tempel op het westen die als een belangrijk kenmerk van de tempel wordt beschouwd. Van de 63 Saivite Nayanmars werd Manakkanjarar in deze plaats geboren. Er wordt ook aangenomen dat de Kruthika-meisjes die in zijn jeugd voor Lord Muruga zorgden, hier zijn geboren.

Heer

Surya God

Symbool

Scheermes

Dierenriem

Dierenriem Ram

Moolavar

Kathra Sundareswarar

Amman / Thayar

Tungabalasthanambikai

Oud jaar

2000-3000 jaar oud

Stad

Kanjanagaram

Wijk

Nagapattinam

Staat

Tamil Nadu

Nakshatra

Godheid

Nirrti


ADRES:

Sri Kathra Sundareswarar Temple, Kanjanagaram Post–609 304.

Tharangambadi Taluk, Via Keezhayur, Nagapattinam district.

Telefoon: +91 4364- 282 853, 94874 43351

Openingstijd:

De tempel is open van 10.00 uur tot 11.00 uur en van 16.00 uur. tot 17.00 uur.

Tempelgeschiedenis:

Jallika, hoewel behorend tot de demonengemeenschap, was een fervent Shiva-aanhanger. Niet in staat de gruweldaden van de demonen Padmasura, Singamukha en anderen te verdragen, deden de wijzen een beroep op Moeder Parvathi om bescherming. Moeder bad tot Lord Shiva die in Katrajyothi (licht in vuurvorm) yoga was. Onderbroken door het gebed van Moeder Parvathi, opende Katra Sundareswarar Zijn ogen van waaruit zes vonken kwamen. Ze verenigden zich en werden Karthikeya. De plaats heeft de reputatie van de geboorte van Lord Muruga. Een gouden licht – Kanchana prakasa verscheen van de Heer en noemde de plaats dus Kanchana Nagar. De naam heeft in de loop van de tijd veel veranderingen ondergaan en nu is het Kanja Nagar, wat Gouden stad betekent. Karthika Sundareswarar betekent de godheid die zes vonken produceert. Zo wordt het heiligdom toegeschreven aan Krithika star.

Grootsheid van de tempel:

Er wordt aangenomen dat de inboorlingen van Kritikka nakshatra een probleemloos leven zullen hebben als ze deze tempel bezoeken en aanbidden op de sterrendagen en lampen aansteken op de Pradosham-dag (13e dag, hetzij vanaf nieuwe maan of volle maan dagen). Vrouwen van deze ster die in afwachting zijn van het huwelijk wordt geadviseerd om abishek uit te voeren voor moeder met water uit heilige rivieren en Sumangali Puja's uit te voeren.

Papegaai die Veda's zingt: Net als in de handen van Sri Meenakshi in Madurai, houdt moeder Tungabalasthanambikai ook een papegaai vast die Vedamirt Keeram wordt genoemd. Moeder heeft Neelothpal-bloem, discus en schelp in andere handen. Er wordt aangenomen dat Lord Shiva zelf de vorm heeft van een papegaai op de linkerschouder van moeder. Het zingt Veda's. Baghwan Veda Vyasa en Sukabrahmma Rishi worden verondersteld moeder te hebben aanbeden in deze tempel. Voor een gelukkig huwelijksleven wordt vrouwen van de Krithika-ster geadviseerd om de darshan van deze papegaai op vrijdag of op de sterrendagen te hebben. Er is een heiligdom voor Lord Sattanadha boven de vimana van het sanctorum. Speciale puja's worden hier op vrijdagavond uitgevoerd.