Huiskwaliteiten

De huiskwaliteiten

De drie kwaliteiten van huizen:

Huizen zijn (op basis van hun kwaliteiten) onderverdeeld in 3 groepen: Kendra (hoekig), Panapara (succedent), Apoclima (cadent). Planeten in Kendra-huizen zijn het sterkst en actief om hun potentieel te manifesteren. Volgorde van sterkte (beginnend bij sterkste): 10, 7, 4, 1. Planeten in de tiende kunnen de kaart domineren en zelfs de Udaya Lagna (Ascendant) overmeesteren.

Deze huizen zijn qua kwaliteiten vergelijkbaar met verplaatsbare borden. Ze worden genoemd"Lakshmi huizen" (godin van het geluk): 1, - fortuin van het lichaam; 4, - fortuin van thuis; 7, - fortuin van het huwelijk; 10, - fortuin van carrière. Planeten in Panapara (succedent) huizen zijn matig van kracht en lijken op een vaste singes. Orde in afname van sterkte: 5, 11, 2, 8. Die huizen zijn over het algemeen gerelateerd aan accumulatie en onderhoud.Ze regelen inkomen en geest (in de zin van zelfexpressie): 5, - intelligentie en gewin door speculatie; 11, - uiting van ideeën aan anderen en inkomen; 2, - spreken en winnen door persoonlijke inspanning; 8, - inzicht en verwerving door overerving. Apoclima (Cadent) huizen zijn het zwakst en komen overeen met veranderlijke tekens. Volgorde in afname van kracht: 9, 3, 6, 12. Die huizen geven flexibiliteit en aanpassingsvermogen, maar duiden op enige instabiliteit, wat problemen kan veroorzaken. Ze kunnen spirituele vooruitgang brengen. Er zijn ook sets van Trikona-, Upacharya, Apacharya, Dushtana-huizen, die hieronder zullen worden besproken. Er is ook een classificatie van huizen volgens 4 Vedische doelen van het menselijk leven: moksha, - 4, 8, 12; dharma, - 1, 5, 9; artha, - 2, 6,10; kama, - 3, 7, 11. Huizen kunnen gerelateerd zijn aan elementen, zoals tekens: agni (vuur), - 1, 5, 9 (Ram, Leeuw, Boogschutter); prithvi (aarde), - 2, 6, 10 (Stier, Maagd, Steenbok); vayu (lucht), - 3, 7, 11 (Tweelingen, Weegschaal, Waterman); apas (water), - 4, 8, 12 (Kreeft, Schorpioen, Vissen). Laatste classificatie is een secundaire factor.

Huiskwaliteit

Upachaya huizen:

Huizen 3, 6, 10, 11 zijn Upachaya (toenemende) huizen. Planeten die zich daarin bevinden, worden sterker en geven geleidelijk betere resultaten naarmate men ouder wordt. Natuurlijke malefics doen het goed in deze huizen en geven de macht om moeilijkheden te overwinnen. De heren Upachaya-huizen (behalve 10) zijn meestal ongunstig en kunnen schade aanrichten. Ze zijn te impulsief van aard. Huizen 10 en 11 zijn het beste onder Upachaya-huizen.

Apachaya huizen:

Huizen 1, 2, 4, 7, 8 zijn Apachaya (afnemende) huizen. Planeten die zich daarin bevinden, verliezen hun kracht door de tijd. Natuurlijke malefics doen het niet goed in deze huizen. Het 8e huis is het slechtste en meest ongelukkige huis in de kaart.

Trine (Trikona) huizen:

Huizen 1, 5, 9 zijn Trikona (driehoek) huizen. Het wonen in deze reeks huizen is een bron van kracht, hoewel Kendra-plaatsingen iets sterker zijn dan Trikona. Deze huizen zijn huizen van Vishnu, deva van dharma. Het negende huis is het beste in deze set, gevolgd door het vijfde.

Dusthanas of moeilijke huizen:

Huizen 12, 8, 6 en volgens sommige auteurs 1 zijn Duhsthanas (moeilijke) huizen. Die punten zijn moeilijk omdat ze het overgangspunt 8, 6 aan beide kanten van de afstammeling en 12 net boven de opgaande lijn zijn. Ze worden geassocieerd met lijden en angst voor verlies. Aan de andere kant zijn huizen 12 en 8 mokshahuizen en kunnen spirituele groei door verlies en onthechting betekenen. Planeten die zich daarin bevinden, met name benefics, zijn verzwakt en veroorzaken problemen.

huizen van de vier levensdoelen:

Huizen 1, 5, 9, - huizen van dharma; 2, 6, 10, - artha; 3, 7, 11, - kama en huizen 4, 8, 12 zijn huizen van moksha.

huizen gerelateerd aan de vier elementen:

Huizen kunnen worden gerelateerd aan elementen, zoals tekens: agni (vuur), - 1, 5, 9 (Ram, Leeuw, Boogschutter); prithvi (aarde), - 2, 6, 10 (Stier, Maagd, Steenbok); vayu (lucht), - 3, 7, 11 (Tweelingen, Weegschaal, Waterman); apas (water), - 4, 8, 12 (Kreeft, Schorpioen, Vissen).