Specialiteit van de tempel:
Specialiteit van de tempel:


Lord Shiva in de tempel is een swayambumurthy. Er zijn twee godinnen in de tempel tegen een die normaal gezien in Shiva-tempels wordt gezien. Ze bevinden zich in afzonderlijke heiligdommen. Er is een gat in het lichaam van Shivalinga gemaakt door een Karkadam-Cancer (Nandu in Tamil), een zeedier en een litteken veroorzaakt door Indira.

Heer

Sani God

Symbool

Pushya - Bloem

Dierenriem

Dierenriem Kataka

Moolavar

Sri Karkadakeswarar

Amman / Thayar

Sri Arumarundunayagi

Oud jaar

1000-2000 jaar oud

Stad

Tirundudevankudi (Nandankoil)

Wijk

Kumbakonam

Staat

Tamil Nadu

Nakshatra

Godheid

Brhaspati


ADRES:

Sri Karkadeswarar-tempel, Tirundhuthevankudi-612 105,

Vepathur Post, Tiruvidaimarudhur Taluk, Thanjavur district.

Telefoon: +91 435 - 2000 240, 99940 15871

Openingstijd:

De tempel is open van 9.00 uur tot 13.30 uur. en vanaf 16.00 uur tot 19.00 uur.

Festivals:

Mahashivrathri in februari-maart en Tirukarthikai in november-december zijn de festivals die in de tempel worden gevierd.

Tempel Histroy:

Sage Durvasa werd bespot door een Gandharva-man dat hij liep als een kanker-nandu. De wijze was net zijn Shiva Puja aan het voltooien. De boze wijze vervloekte hem om een ​​Nandu te worden. (Krab) Toen hij om vergiffenis smeekte, adviseerde de wijze hem om Shiva te aanbidden voor verlichting. Hij volgde het advies op en werd opgelucht. Zoals de Heer de Nandu-Karkadaka zegende, wordt Hij Karkadeswarar genoemd. Indira, de koning van de Deva's, aanbad, op advies van zijn Guru Prahaspati, de Heer hier met 1008 bloemen per dag na een duik in Pushkarini en corrigeerde zichzelf voor de fouten die hij had begaan. Tirundhu betekent jezelf corrigeren. Devan is Indira. Vandaar de naam van de plaats Tirundhu Devan Kudi. De tempel is ook bekend als Nandu Koil.

Grootsheid van de tempel

Degenen die tot Ayilya Star behoren, wordt geadviseerd om zo vaak als ze kunnen of op hun sterdagen of op hun verjaardagen in deze tempel te bidden. Er wordt gezegd dat de Swaymbulinga in de plaats onder het zand werd begraven als gevolg van zware overstromingen tijdens het bewind van een Chola-koning die werd aangevallen met verlamming. Geen enkele behandeling gaf resultaat. Hij bad tot Lord Shiva om genezing. Een bejaard echtpaar dat geneeskunde praktiseerde, kwam naar zijn hof en bood hem de heilige as met water aan. Verrassend genoeg was de koning onmiddellijk genezen en stond hij majestueus op. Hij smeekte het oude echtpaar om bij hem te blijven als artsen van de koninklijke familie in het paleis, maar ze weigerden. Hij bood hun goud en andere geschenken aan, die ook zij weigerden aan te nemen. De koning beloofde hen dat hij hun alles zou geven wat ze wilden. Ze brachten de koning naar deze plek en vroegen hem een ​​tempel te bouwen voor Lord Shiva. Ze fuseerden daar met de Shivalinga.

De koning realiseerde zich dat het paar niemand minder was dan Lord Shiva en Moeder Parvathi en bouwde de tempel op die plek. Het aanbidden van Shiva hier zorgt voor alle genezingen van welke ziekte dan ook.

Er zijn twee Ambica's in de tempel. Toen de koning de tempel bouwde, kon hij het originele Ambica-idool niet krijgen. Hij maakte een nieuwe en installeerde die als Arumarundhu Nayaki – Godin van de zeldzame geneeskunde. Binnen een paar dagen verscheen ook het originele idool. Toen hij dat ook installeerde, noemde hij haar Apoorva Nayaki, de belangrijkste godin van de tempel.

Dit is de tempel voor remedies die nodig zijn voor Punarvasu (Punarpoosam), Pushya (Poosam) en Ayilayam (Aslesha) ster-inboorlingen die onder het teken Kreeft in de dierenriem vallen. We zien een gat op de Linga gemaakt door een kanker (nandu) en een litteken van een verwonding veroorzaakt door Indira. Planet Moon bevindt zich in een heiligdom bij de ingang van de tempel in mediterende vorm als Yoga Chandra. Degenen die de hoofdperiode van de maan in hun leven ondergaan, wordt geadviseerd om Chandra witte vastra's (kleren) aan te bieden als ze nadelige aspecten hebben.

Aslesha-Ayila-ster onder Karkadaga-Cancer Rasi-inboorlingen hebben van nature geneeskrachtige krachten. Ze hebben ook het vertrouwen dat ze dit kunnen bereiken door goddelijke steun. Ze zouden tot de Heer van deze tempel moeten bidden op hun sterdagen, nieuwe maandagen, dinsdagen, zaterdagen en op Ashtami-dagen in de nieuwe maan veertien dagen. Ook mensen van andere sterren kunnen op Lord Karkadeswara en Arumarundu Nayaki vertrouwen voor genezing van langdurige ziekten.