Specialiteit van de tempel:
Specialiteit van de tempel:


De presiderende godheid is swayambumurthy in de tempel.

Heer

Chandra God

Symbool

Hasta - Vier poten van bed

Dierenriem

Dierenriem Maagd

Moolavar

Sri Kripakupareswarar

Amman/Thayar

Sri Annapurani

Oud jaar

1000-2000 jaar oud

Stad

Gomal

Wijk

Nagapattinam

Staat

Tamil Nadu

Nakshatra

Godheid

Indra, oppergod


ADRES:

Sri Krupakupareswarar-tempel, Gomal 609 805,

Kuttalam Taluk, Nagapattinam.

Telefoon: +91 95002 84866

Openingstijd:

De tempel is open van 7.00 uur tot 12.00 uur en van 17.30 uur. tot 19.30 uur.

Festivals:

Mahashivarathri in februari-maart, Margazhi Tiruvadhiai in december-januari en Tirukarthikai in november-december zijn de festivals die in de tempel worden gevierd.

Tempelgeschiedenis:

Moeder Parvathi wilde weten hoe Lord Shiva de zaken van deze wereld bestuurt en vroeg Lord zelf ernaar. Lord speelde een truc waarbij Moeder Parvathi in een speelse bui Zijn ogen bedekte met Haar handen. Binnen een fractie van een seconde kwamen de activiteiten van de wereld abrupt tot stilstand. Geschokt vroeg Moeder Parvathi de Heer om vergiffenis voor Haar spel. Heer zei tegen Moeder dat ze de wereld donker maakte door Zijn ogen met Haar handen te bedekken en voegde eraan toe dat Hij nu zou verdwijnen in de Hasthavarna jyothi (licht uit handen) en dat ze dat licht in de vorm van een koe moest vinden en zich bij Hem moest voegen opnieuw. Parvathi kwam naar de aarde en begon met de hulp van haar broer Lord Vishnu naar de jyoti te zoeken. Op een Hastha nakshatra-dag verscheen de jyoti. Dit wordt ook geprezen als Gomalia Jyoti. Moeder Parvathi sloot zich aan bij de Jyoti. Toen de Heer zijn zegeningen (Krupa) aanbood, wordt Hij Krupakupareswarar genoemd. Dit is het verhaal achter de tempel. Moeder heette Annapoorani.

Grootsheid van de tempel:

Mensen geboren uit de Hastha-ster worden geadviseerd om deze tempel zo vaak als ze kunnen te bezoeken voor de verlichting die ze vanwege astrologische redenen nodig hebben op de dagen van de Hastha-ster. Krupakupareswarar is een barmhartige vergevende boosdoeners als ze oprecht voor hun daden voelen. Er wordt ook aangenomen dat grote heiligen en siddha's onzichtbaar rond de tempel gaan op Hastha-sterrendagen. Daarom wordt de inboorling van de Hastha-ster geadviseerd om op deze dag te bidden met nivedhanas van zoete pudding, vada, laddu die met gevouwen handen tot Heer en Moeder Annapoorani bidt en rond de prakara gaat voor zegeningen. Degenen met een verwarde geest en streven naar een vredig leven kunnen hier op maandag en woensdag bidden.