Planetaire sterke punten

Shadbala:

Shadbala is een berekeningssysteem dat helpt bij het bepalen van de sterkte van de planeet. Een planeet die sterk is in Shadbala zal macht hebben op de kaart. Shadbala vertelt of een planeet waarschijnlijk voldoende kracht heeft om zijn rol op de kaart te vervullen.

Planetaire sterke punten

Belangrijkste factoren van positiekracht (sthana bala):

1) Uccha Bala (verheerlijkingskracht): hoe dichtbij een planeet is van zijn positie van verhoging. 2) Saptavargaja Bala (divisiesterkte): de residentiële kracht in de zeven divisiekaarten. 3) Ojayugramasyamsa Bala (oneven-even tekensterkte). 4) Kendra Bala (hoeksterkte): de kracht in termen van huispositie. 5) Drekkana Bala (decanaatsterkte): de kracht in termen van decanaatlocatie.Belangrijkste factoren van tijdelijke kracht (kala bala):

1)Nathonnatha Bala (dag-nacht kracht). 2) Paksha Bala (maandelijkse sterkte). 3) Tribanga Bala (4 uur sterkte). 4) Abdadhipati Bala (heer van het jaar sterkte). 5) Masadhipati Bala (heer van de maand sterkte). 6) Varadhipati Bala (heer van de dagkracht). 7) Hora Bala (heer van uurkracht). 8) Ayana Bala (declinatiesterkte). 9) Yuddha Bala (planetaire oorlogskracht).

Richtingssterkte (graaf bala):

Dit is een van de belangrijkste factoren van planetaire kracht, die helpt om de kracht van planeten in de huizen te begrijpen. Het punt van richtingskracht is vergelijkbaar met dat van exaltatiekracht. Elke planeet heeft één huizenpositie waarin ze richtingsterkte krijgen: zon en Mars, - tiende huis; Saturnus, - zevende huis; Maan en Venus, - vierde huis; Jupiter en Mercurius, - eerste huis. Om dit systeem te laten werken, moet een huizensysteem de Midhemel beschouwen als de vooravond van het tiende huis.

Beperkingen van Shadbala:

Shadbala toont de fundamentele kracht en zwakte van de planeten, maar we moeten naar de kaart kijken om te zien waartoe ze in staat zijn. Shadbala lijkt niet voldoende rekening te houden met planetaire aspecten. Het leest de aspectuele sterkte in zijn factoren, maar dit telt voor veel niet mee; het maakt zelden meer dan 5% uit). Voor het lezen van kaarten zijn aspecten belangrijker dan alle Shadbala-factoren. De factoren van Shadbala sluiten elkaar soms uit. Hoewel de berekeningen op zichzelf nuttig zijn, is het niet altijd nuttig om ze allemaal uit te middelen.