Specialiteit van de tempel:
Specialiteit van de tempel:


Lord Shiva in de tempel is een swayambumurthi.

Heer

Sani God

Symbool

Lotus

Dierenriem

Dierenriem Schorpioen

Moolavar

Mahalakshmiswarar

Amman / Thayar

Ulaganayaki

Oud jaar

1000-2000 jaar oud

Stad

Tirinindravur

Wijk

Nagapattinam

State

Tamil Nadu

Nakshatra

Anuradha

Anuraadha (in het Hindi)

Anusham (in het Tamil)

Anizham (in Malayalam)


ADRES:

Shri Mahalakshmiswarar-tempel, Tirunindriyur – 609 118,

Tirunindriyur Post, Via. SS Nallur, Sirkali Taluk, district Nagapattinam.

Telefoon: +91 4364 - 320 520

Openingstijd:

De tempel is open van 6.00 uur tot 11.00 uur en van 16.00 uur. tot 20.00 uur.

Festivals:

Aani Tirumanjanam in juni-juli, Mahashivrathri in februari-maart en Tirukarthikai in november-december zijn de festivals die in de tempel worden gevierd.

Tempelgeschiedenis:

Volgens de geschiedenis kon Sage Jamadagni zijn vrouw Renuka niet verontschuldigen voor het waarderen van de schoonheid van een Gandharva die ze in de schaduw van water zag. Hij beval zijn zoon Sage Parasurama om haar hoofd af te hakken. De zoon gehoorzaamde zijn bevelen onmiddellijk. Later zocht hij een gunst van zijn vader om zijn moeder terug te krijgen. Vader ook verplicht. Zowel vader als zoon kwamen naar deze plaats, aanbaden Lord Shiva voor verlichting van de zonde van het doden van Renukadevi. De Heer verscheen voor beiden en reinigde hen van hun zonden. Moeder Mahalakshmi aanbad hier ook Lord Shiva. Omdat de Moeder hier wordt aanbeden, staat de plaats bekend als Tirunindravur. (Tiru-Mahalakshmi).

Grootsheid van de tempel:

Deze tempel staat bekend om de aanbidding van Anusham-Anuradha nakshatra. Een Chola-koning aanbad elke dag Lord Nataraja in Chidambaram. Toen hij deze plek een keer overstak, doofde de lont van de lamp. Ze konden het ondanks herhaalde pogingen niet aansteken. Het begon automatisch te branden toen ze de plaats overstaken. Dit gebeurde bijna elke dag. De reden kon hij niet vinden. Hij vroeg een herder in de plaats of er iets vreemds gebeurde in de plaats. De herder vertelde de koning dat er op die plaats een Shivalinga was. De koning wilde op een andere plaats een tempel voor Lord Shiva oprichten en probeerde de linga eruit te halen, maar hij begon te bloeden. Daarom bouwde de koning de tempel op dezelfde plaats op de sterrendag van Anuradha.

De plaats wordt Tirinindriyur genoemd omdat de pit stopte met branden (Tiri-wick) en ook als Tirunindravur zoals Moeder Mahalakshmi (Tiru-Mahalakshmi) hier aanbad. In de Navagraha-schrijn staan ​​de zon en de maan tegenover elkaar, wat in deze tempel een andere vorm heeft. Mensen bidden hier op Nieuwe Maandagen voor de redding van hun overleden voorouders.

Er is een door een bijl gesneden litteken op de Shivalinga in de tempel. Lord Jamadagneeswarar vereert in de vorm van een kleine Shivalinga met Parikeswarar Linga in een groter formaat in de buurt. Sage Jamadagni is de vader van Sage Parasurama. Er is ook een heiligdom voor Heer Vishnu. Er zijn drie tanks rond de tempel als een krans.

Er wordt gezegd dat degenen die hier bidden vrij zullen zijn van zonden en angst. Hoewel iedereen, ongeacht hun geboortester, in de tempel bidt om genezing te zoeken tegen nadelige planetaire aspecten, hechten degenen die in de Anuradha-ster zijn geboren meer belang aan de tempel. Degenen die geboren zijn uit de Anusha-Anuradha-ster bidden hier vaak of op de sterrendag of op hun verjaardagen . Ze bidden ook op hun trouwdagen, Dwadasi-dag of op Varalashmi-festivaldagen. Ze bedekken Lord Shiva met sandaalpasta en versieren met Madula-fruitparels op zoek naar een gelukkige toekomst.