Specialiteit van de tempel:
Specialiteit van de tempel:


Lord Shiva is een swayambumurthi in de tempel. Lord Thiagaraja wordt geprezen als de Raja-Koning der Goden. De tempel is enorm groot met 9 Rajagopura's, 80 Vimana's, 12 hoge muren, 13 mandaps, 15 bronnen van Theertha-belang, 3 tuinen, 3 prakara's, 365 Shiva Lingas die de dagen van het jaar vertegenwoordigen, heiligdommen met een nummer boven de 100, 86 Vinayaka-idolen en tempels binnen de tempel met een nummering van meer dan 24. De tempel is inderdaad groot, enorm, hoog en een kasteel van het hindoeïstische geloof ontworpen en gebouwd in steen. Degenen die het Gezicht Darshan van Lod Thiagaraja in Tiruvarur aanbidden, wordt geadviseerd om Zijn Voeten darshan (Pada darshan) te houden in Vilamal, 3 km van deze plaats.

De 1000 pilaren die vele jaren geleden zijn gebouwd, waren bedoeld om tenten te maken (Pandal in Tamil) tijdens festivaldagen. Abishek wordt niet opgevoerd voor Lord Thiagaraja maar voor de Maragatha Linga om 8.30 uur, 11.00 uur en om 19.00 uur. elke dag. Nadat de abishek voorbij is, zou de Linga in een zilveren doos met bloemen worden geplaatst en bedekt met een zilveren vat. Deze wordt dan vergrendeld en aan de rechterkant van Lord Thiagaraja geplaatst.

Heer

Mangal God

Symbool

Chitra - Vier poten van bed

Dierenriem

Dierenriem Tula

Moolavar

Vanmeeka Nathar, Puttridam Kondar (Alleen belang voor Lord Thiagarajar)

Amman/Thayar

Kamalambikai, Alliam Kothai, Neelothpalambal

Oud jaar

1000-2000 jaar oud

Stad

Tiruvarur

Wijk

Tiruvarur

Staat

Tamil Nadu

Nakshatra

Godheid

Acht vasus

ADRES:

Sri Thiagarajar-tempel, Tiruvarur-610 001.

Tiruvarur district.

Phone: +91- 4366 - 242 343, +91- 94433 54302.

Openingstijd:

De tempel is open van 5.00 uur tot 12.00 uur en van 16.00 uur. tot 21.00 uur.

Festivals:

Margazhi Tiruvadhirai in december-januari, Lord Thiagesar verleent Zijn Voeten darshan – Pada Darshan; 10-daagse Panguni Uthiraim in maart-april met de vlag hijsen op de Hastha-sterrendag van de vorige Tamil-maand Masi, met autofestival op de 10e dag met de betekenis van de darshan toegekend aan de wijze Vyakrapada; 10-daagse Aadi Pooram in juli-augustus; de Bhoodha Ganas die rijstzakken naar Saint Sundararar dragen op Masi Magam Day in februari-maart; Chithiria-festival in april-mei zijn de belangrijkste festivals van de tempel. Naast het bovenstaande worden de Pradosha Puajas devotionele uitgevoerd en trekken enorme menigten. Deepavali, Pongal de Makar Sankranthi, Tamil en Engelse nieuwjaarsdagen worden ook waargenomen met speciale puja's.

Tempelgeschiedenis:

Eens moest Indira een strijd aangaan tegen de demonen. Hij was in staat om de oorlog te winnen met de hulp van keizer Mushukunda. Als blijk van dankbaarheid aan de keizer wilde Indira een geschenk overhandigen en vroeg wat hij wilde. Mushukunda vroeg om de Shivalinga in Indira's bezit. Indira wilde geen afstand doen van de Linga. Hij maakte een truc met de goddelijke beeldhouwer Mayan om zes van dergelijke Linga's te maken en ze aan de keizer te presenteren. Mushukunda vond ze nep. Zonder de middelen om de keizer te overtuigen, bood Indira de originele Shivalinga aan samen met de zes nieuwe, waardoor het totaal op 7 kwam.

De originele Shiva Linga bevindt zich in Tiruvarur. De andere zes zijn geïnstalleerd in andere tempels die allemaal gezamenlijk bekend staan ​​als Saptha Vidanga Sthalas. Ze zijn geïnstalleerd als 1) Veedhi Vidangar in Tiruvarur, 2) als Nagara Vidangar in Tirunallru, 3) als Sundara Vidangar in Nagapattinam, 4) als Avani Vidangar in Tirukuvalai, 5) als Neela Vidangar in Tiruvaimur, 6) als Bhuvani Vidangar in Vedaranyam en 7) als Adi Vidangar in Tirukaravasal. Deze Lingas zijn klein van formaat en kunnen in de hand worden gehouden. Deze plaatsen worden Saptha Vidanga Sthalas genoemd, waar Lord Shiva wordt aanbeden als Thiagarajar.

Grootsheid van de tempel:

Een demon Satya Gupta genaamd, was een bedreiging voor de Deva's. Hij werd gevangen in het aspect van Sani Bhagwan. Woedend begon hij te vechten met de planeten. De planeten deden een beroep op Lord Shiva om bescherming. Lord Shiva beschermde de planeten tegen de demon op voorwaarde dat ze ooit zacht zouden zijn voor Zijn toegewijden. Vandaar dat de planeten op een rechte lijn naar de Heer gericht zijn. Lord Vinayaka is ook in dit heiligdom en controleert hen of ze zachtaardig zijn voor Shiva-toegewijden. Hoewel toegewijden Tirunallaru bezoeken voor Saturnus-reliëfs, zouden ze Tiruvarur ook moeten bezoeken voor aanbidding voor totale verlichting.

Van de 84 Vinayaka's in de tempel zijn er vier zeer vereerd. Degenen die lijden aan nerveuze problemen en hoge spanningen, bidden tot Nadukkam Theertha Vinayaka & ndash; Vinayaka om te beschermen tegen beven. Vrouwen bidden tot Mattru Uraitha Vinayaka in de West Gopuram-poort voordat ze juwelen kopen, omdat hij de aanrakingskwaliteit van het goud bevestigde dat door Lord Shiva aan Saint Sundarar was toegekend. Lord Mooladhara Ganapathi verschijnt liggend en dansend op een bloeiende Lotus in de buurt van een vijfkoppige slang. Degenen die yoga beoefenen, aanbidden hier. Heer Vadhabi Ganapathi vereert de toegewijden vanaf de eerste prakara van het heiligdom van de Heer.

Presiderende Lord Vanmeeka Nathar verschijnt gracieus met de wassende maan op Zijn hoofd. Dus Moeder Kamalambal verleent darshan aan Haar toegewijden met dit Halve Maan juweel. Ze vertegenwoordigt moeders Saraswathi, Parvathi en Mahalakshmi met een bloem in de rechterhand, de linker op de heup en benen in een yogahouding als keizerin.

De auto (Rath) van Tiruvarur is de grootste in omvang en mooi. Lord Shiva had alleen al in Tiruvarur 364 wonderen (Tiruvilayadal in Tamil) gespeeld. Omdat redding een zekerheid is voor degenen die in Tiruvarur zijn geboren, had Yama, de God van de Dood, hier geen werk. Hij bad tot de Heer en nam de plaats in van Chandikeswara. Degenen met angst voor de dood bidden hier. Akasha Bhairava boven de Kamalambika-toren fungeert als een bewaarder. Lord Bhairava van de tempel wordt geprezen als Siddhi Bhairava. Kamalamuni Siddhar Peetam bevindt zich in de buurt van het heiligdom van Moeder Kamalambika aan de rechterkant.

Siva Surya vereert vanuit de prakara van Lord Shiva. Hij ziet er lang uit. Degenen die met schulden worden geconfronteerd, bidden tot Runa Vimochana Easwara. Lord Thiagaraja verleent darshan op de Tiruvadhirai-dag in december vanuit de Raja Narayana Mandap. Er zijn Ashta (8) Durga-heiligdommen in de tempel. Abishek is gewijd aan Moeder Mahalakshmi met gouden munten op Deepavali in oktober-november en op Akshaya Tritiya-dag in april en mei door toegewijden. Heer Dakshinamurthi siert vanaf de buitenmuur van het Ambika-heiligdom met zes discipelen, hoewel er over het algemeen slechts vier bij Hem zijn in andere Shiva-tempels.

Moeder Neelotpalambal vereert vanuit een apart heiligdom met een meid die Lord Muruga vasthoudt. Het idool van de moeder is prachtig gemaakt alsof ze het hoofd van haar geliefde zoon Muruga aanraakt. We zien Moeder Saraswathi alleen met een Veena. Ze houdt er hier geen vast, maar vereert de toegewijden in een boetehouding. Lord Hayagriva, in zijn eigen heiligdom verschijnt Shiva Puja op te voeren. Hij wordt geprezen als Hayagriswarar. Studenten bidden tot Moeder Saraswathi en Lord Hayagriswarar om te schitteren in hun academische bezigheden.

Over het algemeen wordt Nandhi zittend gezien in Shiva-tempels, behalve in Saptha Vidanga-plaatsen rond Tiruvarur. Het zijn allemaal metalen idolen. In tempels die op het oosten gericht zijn, begint de processie van de Heer ook vanaf de ingang op het oosten. In Tiruvarur begint de processie vanaf de noordoostelijke ingang genaamd Vittavasal.

Tiruvarur is de enige tempel met meer Thevaram-hymnen-353, Ganasambandar 55, Tirunavukkarasar 208 en Sundarar 87 en Manickavasagar 3. Het is opmerkelijk dat Moeder Kamalambikai zeer wordt vereerd als een totale personificatie van de devotionele hymne Lalitha Sahasra Nama . Vandaar dat de Theertha wordt geprezen als Kamalalayam. Baden in deze Theertha op de Panguni Uthiram-dag in maart-april wordt beschouwd als gelijk aan 12 Mahamagam-baden in Kumbakonam.

Het is ook opmerkelijk dat de Pradosha-puja elke dag in deze tempel wordt uitgevoerd – bekend als Nitya Pradosham – vanaf 16.30 uur tot 18.00 uur hoewel het eens in de twee weken in andere tempels wordt uitgevoerd. Er wordt gezegd dat alle Deva's – 33 crore in aantal (Muppathu Mukkodi in Tamil) aanbidden Lord Thiagaraja tijdens deze puja. De toegewijde die de Heer 's avonds aanbidt, is gezegend door alle Goden, zo wordt geloofd.