Specialiteit van de tempel:
Specialiteit van de tempel:


Lord Shiva in de tempel is een swayambhu Murthy. Er zijn twee Nandi (stier voertuig van Lord Shiva) in dezelfde Mandap voor Lord en Mother heiligdommen.

Heer

Mangal God

Symbool

Fluit

Dierenriem

Dierenriem Boogschutter

Moolavar

Brahammagnana Pureeswarar

Amman/Thayar

Pushpavalli

Oud jaar

1000-2000 jaar oud

Stad

Keezha Korukkai

Wijk

Thanjavur

Staat

Tamil Nadu

Nakshatra

Godheid

acht vasus


ADRES:

Sri Brahmmagnana Pureeswarar-tempel, Keezha Korukkai 61- 401,

In de buurt van Patteeswaram, Kumbakonam Taluk, district Thanjavur.

Telefoon: +91 98658 04862, 94436 78579,+91-435-240 2660

Openingstijd:

De tempel is geopend van 11.00 uur en 13.00 uur. en vanaf 17.00 uur tot 18.00 uur

Feesten:

Mahashivratri wordt in februari en maart groots gevierd in de tempel.

Tempelgeschiedenis:

Gorakka Siddha kwam naar deze tempel op zijn pelgrimstocht naar de Shiva-tempels. Hij verbleef hier in een straathond waar ook veel toegewijden verbleven. Toen hij om middernacht wakker werd, schrok hij toen hij een vrouw naast hem zag slapen en haar sari op zijn handen. Als berouw hakte hij zijn handen af en bleef een tijdje in de straat. Hij baadde in Chandra Pushkarini en aanbad Gnanapureeswarar en Pushpavalli. Blij met de toewijding van Gorakkar, verscheen de Heer voor hem en herstelde zijn handen. Omdat de handen hier werden gesneden, wordt de plaats Korakkai genoemd en omdat de Siddha met korte handen aanbad (na te zijn gesneden), wordt het Kurukkai genoemd. Uiteindelijk is het nu Korukkai.

Twee demonen Madhu en Kaidapa grepen de Veda's van Brahmma en verstopten ze onder de zee. Ze werden verlost door Heer Vishnu en teruggegeven aan Brahmma. Toch kon Brahmma Zijn scheppingswerk niet efficiƫnt uitvoeren. Zoals geadviseerd door Heer Vishnu, aanbad Brahmma hier Heer Shiva en herwon Gnana-wijsheid op Avittam-sterrendag in de maand Aavani en hervatte Zijn scheppingswerk efficiƫnt. Zoals de Heer Gnana aan Brahamma schonk, wordt hij geprezen als Gnanapureeswarar.

Grootsheid van de tempel:

De plaats nam het belang van de Avittam-ster aan, aangezien Lord Brahmma op deze dag wijsheid bereikte. Het wordt aangeraden dat Avittam-sterrenmensen deze tempel zo vaak als ze kunnen bezoeken, of op de specifieke sterrendag of verjaardag of op de sterrendag die valt in de maand Avani (augustus-september) en een stapsgewijze pradakshina volgen die gunstig zou veranderen hun lot volledig. Toegewijden bidden hier voor de opvoeding van hun kinderen, zakelijke ontwikkeling mentale rust. Het wordt aangeraden om de pradakshina stap voor stap te doen door op de voeten te drukken, zodat de afdrukken in de tempelgrond worden vastgelegd. De tempel werd gebouwd in de periode van Kulothunga III.