Specialiteit van de tempel:
Specialiteit van de tempel:


Heer van de tempel is een swayambumurthi die zich naar het oosten uitstrekt.

Heer

Shani God

Symbool

Achterpoten van sterfbed

Dierenriem

Zodiak Meena

Moolavar

Sri Sahasra Lakshmeeswarar

Amman / Thayar

Sri Periya Nayaki

Oud jaar

1000-2000 jaar oud

Stad

Theeyatur

Wijk

Pudukottai

Staat

Tamil Nadu

Nakshatra

Uttarabhadrapada

Uthrabhadra (in het Sanskriet)

Uthirattathi (in het Tamil)

Uthrattathi (in Malayalam)

Deity

Ahir Budhyana


ADDRESS:

Sri Sahasra Lakshmeeswarar-tempel, Theeyathur – 614 629,

Avudayar Koil Taluk, district Pudukkottai.

Telefoon: +91 4371-239 212, 99652 11768, 97861 57348

Openingstijd:

De tempel is open van 6.00 uur tot 12.00 uur.

Festivals:

Maha shivarathiri

Tempelgeschiedenis:

Lord Vishnu voerde elke dag Shiva Puja uit met 1000 lotusbloemen. Toen het aantal één was, probeerde Heer Vishnu om het tekort aan te vullen een van zijn ogen uit te plukken om het aan Heer Shiva aan te bieden, maar werd verhinderd door Heer Shiva en verleende darshan. Sri Mahalakshmi volgde Heer Vishnu met de puja en realiseerde Haar wens van Shiva darshan. Zoals Lord Shiva Darshan schonk aan Mahalakshmi die Hem met 1000 bloemen aanbad, wordt hij Sahasra Lakshmeeswarar genoemd. Sahasram betekent 1000.

Grootsheid van de tempel:

De tempel heeft een speciale betekenis gehecht aan de Uthiratadhi-ster. In deze ster worden de wijzen Agir Budhan, Angirasa, Agni Purandhaka en de goddelijke beeldhouwer Viswakarama geboren. Ze komen hier op alle maandelijkse sterrendagen om Sahasra Lakshmeeswarar te aanbidden om puja's uit te voeren in hun onzichtbare vorm, volgens het geloof. Daarom wordt de inboorlingen geadviseerd om de tempel zo vaak als ze kunnen te bezoeken of in ieder geval op hun jaarlijkse sterrendag Homas te verrichten met een nivedhana van zoete pudding gemaakt met cashewnoten, ghee, badam, druiven en honing voor verlichting van problemen als schuldenlast en de voortgang van de inspanningen is tot stilstand gekomen vanwege bekende of onbekende redenen.

Aangezien de vuurgod en de zon, ook wel bekend als Ayan, hier worden aanbeden, wordt de plaats Theeyathur genoemd. Thee betekent in het Tamil vuur. Zoals hete Agni hier aanbad, aanbidden degenen die lijden aan hittegerelateerde ziekten hier. Allen bidden tot Heer en Moeder met abishek en archanas voor een soepel leven zonder financiële, gezondheids- en andere problemen.