Huis    Indiase astrologie   Nakshtra-tempels   Dhanishtha-tempel

Specialiteit van de tempel:
Specialiteit van de tempel:


Historici kunnen de leeftijd van de Vanni-boom van de tempel niet schatten. Het is te oud. Als een blad van de boom in een pot met water wordt gedaan, duurt de zuiverheid jaren. Degenen die Theertha Kavadi –Water Pots–naar Palani dragen voor het Panguni Uthiram (maart-april) festival, plaatsen dit blad in de waterpotten.

Heer

Mangal God

Symbool

Fluit

Dierenriem

Dierenriem Boogschutter

Moolavar

Sri Magudeshwarar

Amman/Thayar

Sri Soudambikai

Oud jaar

2000-3000 jaar oud

Stad

Kodumudi

Wijk

Erode

Staat

Tamil Nadu

Nakshatra

Godheid

acht vasus


ADRES:

Sri Magudeswarar-tempel, Tirupandikodumudi, Kodumudi, district Erodeer.

Telefoon: +91- 4204-222 375.

Openingstijd:

De tempel is open vanaf 6.00 uur, 12.00 uur en vanaf 16.00 uur. tot 21.00 uur

Festivals:

Het 11-daagse Chithirai Tirunal-festival in april-mei is het belangrijkste festival van de tempel. De toegewijde menigte zal enorm zijn op de Aadi Perukku-dag in juli-augustus. Speciale Puja's worden uitgevoerd in de tempel op nieuwe maan, volle maan dagen en op Pradosha dagen-13e dag van nieuwe maan of volle maan, een dag van groot belang voor Lord Shiva aanbidding.

Tempelgeschiedenis:

Er ontstond een wedstrijd tussen Adisesha en Vayu, de god van de wind, over hun macht. Ze plaatsten de Meru-berg in een centrum dat stevig werd vastgehouden door Adisesha. Vayu blies met alle snelheid om Adisesha te duwen. Meru opgesplitst in zeven stukken, elk als een Gem Shivalinga. Het stuk diamant viel in Kodumudi. Dit is een plek voor Naga-aanbidding. De meerderheid van de toegewijden komt hier op zoek naar verlichting van de nadelige effecten van slangenplaneten.

Grootsheid van de tempel:

Lord Brahma heeft drie gezichten in deze tempel tegen vier die aan hem worden toegeschreven. De Vanni Tree wordt verondersteld zijn vierde gezicht te zijn. Wijzen Agasthya en Bharadwaja hadden hier Lord Shiva's bruiloftsdarshan. Naga-aanbidding (slangenaanbidding) is hier populair omdat de goddelijke slang Adisesha een belangrijke rol speelde bij de opkomst van de tempel.

Sri Anjaneya verschijnt met bijtende tanden en neemt de Sanjeevi-heuvel noordwaarts – de heuvel die rijkdom aan kruiden bevat. Op zijn staart zit een belletje. Lord Vyakrapada Vinayaka vereert in een pilaar in het heiligdom van Perumal. Vinayaka heeft de voeten van een tijger en het gezicht van een olifant, een zeer zeldzame vorm. Lord Magudeswarar wordt ook geprezen als Malai Kolundeeswarar en Moeder als Soundaryanayaki en Vadivudainayaki.